Bu içerikte, Windows 10 PC’niz için bir otomatik kapanma planlayabilmeniz için Windows 10 kapatma zamanlayıcısının nasıl ayarlanacağını anlatacağız.
Windows 10 kapatma zamanlayıcısı nasıl ayarlanır?
“Çalıştır” komutuyla otomatik kapatma
Başlat menüsünden Çalıştır uygulamasını açın veya RUN penceresini açmak için “Pencere + R” tuşlarına basın. “shutdown -s -t ” komutunu girin ve Enter tuşuna basın. Örneğin, 10 dakika sonra PC/dizüstü bilgisayarınızı kapatmak için kapatma -s -t 600 komutunu kullanın. Komut 600 saniye sayısını temsil eder, bu nedenle bilgisayarınız 10 dakika sonra otomatik olarak kapanır. Size en uygun olanı bulmak için değerlerle oynayabilirsiniz. Bu süre tamamlandıktan sonra, sistem otomatik kapanma süresi hakkında size soru soracak.
Komut İstemi ile otomatik kapatma
Kullanıcı, “Komut İstemi”ni kullanarak otomatik kapatmayı ayarlayabilir. Komut İstemi’ni başlatın. Komut satırına “shutdown -s -t ” girin. Örneğin, 15 dakika sonra PC/dizüstü bilgisayarınızın kapanmasını istiyorsanız bunu için -s -t 900 komutunu kullanın. 15 dakika 900 saniyeye tekabül ettiği için bilgisayarınız bu süre sonunda otomatik olarak kapanır. Size en uygun olanı bulmak için diğer ayarları da deneyebilirsiniz.
Görev Zamanlayıcı ile Otomatik Kapatma
- Başlat menüsünü açın. Buradan Görev Zamanlayıcı’yı açın.
- Menüden “Temel Görev Oluştur” seçeneğine tıklayın.
- Kapatma gibi bir görev adı girin ve ardından İleri’ye tıklayın.
- Ödevinizin ne zaman başlamasını istediğinizi seçin ve ardından İleri’ye tıklayın.
- Görevin başlangıç tarihini ve saatini ayarlayın, ardından İleri’ye tıklayın.
- Başlamak için, eylemler listesinden “Bir program başlat”ı seçin ve tekrar İleri’ye tıklayın.
- Gözat Düğmesine tıklayarak C/Windows/System32’den “shutdown.exe”yi seçin.
- Devam etmek için argüman olarak “-s” girin ve İleri’ye tıklayın.
- Ödevi bitirmek için “Bitir” düğmesine tıklayın.
Windows 10 kapatma zamanlayıcısının nasıl ayarlanacağıyla ilgili bu içeriğimizi beğeneceğinizi umuyoruz. Bunun yanı sıra, Windows 10 klasör erişimi engellendi hatası nasıl düzeltilir veya Windows 10 ve Windows 11 arasındaki farklar nelerdir başlıklı içeriklerimize göz atabilirsiniz.