Şirketlerin, kamu kuruluşlarının ve tüketicilerin Web 3.0’a giderek daha fazla geçmesiyle beraber, yeni tehditler de baş göstermeye başladı.
Web 3.0 güvenliği nasıl sağlanır?
Cisco Talos da bu yeni ortamın getirdiği çeşitli güvenlik risklerine ilişkin kapsamlı araştırmalar yaptı ve kullanıcıların Web 3.0’da güvende kalmasına yardımcı olacak bazı önemli ipuçlarını bir araya getirdi. Kullanıcılar bu basit ipuçlarını uygulayarak, oluşabilecek risklerin farkında olurken Web 3.0 deneyimlerinden de en iyi şekilde yararlanabilir.
Güçlü güvenlik uygulamaları
- En basit öneri genellikle en iyisidir. Güçlü parolalar seçip, Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama’yı kullanarak kullanıcılar, güvenliği sağlamada önemli bir yol kat edebilirler. Ayrıca ağları segmentlere ayırarak ve ağ etkinliğini kaydederek kuruluşlar, sorunları ciddi boyuta ulaşmadan tespit edip çözebilir. Sahte web siteleri için bir kırmızı bayrak olan akıllıca gizlenmiş yazım yanlışları bakımından internet, ENS alanı ve kripto cüzdan adreslerinin incelenmesi de önemli. Kullanıcıların sosyal medya veya e-posta yoluyla istenmeden kendilerine gönderilen bağlantıları tıklamaması da aynı şekilde kritik.
Seed phrase’i her zaman koruyun
- Cisco Talos, kullanıcıların kimi zaman QR kodu biçiminde gelen seed phrase’lerini (temel söz kimlikleri) korumasının ve hiç kimseyle paylaşmamasının altını çiziyor. Kripto para cüzdanlarının, metaverse içeriğinin belirlenmesi ve kişiselleştirilmesi için daha çok kullanılmasıyla bu konu daha da önem kazanıyor. Çünkü seed phrase’in kaybolması kullanıcının, kimliğinin ve kişisel dijital varlığının kontrolünü kaybetmesi anlamına geliyor.
Web 3.0 dünyasındaki en büyük 5 tehlike ortaya çıktı
Donanım cüzdanı
- En güçlü güvenlik sistemleri çok sayıda farklı güvenlik katmanı kullanır. Bir donanım cüzdanının kullanılması, kripto para veya NFT sahipliğine ekstra bir koruma katar. Çünkü bu durumda kullanıcının bir cihaz takması, pin kodu girmesi ve cüzdan adresini içeren işlemleri onaylaması veya reddetmesi gerekir.
NFT alırken dikkat
- NFT satın alma ve kullanımı giderek daha popüler hale gelirken, bu yatırımların güvenliği için kullanıcıların, kaynak kodun yayınlanıp yayınlanmadığını görmek amacıyla akıllı sözleşme adresini araması gerekir. Yayınlanmayan kaynak kodu, bir uyarı işaretidir. Potansiyel yatırımın mantıklı olduğundan emin olmak için kullanıcılar, NFT projesinin geliştiricileriyle ilgili bilgileri aramalıdır. Anonim geliştiriciler, yatırımcıların ayağını kolayca kaydırabilir. Kurbanlardan biri olmamak için ödemenin doğru blok zincirdeki yasal projeye yapıldığından emin olun. NFT satın almak veya basmak için bir kripto para cüzdanına bağlanılıyorsa satın alma maliyetini karşılamak için yeterli paranın bulunduğu yeni oluşturulan cüzdan adresini kullanın. Bu yaklaşım, herhangi bir olumsuz durumda, kullanıcının asıl kripto para cüzdanının tüm içeriğini kaybetmemesini sağlar.
Cisco Orta Doğu ve Afrika Siber Güvenlik Direktörü Fady Younes da konuyla ilgili şunları söyledi: “Cisco olarak Web 3.0’ın kullanıcılara sağlayacağı avantajların ve olanakların farkındayız. Daha çok işlevsellik, daha iyi teknoloji ve sorunsuz etkileşimler… Ancak bu yeni fırsatlarla birlikte olası güvenlik tehditleri de ortaya çıkıyor. Kullanıcılar, Cisco Talos’un belirlediği bu ilkeleri izleyerek Web 3.0’ın avantajlarından yararlanırken çevrimiçi olduklarında güvenliklerini de koruyabilir.”