Volkswagen, elektrikli otomobiller için otonom bir şarj robotu geliştirdi. Youtube üzerinden paylaşılan bir video ile prototipi tanıtılan şarj robotu, kendi kendine hareket edebiliyor, herhangi bir insan müdahelesine ihtiyaç duymadan şarj soketinin kapağını açarak, fişi takıp, aracı şarj edebiliyor.
- Apple markalı ilk elektrikli otomobil 2024’te gelebilir
- Uber elektrikli otomobil için 2030 hedefi koydu
- Çin destekli startup, elektrikli otomobilde Tesla’ya rakip
Volkswagen, geçtiğimiz yıl elektrikli otomobiller için bir şarj robotu konsepti üzerinde çalıştığını duyurmuş ve elektrikli araçların şarj edilmesi ile konusunda oldukça önemli bir adıma imza atmıştı. Şirketin vizyonunda kendi kendine hareket edebilen, aküyü kendiyle birlikte taşıyabilen, araç park halindeyken onu şarj edebilen oldukça donanımlı bir robot fikri vardı.
Volkswagen, bu fikrini açıkladıktan bir yıl sonra elektrikli arabalar için geliştirdiği ilk otonom şarj robotunun nasıl çalışacağı ile ilgili bir video yayınladı. Son yıllardaki faaliyetlerini elektrikli otomobiller üzerine yoğunlaştıran şirket, şarj robotu prototipi ile, üzerinde çalıştığı konseptin nasıl işleyeceğini göz önüne serdi.
Volkswagen, elektrikli otomobilleri otonom şarj robotu ile şarj edecek
Volkswagen tarafından yayınlanan videoda, yapay zeka desteki şarj robotunun kendi kendine hareket edebildiği ve pek çok işlemi herhangi bir insan müdahelesine gerek duymadan gerçekleştirebildiği görülüyor. Bu şarj konsepti ile yer altı otoparkı gibi bir alanda park edilen araçlar, otomatik olarak şarj robotu tarafından şarj edilebiliyor.
Volkswagen otonom şarj robotu, direkt olarak araçtan gelen sinyaller aracılığı ile harekete geçiyor. Mobil bir şekilde çalışan robot, kendi ile birlikte bir enerji kaynağını araca doğru götürüyor. Ardından aracın bataryasını şarj etmek üzere soket kapağını açıyor ve fişi takıp, araç şarj olana kadar bekliyor.
Şarj robotunun yapabildikleri bunlarla da sınırlı kalmıyor. Verilen bilgilere göre robot, aynı anda birden fazla aracı da şarj edebiliyor. Bunun için yanında taşıdığı taşınabilir bataryayı bir uzatma kolu aracılığı ile araca bağlıyor. Ardından diğer araçları da şarj etmek üzere oradan ayrılıyor. Bir aracın şarjı dolduğunda bağladığı kabloları çekip, soketi kapatıyor. Şarjın dolduğunu ise araçla haberleşerek öğreniyor.
Şirket DC hızlı şarj teknolojisi sayesinde araçların 50kW ile hızlı bir şekilde şarj edilebileceğini söylüyor. Ayrıca şarj robotunun aynı anda birden fazla sayıda şarj vagonunu hareket ettirebileceği belirtiliyor. Şu an için prototip olarak sunulan sistemin ne zaman piyasaya sürüleceği ise henüz bilinmiyor.