Microsoft, Windows Sanal Masaüstü’nü, bulut altyapısına sahip bir masaüstü bilgisayarı yapmak için çalışmayı sürdürürken, WVD için Bahar Güncellemesi sunacağını duyurdu.
Microsoft, bahar güncellemesi kapsamında WVD (Windows Virtual Desktop) için birkaç yeni özelliği sundu. Ekip, projeyi yakın gelecekte daha ‘gerçek’ bir bulut tabanlı bilgisayar haline getirmeye çalışıyor.
İlk sürümü 2019’da kullanıma sunuldu
Microsoft, Windows Sanal Masaüstü’nün ilk sürümünü 30 Eylül 2019’da kullanıma sundu. WVD, Windows 10 özelliklerinin sanallaştırılan yönlerinin yanı sıra çok oturumlu Windows 10 deneyimi ve Windows Server RDS masaüstü ve uygulamaları için destek sağlıyor. WVD, kullanıcıların Azure’u uzaktan çalıştırarak Windows 7 ve 10’u sanallaştırmasına olanak tanıyor ve eski adıyla Office 365 Pro Plus uygulamaları olarak bilinen Microsoft 365 uygulamalarını sanal ortamda kullanmaya olanak tanıyor.
Koronavirüsün ardından talep arttı
COVID-19 salgınının etkisiyle, uzaktan çalışanların bulut hizmetlerine olan talebi ciddi oranda arttı. WVD’ye yönelik talep de, Microsoft’un tahminlerinin üzerindeydi. Yetkililer, Windows Sanal Masaüstü kullanımının üç katına çıktığını aktardılar. Windows Sanal Masaüstü kullanıcı sayısı şu anda, Microsoft’un 2020 yılı sonu beklentisini çoktan aşmış durumda.
Microsoft, 30 Nisan’da yaptığı güncelleme duyurusunda 2020’nin Mayıs ayında gelecek ve Microsoft 365 yol haritasında listelenmiş üç WVD özelliğini vurguladı. Bu özellikler, bir grup kullanıcı arasında test edildi ve genel olarak kullanıma açılması, Mayıs itibariyle başlayacak.
Microsoft, Azure Portal aracılığı ile WVD dağıtımını etkinleştirerek, WVD’nin kullanım deneyimini geliştiriyor. Bu, sistemin kullanıcılarının ana bilgisayar havuzları kurmasına, uygulamaların ve masaüstünün yönetimi için kullanıcı atamasına olanak tanıyor. Şirket, video görüşmelerinde A/V yönlendirmesini kullanarak, Sanal Masaüstü’nde daha iyi bir Microsoft Teams desteği ekleyeceğini ve gelişmiş bir video ve ses deneyimi sunacağını ifade ediyor. Microsoft, uyumluluk düzeyini artırmak adına konum seçeneği de ekleyecek. Hizmet verileri, şu anda ABD ve Avrupa genelinde dağıtılabilir konumda ancak diğer bölgeler de ‘yakında’ sunulacak.
Sonbahar güncellemesi olacak mı?
Windows 10 için düzenli olarak ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılan güncellemelere benzer olarak, Sanal Masaüstü içinde sonbahar güncellemesi gelecek mi sorusu, Microsoft 365 Kurumsal Başkan Yardımcısı Brad Anderson’a soruldu. Anderson, böyle bir plan olmadığını belirterek, Sanal Masaüstü özelliklerini sürekli olarak güncelleyeceklerini belirtti.
Proje için, devamında neler olacağı şu anda bilinmiyor. Anderson, mevcut kısıtlamaların sürmesi durumunda WVD’ye olan talebin artacağını ifade etti. Anderson, “Kullanıcıların dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir cihazda çalışma ihtiyacı var.” ifadesini kullanarak, “Talep üzerine kapasiteyi artırma ve azaltma yeteneği önem kazanıyor” dedi. Microsoft’un hedefinin, buluttaki PC’yi birinci sınıf bir vatandaş haline getirmesi olduğunu belirten Anderson, sistemin evde ya da ofiste olduğu kadar hızlı, üretken ve güvenli olması gerektiğini belirtti.
Görünüşe göre, Microsoft Teams’in WVD’deki performansını artırmaya yönelik çalışmalar, buzdağının görünen kısmı. Şirket, diğer önemli uygulamaların sanal masaüstündeki performansını artırmak için de çaba gösteriyor.