WhatsApp, bazı kullanıcılar için beta sürümlerinde çoklu cihaz özelliğini etkinleştirdi. Nasıl çalışacağını ve lansmanında ne gibi sınırlamalara sahip olacağını da açıkladı.
Dünya çapındaki haberlere dayanarak, WhatsApp beta sürümlerinde yeni bir özellik sunduğunda, bunun kararlı sürümde lansmana hazırlanıyor olduğunu biliyoruz. WhatsApp’ı aynı anda birden fazla cihazda kullanmamızı sağlayan, merakla beklenen çoklu cihaz özelliği ile olan da bu.
Çoklu cihaz desteği, birkaç seçilmiş kullanıcı için de olsa beta sürümünde mevcut. Üstelik bunu çeşitli sınırlamalarla yapıyor ve bu “lansman”ın yalnızca kullanıcıların bu yeni özelliğin nasıl çalışacağı hakkında bir fikir edinmeleri için tasarlandığını gösteriyor.
Ayrıca WhatsApp, yalnızca bu betanın mevcut olduğu sürece nasıl çalışacağı hakkında değil, aynı zamanda bu çoklu cihaz desteğinin teknolojik düzeyde nasıl çalıştığı hakkında da oldukça fazla bilgi verdi.
WhatsApp çoklu cihaz beta özellikleri
WhatsApp, SSS sayfasında bu beta hakkında bir açıklama yaptı, WhatsApp ve WhatsApp Business kullanıcıları için özelliğin kullanıma açıldığını belirtti. WhatsApp beta sürümüne erişiminiz varsa, QR kodlarını kullanarak tüm cihazlarınızı yeniden bağlamanız gerekiyor. WhatsApp’ı kullanabileceksiniz, ancak belirli sınırlamalara katlanmak zorunda kalacaksınız:
- Bağlı cihazların gerçek zamanlı konumu görülmeyecek.
- WhatsApp Web veya Masaüstünde WhatsApp sohbetleri ayarlamak mümkün olmayacak.
- Kullanıcılar WhatsApp Web veya Masaüstünden gruplara katılamazlar. Gruplara mobilden katılmak zorunda kalacaklar.
- WhatsApp’ın çok eski sürümlerini kullanarak kişilere mesaj göndermek veya arama yapmak mümkün olmayacak.
- Çoklu cihaz beta sürümünü kullanmayan WhatsApp Masaüstü veya Facebook Portal’dan arama yapmak mümkün olmayacak.
- Bu cihazlar çoklu cihaz beta sürümüne eklenmemişse, Facebook Portal’a başka WhatsApp hesapları eklemek mümkün olmayacak.
- WhatsApp Web veya Masaüstünden şirket adlarını ve etiketlerini düzenleyemezsiniz.
- WhatsApp’ı yalnızca tek bir mobil cihazda kullanmak ve diğer 4 farklı cihaza bağlamak mümkün olacak.
- WhatsApp, diğer cihazlarda oturumları sürdürmek için her 14 günde bir cep telefonunda kullanılmalı. Son sürümde bu olmayacak.
Bu sınırlamalar çok fazla gibi görünebilir, ancak sınırlamaların, bu özelliğin birkaç kullanıcıyla sınırlı olduğu gerçeğine yanıt verdiğini anlamalıyız. WhatsApp, bu yeniliğin Telegram’dan ne kadar farklı olduğunu anlamak için bu yeni özelliğin tam olarak nasıl çalıştığını ayrıntılı olarak açıkladı.
WhatsApp Çoklu Cihaz özelliği nasıl çalışacak?
Kullanıcıların bu betanın sınırlamalarından dolayı hayal kırıklığına uğrayabileceğini bilerek, Facebook, WhatsApp çoklu cihazının teknik düzeyde nasıl çalıştığını açıkladı, şirketin kendi paylaştığı ayrıntılı bir belgede tüm detaylar verildi. WhatsApp, Telegram’ın aksine, bir bulut platformunda çalışmadığı için diğer cihazlarda çalışmak o kadar kolay değil.
WhatsApp kullanıcıları veya daha doğrusu hesapları, belirli, benzersiz ve yeri doldurulamaz bir kimlik anahtarıyla tanımlandı. Bu anahtar, kullanıcıların hesaplarında olmaktan WhatsApp’ın kullanıldığı cihazlara geçer. Bu noktada WhatsApp sunucuları, kullanıcıların hesaplarını ve cihazların anahtarlarını birbirine bağlar.
Bir kişiye bir mesaj gönderildiğinde, bu bağlantı sunuculardan tüm cihazların anahtarlarının alınmasını sağlar. Uygulama, mesajı gönderen ve alan kişi arasında şifreli bir oturum kurar ve uygulama, kullandığımız istemcideki mesajı şifreler ve her iki kullanıcının cihaz listesine gönderir. Böylece mesaj, hangisinin kullanıldığına bakılmaksızın tüm cihazlarda şifreli kalır.
Bu şifreleme, tüm cihazlar arasında tutulan konuşma geçmişinde bile korunur. Adres defterimizde kayıtlı kişilerin adları gibi önemli veriler senkronize edilir. Yeni bir cihaz eşleştirilir eşleştirilmez, WhatsApp kullandığımız ana cihaz konuşmaları şifreler ve uçtan uca şifreli bir mesaj aracılığıyla aktarır.
İkinci cihaz verileri aldığında, onu ‘indirmeye’ geçtiğinden ve kullanmaya devam etmek için yerel olarak kaydettiğinden bir aktarım gerçekleşir.
Bununla birlikte, uygulamada yapılan değişiklikler bir senkronizasyonu zorunlu kılıyor; bu, kullanıcı birçok değişiklik yaparsa bu senkronizasyonun her zaman sürdürüleceği anlamına geliyor. Neyse ki WhatsApp, “birinin tüm cihazları tarafından erişilebilen uygulamanın durumunun bir kopyasını” depolayarak süreci kolaylaştırıyor. Yine tüm bu bilgiler uçtan uca şifrelenir.