Windows 10’da laptop pil ömrünü uzatma, Windows güç planları ile birlikte yapabileceğiniz bir işlem.
Windows güç planları, bilgisayarınızı ve dizüstü bilgisayarınızı yönetmenin harika bir yolunu sunarken, yeni ve iyi işlemcilerle çalışan laptopların pil ömrünü, marka ve modele de bağlı olmak üzere 10 saate kadar çıkarabilir.
Özel Windows güç planları, işlemcinizin ve diğer donanım bileşenlerinin düşük güç, düşük enerji modlarından yüksek güç modlarına nasıl geçiş yapma sürecini yönetmenize olanak tanır. Pil ömrü uzatmak ve güç tasarrufu yapmak için, Windows güç planını nasıl kullanabilirsiniz, bakalım.
Windows Güç Planı nedir?
Güç planı, Windows’ta belli özelliklerin nasıl çalıştığını belirleyen bir ayar yapılandırması olarak ifade edilebilir. Windows güç planları, dizüstü bilgisayara özel değildir ve herhangi bir Windows 10 yüklü PC’de de özel güç planı oluşturabilirsiniz. Ancak güç planı seçenekleri, donanıma bağlı olarak değişebilir.
Windows 10, varsayılan olarak üç farklı güç planı seçeneği sunar:
Dengeli: Windows 10, sistem performansınızı donanımınıza göre enerji tüketimi ile dengeler. Bu, CPU hızının gerektiğinde artacağı, gerekmediğinde ise düşeceği anlamına gelir.
Güç tasarrufu: Windows 10, pil gücünden tasarruf etmek için sistem performansını düşürür. Diğer güç tasarrufu önlemleri arasında ise parlaklığın azaltılması, ekranın daha hızlı kapatılması, sabit sürücünün ya da wi-fi adaptörünün güç tasarrufu moduna geçirilmesi yer alır. Bu ayarlarla sistem, mümkün olduğu kadar enerji odaklı olacaktır.
Yüksek performans: Windows 10, performans odaklı bir kullanım da sunuyor, buna karşın güç tüketimi de artmaktadır. Ekran parlaklığı artacak ve diğer donanım bileşenleri, güç tasarruf moduna geçmeyecektir.
Windows 10 güç planları, performans ya da pil ömrünü artırmaya yardımcı olmaya çalışsa da mükemmel değildir. Ayrıca normal kullanım modeli ile güç planını geçersiz de kılabilirsiniz. Örneğin, ekran parlaklığını azaltmak için güç tasarruf planını açabilirsiniz ancak bu, ekran ışığını yeniden açmanızı engellemez.
Bazen, belli uygulamaların kullanılması sizi güç planlarını değiştirmeye de zorlar. Örneğin bir dizüstü bilgisayarda yoğun bir şekilde oyun oynamak istiyorsanız, CPU’nun tam kapasite çalışması için güç planını bırakmanız gerekir. Oyunlar ve CPU’nun yoğun kullanıldığı diğer etkinlikler, gerektiği gibi CPU turbo desteğini kullanarak, performanstaki kısıtlamaları göz ardı edebilir.
- Windows 10 Paket Yöneticisi ile uygulama yükleme
- Windows 10 hata kodu 0xc00000e çözümü [Nasıl Yapılır]
- Windows 10’da HDR nasıl açılır?
Windows Güç Planı nasıl değiştirilir?
Windows 10’da güç planları arasında geçiş yapmanın birkaç farklı yolu vardır.
Masaüstü PC’de güç planı değiştirme
Bir masaüstü bilgisayarda, güç planını değiştirmek için en hızlı ve en kolay yöntem, Başlat Menüsü arama çubuğuna güç planı girmek ve sonuçlar içinde, en iyi eşleşmeyi seçmektir.
Kontrol paneli güç seçenekleri sayfası açılacaktır. Tercih ettiğiniz planı seçerek gidebilirsiniz.
Alternatif olarak, Windows tuşu + I tuşlarına basabilir, ardından Ayarlar uygulaması arama çubuğuna güç planı girebilirsiniz. Denetim Masası sayfası açmak için Güç Planını Düzenle’yi seçin.
Dizüstü bilgisayarda Windows güç planı değiştirme
Windows 10 yüklü dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, alternatif bir güç planı yönetimi seçeneğiniz de vardır. Pille çalışan bir cihaz kullandığınızda, sistemde bir pil simgesi görünür.
Güç planı kaydırıcısını ortaya çıkarmak için pil simgesini seçin. Sola kaydırın ve dizüstü bilgisayarlarınızın pil ömrünü artırıyorsunuz. Bu, güç tasarrufu planıdır. Sağa kaydırıp, dizüstü bilgisayarlarınızın performansını bu şekilde artırabilirsiniz.
Güç planı Kontrol Paneli güç seçeneklerini açmak için pil simgesine sağ tıklayıp Güç Seçenekleri’ni seçebilir ya da önceki bölümdeki kısayolları kullanabilirsiniz.
Özel güç planı ile Windows 10’da laptop pil ömrünü uzatma
Bazen varsayılan güç planlarından hiçbiri, gereksinimlerinize uymaz ve pil ömrünü korumak için özel bir plan oluşturmanız gerekebilir. Taşınabilir pilli bir dizüstü bilgisayar kullanabilir ve her iki cihazın pil ömrünü uzatmak isteyebilirsiniz. Bu durumlar için güç planını, size uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz.
Özel bir güç planı oluşturmak için, pencerenin solundaki Denetim Masası Güç Seçenekleri menüsünden Güç Planı Oluştur’u seçin. Güç planınıza bir ad verin ve planınızda uygulamak istediğiniz mevcut planı yapılandırın.
Windows 10’da özel güç planı oluşturduğunuzda, dikkat etmeniz gereken birkaç önemli ayar mevcut.
1. Ekranı kapatın ve bilgisayarı uyku moduna alın
İlk iki ayar, ince ayar yapılması en kolay olanıdır. Ekran kapanmadan önce ne kadar süre boşta kalmasını istiyorsunuz, buna ek olarak uyku moduna geçmeden önce bilgisayarın ne kadar süre boşta kalmasını istiyorsunuz?
Taşınabilir cihazlarda Windows 10, “pilde” ve “fişe takılı” için farklı seçenekler sunar. En iyi noktayı bulmak için, zamanlamaları ayarlamanız gerekebilir. Özel güç planını genişletmek tamamen güç tasarrufu ve pil ömrünü koruma ile ilgiliyse, sayıları olabildiğince düşük ayarlamalısınız.
Ekran parlaklığını ayarları
Ekran parlaklığı geçiş ayarının nerede olduğunu merak mı ediyorsunuz? Microsoft, Windows 10 güncelleme 1809 ile güç planı aracılığı ile ekran parlaklığını (ve uyarlanabilir parlaklığı) ayarlama seçeneğini kaldırdı. Ekran parlaklığı seçeneği, özelleştirebileceğiniz farklı bir kullanışlı güç tasarrufu faktörü olduğu için birçok kişiyi can sıkıcı bir başlık oldu.
Geçiş yapmadan önce ekranın ne kadar parlak olduğunu değiştirebilirsiniz. Eylem Merkezi’ni açmak için ekranın sağ alt kısmındaki Bildirim simgesine dokunun. Panelin altında ayarlanabilir bir parlaklık kaydırıcısı vardır.
Hafifçe kısılmış bir monitörün sağlayacağı güç tasarrufunu düşürmeyin. Güç tasarrufu, monitörler arasında farklılık gösterebilir. Buna ek olarak yapılan araştırmalara göre monitörün ekran parlaklığını yüzde 100’den yüzde 70’e düşürmek, monitörün kullandığı enerjiden yüzde 20 tasarruf sağlayabilir. Yüzde 30’luk bir parlaklık azalmasını hissedemeyebilirsiniz ancak ekstra pil gücünü çok rahatlıkla fark edebilirsiniz.
2. Gelişmiş Uyku Ayarları
Temel ayarlardaki uyku zamanlayıcısı, tek ayarlanabilir seçenek değil. Windows 10 güç planı ayarları, bir dizi özelleştirilebilir seçeneği gizler. Gelişmiş menüyü açmak için Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir’i seçin.
Üç ek uyku seçeneği bulacaksınız. Sonra uyut, karma uykuya izin ver ve sonra hazırda beklet. Karma uyku, uyku ve hazırda bekletme modunu tek bir modda birleştirmeye çalışır ve masaüstleri için tasarlanmıştır. Bu nedenle şimdilik bunu göz ardı edebilirsiniz.
“Bekleme süresi” ve “Bekleme süresinde sonra hazırda beklet” seçeneklerinin bir kombinasyonlarını kullanarak bilgisayarı hazırda bekletme ile uyku moduna geçirme seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz. Uyku zamanlayıcılarını “Hiçbir zaman” olarak ayarlarsanız ve hazırda bekletme zamanlayıcıları için bir zaman ayarlarsanız, bilgisayarınızın belli bir süre sonra uyku modu yerine, hazırda bekletilecektir.
Maksimum pil koruması için en iyi seçenek, ikisinin birleşimidir. Bilgisayarınızı, özel olarak uyku modunda tutmak yerine (daha fazla güç kullanan) belli bir süre sonra hazırda bekletme moduna girmesine izin verin.
Windows’da hazırda bekletme nedir?
Windows Hazırda Beklet ayarı, RAM’i sabit sürücüye aktarır ve ardından bilgisayarınızı kapatır. Bu da güç tüketimini büyük ölçüde keser. Ancak tamamen bunu kaldırmaz. Bilgisayarınızın durumu sabit diske kaydedilir, böylece pil bittiğinde veri kaybı riski ile karşılaşmazsınız.
3. İşlemci güç yönetimi
Ekran parlaklığı, güç kullanımını azaltmaya ve pil ömrünü artırmaya yardımcı olur. Ancak özel güç planınızdaki güç tüketimini etkileyen tek şey bu değildir. CPU’nuzun kullandığı güç miktarı, onu nasıl kullandığınıza bağlıdır. Zorlu bir programın (ya da birden fazla programın) çalıştırılması, kullandığınız güç planından bağımsız olarak güç tüketiminizin artmasına neden olabilir.
İşlemci güç yönetimi seçeneği, minimum ve maksimum durum için bir yüzde miktarı sağlayarak, CPU çıktınızı kontrol eder.
Maksimum durumunuz yüzde 100 olarak ayarlanmışsa, CPU’nuz gerektiğinde tam kapasitesi ile kullanılacaktır. Oysa maksimum durum yüzde 50 olarak ayarlanırsa, CPU daha az kapasite kullanır. Yani 2.0 GHz bir işlemci kullanıyorsanız maksimum işlemci durumu yüzde 10 olarak ayarlanırsa, dizüstü bilgisayar potansiyelini, belirlediğiniz sınır dahilinde kullanır.
İşlemci güç yönetimi seçeneği, daha az CPU kaynağı kullanmanıza olanak tanıyan bir hız aşırtma aracı gibi işlev görür. Buna karşılık olarak güç ve pil ömründen tasarruf sunar.
Mükemmel bir çözüm olmasa da, düzenli çalıştırdığınız uygulamalarla birlikte, cihazın güç tüketimi konusunda optimal noktaya ulaşması adına deneyebilirsiniz.
4. Kablosuz adaptörler ve grafik ayarları
Bir Intel sistemi kullanıyorsanız, gelişmiş güç planı menüsünde Intel Grafik Ayarları seçeneği bulacaksınız. Bu seçenek, Dengeli, Maksimum Pil Ömrü ve Maksimum Performans arasında geçiş yaparak CPU grafik ayarlarınız için varsayılan bir grafik düzeyi ayarlamanızı sağlar. Pil ömrünü uzatmak ve güç tüketimini azaltmak istiyorsanız, Maksimum Pil Ömrü seçeneğine gidin.
Özel güç planında diğer bir güç tasarrufu seçeneği de, Kablosuz Adaptör Ayarları’dır. Kablosuz adaptörünüz, pil ömründen tasarruf etmek için periyodik olarak kapanabilir. Bu ayarın değiştirilmesi, wi-fi bağdaştırıcısı uykuya geçmeden önceki süreyi ayarlar. Maksimum pil ömrü için, Maksimum Güç Tasarrufu’na geçin.
5. Diğer ayarlar
Gelişmiş güç planı seçeneklerinde dikkate alabileceğiniz birçok ayar var. Buna ek olarak, iyi bir şekilde çalışsa da anlamlı bir katkı sunmayan ayarlar da mevcuttur. Etkisi olmayan ayarlar içinde masaüstü arka plan ayarları, USB ayarları, güç düğmeleri ve kapak ile multimedya ayarları altında listelenenleri içerir.
Bunlardan bazıları, masaüstü arka planı gibi pek etkisi olmayan ayarlardır. Bilgisayarınızın arka planının kaç dakikada bir değiştiği tamamen önemsiz bir detaydır.
Windows 10’da laptop pil ömrünü uzatma yöntemleri içinde, sabit sürücünün kapanma hızını değiştirme gibi diğer seçenekler, teorik olarak kullanışlıdır. Yine de söz konusu bileşen, o kadar az güç kullanıyor ki pil ömrü üzerindeki etkisini testler dışında ayırt etmek gerçekten zor.
Örneğin, mekanik bir sabit disk, aktif olduğunda bir ile üç watt arası tüketim yapar. Ancak zamanın büyük çoğunluğunu boşta geçirir ve bir watt’ın sadece onda birini tüketir. SSD’ler daha da az güç kullanır.
Bu ayarları bir wattmetre ve bir kronometre ile test etmek için ciddi zaman harcayabilirsiniz ancak ekran parlaklığını azaltma ile elde edeceğiniz kazanımın çeyreğine bile ulaşamazsınız. Bu nedenle zamanı boşa harcamadan, ana noktalara odaklanmalısınız.
Özel bir güç planı ile pil gücünden tasarruf edin
Windows 10 Güç Planı ile, enerjiden ciddi anlamda tasarruf edebilirsiniz. Ancak ne kadar tasarruf edebileceğinizin de bir sınırı vardır. Yukarıda anlattığımız gibi, en önemli güç tasarrufu önlemleri, ekran parlaklığını azaltmak ve bekleme modlarını yapılandırmaktır. Buna ek olarak pil gücünüzü kullanırken yaptığınız iş türünü de kontrol edebilirsiniz. Örneğin 3D bir görüntü oluşturmak yerine, kelime işlemci ve e-posta odaklı çalışmak gibi.
Windows 10’da laptop pil ömrünü uzatma yöntemleri işte bu şekilde. Hem PC ve laptop ayarlarınız, hem de kullanım modeliniz ile gücünüzü daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.