Pek çok insan Wi-Fi Direct ve Bluetooth bağlantısının aynı olduğunu düşünüyor ancak gerçek farklı, bugün Wi-Fi Direct nedir, nasıl kullanılır ve ilgili sorunlar nasıl çözülür anlatacağız.
Wi-Fi Direct daha fazla veriyi 10 kata kadar daha hızlı işleyebilir, bu da onu videolar veya fotoğraf arşivleri gibi ağır içeriği aktarmak için mükemmel bir seçim haline getirir. Ek olarak, bu teknoloji, yalnızca birkaç metre ile sınırlı olan Bluetooth’tan çok daha uzak bir mesafeden veri aktarabilir.
Akıllı telefonumda Wi-Fi Direct var mı?
Wi-Fi Direct yaklaşık on yıldır kullanılıyor. Bu işleve sahip olmayan bir akıllı telefon bulmak nadir veya son derece nadirdir çünkü daha önce de söylediğimiz gibi, kullanımı Android 4.0’dan itibaren yaygınlaştı. Apple söz konusu olduğunda, Apple cihazlarında AirDrop olarak adlandırılsa da, iOS 7’den beri tüm iPhone’lar bu aracın keyfini çıkarabilir.
Wi-Fi Direct ne işe yarar?
Aslında, Wi-Fi Direct kullanımı, kablolara ihtiyaç duyulmadan bir ara bağlantı işlevi olduğu için Bluetooth’unkilere oldukça benzer. Etkinleştirerek tüm bu işlemleri gerçekleştirebiliriz:
- Dosya paylaşımı: Bu araç, daha önce de belirtildiği gibi, büyük dosyaları kablolara ihtiyaç duymadan bir arkadaşınızla hızlı bir şekilde paylaşmak için harika bir yoldur.
- Baskı: Yazıcılar, Wi-Fi Direct kullanan en klasik cihazlardan biridir. Büyük miktarda bilgiyi kablosuz olarak işleyebiliyor, cep telefonumuzdan herhangi bir içeriği bilgisayardan geçmeden bu cihazlara gönderebiliyoruz.
- Ekran paylaşımı: Aynı teknolojiyi kullanan Chromecast’in gelmesinden önce, mobil ekranın harici monitörlerde paylaşılmasına izin verdiği için Wi-Fi Direct sayesinde zaten mobil oyunlar oynayabilir veya videoları büyük ekranda izleyebiliriz.
- Yerel oyun: Siz ve arkadaşlarınız telefonunuzda aynı oyunu yüklüyse, Wi-Fi Direct aracılığıyla, bağlanacak Wi-Fi ağı olmasa bile oyunu birlikte oynamak için yerel bir ağ oluşturabilirsiniz.
- Hızlı senkronizasyon: Bazı cihazlar ayrıca bilgilerinizi senkronize etmek ve medyanızı güncellemek için Wi-Fi Direct kullanır. Bu özellik, süreci çok daha hızlı hale getirebilir.
- NFC: NFC, bilgileri daha hızlı iletmek için Wi-Fi Direct kullanabilir.
Wi-Fi Direct nasıl kullanılır?
Wi-Fi Direct bağlantıları oluşturmanın yolu, cihazlar arasında değişebilir. Bazı cihazlar bir QR kodu taramak isteyebilir. Bazıları sizden sayısal bir PIN girmenizi ister ve bazıları bir bağlantı başlatmak için fiziksel düğmelere basmanızı gerektirebilir.
Akıllı telefonlarla her şey çok daha basittir ve tek yapmanız gereken telefonunuzun ayarlarına erişmek ve Wi-Fi ve kablosuz ağlar menüsüne girmek. İçeride Wi-Fi seçeneklerini seçmeniz gerekecek ve Wi-Fi Direct seçeneği görünecektir. Orada hiçbir şey görmüyorsanız, bu bölümdeki bir menüye Wi-Fi Tercihleri olarak bakmanız gerekebilir.
Bir kez etkinleştirdiğinizde, ekran bu özelliğe sahip cihazları gösterecek ve bu şekilde içerik gönderebilirsiniz. Örneğin, dosyaları bir yazıcıya veya 200 metrelik bir menzil içindeki başka bir akıllı telefona gönderebilirsiniz.
Android paylaşım menüsünden, diğer mobil uygulamalarımıza ek olarak, Wi-Fi Direct ile bağlanan cihazları seçebiliriz.
Önemli: Mantıksal olarak, ayrıca yazıcınızda, dizüstü bilgisayarınızda, TV’nizde, akıllı telefonunuzda veya bağlandığınız herhangi bir cihazda Wi-Fi Direct’i etkinleştirmeniz gerekir.
Wi-Fi Direct sorunları nasıl çözülür?
Bu teknolojiyi kullanırken bazı sorunlar yaşanabilir, size bir liste bırakıyoruz:
Bağlantı hatası: Bu, aynı ağa bağlanmaya çalışan birkaç cihaz olduğunda meydana gelir. Wi-Fi Direct ile bağlanmaya çalışan başka aygıt olmadığından emin olun ve ardından Wi-Fi Direct ayarlarını yeniden yapılandırmayı deneyin.
Cihazınıza dosya gönderirken sorunlar var: Cep telefonunuzun WiFi-Direct ile uyumlu olması ancak WiFi-Direct üzerinden paylaşım cihazlarını desteklememesi mümkündür. Sorununuz buysa, bu bağlantı üzerinden dosya gönderip almanıza olanak tanıyan SuperBeam Tarayıcı Wi-Fi aktarım uygulamasını Play Store’dan indirmeyi deneyebilirsiniz. Aktarılan tüm dosyalar uygulamanın kendi klasöründe saklanacaktır.
Cihaza bağlanılamıyor: Çoğu kablosuz cihaz, Wi-Fi Direct veya Ekran yansıtma işlevlerinde parazite neden olabilecek 2,4 GHz frekansı kullanır. Bunlar, uyumlu cihazların TV’ye bağlanmasını engelleyebilir, bu nedenle bu tür cihazları bağlamak istediğiniz cihazlardan uzaklaştırmak en iyisidir.