5 Ekim’de çıkacak olan Windows 11 için en önemli gereksinimlerden biri TPM işlemcisidir. Yeni işletim sistemine geçmek için bu özelliği aktif hale getirmeniz gerekiyor. Bilgisayarınızın Windows 11’e hazır olup olmadığını belirlemenizi sağlayan PC Health Check programından daha önce bahsetmiştik. TPM ve PC’nizde etkinleştirilmemişse, bunu yapmak için bu prosedürleri izlemelisiniz.
Bilgisayarınızda bir TPM işlemcisi olmasına rağmen, anakartınız devre dışı bırakmış olabilir. TPM’yi bilgisayarınızın UEFI’sinden (eski BIOS) etkinleştirmek mümkün.
TPM çipini aktive etme
Bilgisayarınızın kapalı olsa bile TPM işlemcisinin kurulu olduğundan emin olmak için iki kez kontrol edin. Bu amaçla bir sistem dosyası denetleyicisi, PC Sağlık Kontrolü veya WhyNotWin11 kullanabilirsiniz. Güvenli Önyükleme de gereklidir.
- TPM yongasının etkin olup olmadığını görmek ve “Başlat” menüsüne girin.
- “Windows Güvenliği” bölümüne bakmanın gerekli olduğunu bilmek uygun olacaktır. Bunun içinde, entegre olarak gelen güvenlik türünü görmek için “Cihaz Güvenliği” seçeneğini aramalıyız.
- TPM işlemcisi varsa, bize Güvenlik İşlemcisi hakkında bilgi veren bir bildirim ve “Güvenlik İşlemcisi Ayrıntıları” başlıklı bir düğme görünür. Buna tıklarsak işlemci versiyonu çıkacaktır ama çıkmıyorsa ya TPM yok ya da aktif değil demektir.
TPM çipiniz olup olmadığını kontrol etmenin başka bir yöntemi de arama kutusuna “TPM.msc” komutunu yazmaktır. Ardından “Aç” a tıklıyoruz ve elimizde olması durumunda TPM çipi hakkında bilgi içeren bir pencere göreceğiz.
UEFI ve Windows ile aktive etme
Bilgisayarınızda TPM işlemcisini kullanmak için, kullandığınız ana karta bağlı olarak farklı olabilen bilgisayarınızın UEFI donanım yazılımına erişmeniz gerekir. Windows yüklenmeye başlamadan önce bilgisayarı yeniden başlatın ve ilgili tuşa basın (anakarta göre değişebilir). İlk ekranda, genellikle F1’den F12’ye kadar olan tuşlardan bazıları olan gerekli tuşu gösterir.
UEFI’ye erişmeyi başardığınızda, fareyi veya izleme dörtgenini unutmanız gerekecek. Buradan seçenekler ve sekmeler arasında gezinmek için klavye yön tuşlarını kullanmanız gerekiyor. Buradan, anakart üreticisine bağlı olarak adımlar değişebilir ve aşağıda bazı markalar için adımları görebilirsiniz:
- ASUS bilgisayarlar için: Gelişmiş UEFI seçeneklerine erişmeli ve Güvenilir Bilgi İşlem bölümünü aramalısınız. Burada, durumu Devre Dışı Bırak’tan Etkinleştir’e değiştirerek TPM Desteği seçeneğini etkinleştirebilir ve ardından kaydedip yeniden başlatabilirsiniz.
- MSI bilgisayarlar için: UEFI’ye girdiğimizde gelişmiş seçenekleri ve ardından Güvenilir Hesaplama bölümünü aramalıyız. Güvenlik Aygıtı Desteği seçeneğini Devre Dışı Bırak’tan Etkinleştir’e değiştirmek, TPM yongasını etkinleştirir ve ardından kaydedip yeniden başlatmanız yeterlidir.
- Lenovo bilgisayarlar için: UEFI içerisinde Security menüsüne girmeli ve Security Chip Selection seçeneğini bulana kadar gezinmeliyiz. AMD işlemci ise Intel PTT veya PSP fTMP seçeneğini seçin ve ardından kaydedip yeniden başlatın.
- HP bilgisayarlar için: UEFI’de güvenlik bölümünü arayın ve TPM Durumu seçeneğini Etkinleştir olarak değiştirerek TPM’yi etkinleştirin ve ardından kaydedip yeniden başlatın.
- Dell bilgisayarlar için: UEFI içinde güvenlik seçeneklerini ve Firmware TPM bölümünü aramalıyız. Onlarda, Devre Dışı Bırak’tan Etkinleştir’e geçmeli ve ardından kaydedip yeniden başlatmalıyız.
- Surface PC’lerde UEFI’ye erişmek için cihazı kapattıktan sonra 10 saniye bekleyin.
- Ardından, Yüzeydeki ses açma tuşunu basılı tutarken, aynı anda güç düğmesine basın ve bırakın.
- Ekranda Microsoft veya Surface logosu görünecek ve UEFI ekranı göründüğünde ses kısma düğmesini bırakırken ses açma düğmesini basılı tutmanız gerekir. TPM yongası varsayılan olarak devre dışıdır.
TPM yongasını etkinleştirmenin (veya devre dışı bırakmanın) başka bir yöntemi, bunu daha önce olduğu gibi Windows’tan yapmaktır.
- TPM çipini etkinleştirdikten sonra kullanabilmek için TPM MMC’yi “TPM.msc” komutu ile açın.
- “Eylem” panelinde “TPM’yi Etkinleştir” seçeneğine tıklayarak “TPM güvenlik donanımını etkinleştir” sayfasını görüntüleyin.
- Bu noktada “Kapat” veya “Yeniden Başlat” a tıklamalı ve ardından UEFI ekranındaki istemleri takip edin.
Seçenekler aynı olsa da her markanın düzende değişiklik gösterebilen bir UEFI ekranı vardır. Yalnızca Surface modellerinde TPM etkinleştirme veya devre dışı bırakma seçeneği yoktur.