Windows 10 Insider Preview inceleme
Microsoft’un Ağustos ayında piyasaya çıkması beklenen yeni işletim sistemi Windows 10’un son önizleme sürümü artık indirilebiliyor. Biz de yeni sürüm olan Windows 10 Insider Preview ile test turu attık, işte o inceleme…
29 Nisan’da düzenlenen Microsoft Build adlı geliştiriciler konferansında duyurulan Windows 10 Insider Preview, aslında piyasaya çıkmadan önce sistemi denemek isteyenler için bir önizleme niteliği taşıyor. Başlat menüsünün geri döndüğü, Windows 8 ve 8.1’in aldığı eleştirilerin üstüne, yeni ve heyecan verici özelliklerle kalbimizi yeniden kazanmaya niyetli olan Windows 10, 32 ve 64 bitlik sürümler olarak aşağıdaki adreslerden indirilebiliyor.
64 bit sürümüyle yaptığım testte, önceki deneme sürümünün aksine saatlerce süren bir kurulum ve ağır çalışan bir sistem görmedim. Başlat menüsü çok daha hızlı açılıyor, ancak donanım sürücülerinin de piyasaya çıkmasına ihtiyaç var. Ancak o zaman Windows 7 ve 8’deki performansı yakalayacaktır.
Başlat menüsü geri döndü
Başlat menüsü yeniden yarı saydam görünüme dönmüş. Arkada masaüstündeki nesneler flu olarak görülüyor ve bu da görünümünü havalı hâle getiriyor. Klasik şeklin yanı sıra, Başlat menüsünü boyutlandırman ya da tam ekran görüntülemen mümkün.
Bilgisayarı kapatma düğmesi üstten aşağıya alınmış, bu anlamda Windows 7’yi hatırlatıyor. Önceki sürümlere göre Başlat menüsünün olgunlaştığını görebilirsin. İşlevlere ulaşmak eskisine göre daha kolay.
Ben bilirim tablet mi PC mi…
PC ya da dokunmatik bir mobil cihaz kullanıp kullanmadığını anlayan sistem, işlemleri de buna göre optimize ediyor.
Tablet modunu kendin seçerek tüm masaüstü simgelerinin ortadan kaybolmasını sağlayabilirsin. Bu durumda, pencereler tam ekran açılıyor ve yeniden boyutlandırılamıyıor. Başlat menüsü de dokunmaya uygun bir şekilde genişleyerek tüm ekranı kaplıyor. Tek gariplik, sistemi kapatmak isteyince Windows 7’dekine benzer klasik kapanış menüsünün gelmesi ve her şeyin ufacık olmasıydı.
Sanal masaüstü
Eskiden birden fazla masaüstü kullanabilmek için ek bir yazılıma ihtiyaç duyuluyordu. Tıpkı Mac OS gibi, Windows 10 da birden çok masaüstü kullanımını destekliyor. Böylece, en basitinden iş ve kişisel ekranları ayırmak mümkün. Windows+Tab tuşlarına basınca tüm masaüstleri görülüyor ve buradan geçiş yapılabiliyor.
Windows 10 Insider Preview inceleme
Ses ve simgelerde değişiklik
Sesler de değişikliğe uğramış. Örneğin kullanıcı hesabı kontrol mekanizması bir uyarı verdiğinde, eskiye göre daha az sinir zıplatan bir ses duyuluyor. Çöp Kutusu, kablosuz ağ, kontrol paneli vb. birçok simge değişmiş. Kütüphanelere ait simgeler ise aynı.
Microsoft, 29 Nisan’daki tanıtıma Windows 10’un kullanıcıyı anlayacağını açıklamıştı. Bunu da ilk anlamıyla söylemiş olacaklar ki, Cortana adlı sesli asistan söylenenlere göre işlem yapabiliyor. Bunun için bir Microsoft hesabıyla sisteme giriş yapmak gerekiyor. Şimdilik arama yapmak, randevuları düzenlemek gibi temel işler kolaylaşıyor.
Spartan gitti, Edge geldi
Internet Explorer’ın vârisi Spartan adı da tarihe karıştı ve Edge adlı web tarayıcı Windows 10’da yerini aldı. Başlat menüsünde Edge diye aratınca çıkmıyor ama eski adı yazarak bulunuyor. Web sayfaları Internet Explorer’dan daha hızlı görüntüleniyor ve hareketlerinize karşı yanıt oranı da daha yüksek. Program menüleri arkaplanda olduğundan web siteleri daha büyük bir alanda karşımıza çıkıyor.