Windows 10’u bir SSD’ye klonlama nasıl yapılır bilmiyorsanız, bu içeriğimizde tüm adımları anlatacağız.
Bir Windows bilgisayarınız varsa ve performansını artırmak istiyorsanız, verebileceğiniz en iyi kararlardan biri, sabit sürücünüzdeki dosyaları bir SSD’ye taşımak. Bir SSD, normal bir sabit diskten çok daha hızlı olmasıyla öne çıkar ve HDD’den 10 kata kadar daha hızlı veri okuma ve yazma yeteneğine sahiptir.
Dosyalarınızın hiçbirini kaybetmemek ve işletim sisteminizi yeniden yüklemek zorunda kalmamak için en iyi seçenek sabit diski klonlamaktır ve bu şekilde bilgisayarınızdaki her şey yeni konumunda olduğu gibi kalabilir.
Disk klonlama yazılımı, bilgisayarın işletim sisteminin, sürücülerinin, yazılımlarının ve geçici bağlantılarının bir kopyasını oluşturur. Bu, tüm sistemi manuel olarak yeniden kurma ve yeniden yapılandırma teknik prosedürünü ortadan kaldırır. Bir bilgisayarı yeniden başlatmak ve önceki bir sürüme geri yüklemek için kullanılabilir; sabit sürücülerin kapasitesini artırın veya hasarlı olanı değiştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra yazılım sorunları veya bilgisayar çökmelerinden kurtarmak için de bu işlemi uygulayabilirsiniz.
Dosyalarınızı bir SSD’ye klonlamadan önce, bu işlemi gerçekleştirmeden evvel bir yedek kopya almanız önerilir. Bu şekilde, işlemde bir sorun oluşursa, dosyalarınızdan veya programlarınızdan hiçbirini kaybetmezsiniz.
Windows 10’u SSD’ye klonlama nasıl yapılır?
Bir SSD satın alın
Öncelikle bir SSD’ye sahip olmalısınız. SSD’ler, HDD‘lere alternatiftir. Sabit sürücüler hareket eden mekanik bileşenler kullanırken, SSD’ler dosyaları birbirine bağlı flash belleklerle mikroçiplerde depolar.
Bu nedenle, onları USB flash sürücülerin bir evrimi olarak düşünebiliriz. Ayrıca daha düşük güç tüketimi sunarlar ve genellikle daha yüksek depolama kapasitesine sahiplerdir. Hatta çok eski bilgisayarların dahi performansını iyileştirebilirler.
SSD sürücünüzü satın alırken, ihtiyacınız olan depolama alanı gibi hususları göz önünde bulundurmalısınız.
Görevi gerçekleştirmek için kullanılabilecek farklı programlar vardır.
AOMEI Partition Assistant kullanın
Bu işlem için harika seçeneklerden biri, bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirebileceğiniz AOMEI Partition Assistant aracı. Programı resmi web sitesinden indirebilirsiniz.
Dosyayı indirin, indirdiğiniz yürütülebilir dosyaya çift tıklayın ve kurulum işlemini başlatın. Bu program yüklendiğinde açmalısınız ve sol sütunda farklı seçenekler gösterilecek. Bir disk kopyası seçmelisiniz ve iki seçenekli bir menü görünecektir. “Hızlı disk kopyalama” seçeneğini seçmeniz yeterli.
Bir sonraki adımda, kopyalamak istediğiniz sabit diski seçmelisiniz, burada genellikle C: Windows 10 tercih edilir ve sonrasında “ileri” ye tıklayın. Bu düğme yalnızca SSD’nizde yeterli alanınız varsa görünecektir. Windows 10 dosyalarınızı klonlamak istediğiniz SSD diskini seçin. Diski birincil diskte olduğu gibi klonlamak istiyorsanız, “Bölümleri yeniden boyutlandırmadan kopyala” yı tıklayın ve devam etmek için “İleri” düğmesini tıklayın.
Sabit diski klonlamak için diğer ücretsiz programlar
Partition Assistant’a ek olarak, Windows 10’unuzu bir SSD diskine klonlamanıza yardımcı olacak farklı programlar da mevcut:
Clonezilla: Bu, bilgisayarınızda biçimlendirme yapmadan sabit sürücünüzü klonlamak için kullanılan en popüler programlardan biridir. MBR (Ana Önyükleme Kaydı) ve GPT gibi her tür disk ve sürücüyü destekler.
Rescuezilla: Bu program daha önce Redo Backup & Recovery olarak adlandırılıyordu ve çevrimdışı bir yedekleme uygulaması olarak nitelendiriliyordu. Program Windows’u klonlamanıza yardımcı olabilir ve çok basit olmasıyla öne çıkıyor. Bununla birlikte işlem sırasında bir USB kullanmanız gerekecek.
EaseUS Tüm Yedekleme: Bu ücretli bir program, ücretsiz sürümü de Windows 10’u SSD‘ye klonlamak için yeterli olacaktır. Yazılımı diğerleri gibi indirmeniz gerekir, ancak bu durumda işlem sırasında e-postanız istenir.