Yandex Türkiye ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), Anadolu Hackathon’un kazananlarını açıkladı. Etkinlik, gerçek sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanarak Sivas’ta gerçekleştirildi. Yarışmaya 60’tan fazla üniversiteden 100’ün üzerinde ekip katıldı. Ödül törenine AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in yanı sıra Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Anadolu Üniversiteler Birliği Başkanı Fatih Yılmaz, Yandex Türkiye Genel Müdürü Alexander Popovskiy ve SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul katıldı.
28 Nisan 2026 tarihinde düzenlenen ödül töreninde, Türkiye genelinden katılan 25 finalist takım arasından toplamda 9 kazanan belirlendi. Yarışma, Yandex Türkiye ile SBTÜ’nün iş birliğiyle, Anadolu Üniversiteler Birliği’nin desteğiyle organize edildi.
Hackathon, katılımcılara toplu taşımanın optimize edilmesi, teslimat rotalarının iyileştirilmesi ve hava durumu bilgileri gibi üç farklı kategoride yarışma imkanı sundu. Kazanan ekipler, Türkiye’deki gerçek sorunlara yönelik geliştirdikleri çözümlerle öne çıktı.
AB Grup Başkanı Abdullah Güler, etkinlikte yaptığı konuşmada, Yandex Türkiye gibi şirketlerin eğitime yatırım yapmasının önemine değinerek, Türkiye’nin dijital yetenekler için bir merkez olma hedefinin bu tür ortaklıklarla desteklendiğini belirtti.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, bilim ve teknolojideki dönüşüm ile yapay zekanın önemine vurgu yaptı. Gençlerin bu tür organizasyonlarla öncü olmaları gerektiğini ifade etti.
Yandex Türkiye Genel Müdürü Alexander Popovskiy, Anadolu Hackathon’un Türk öğrencilerin teknolojiyi kullanarak gerçek dünya sorunlarına çözümler geliştirmesi için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Şirket, dijital ekonomiye yatırım yapmaya ve eğitim desteklemeye devam edeceğini açıkladı.
SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Anadolu Hackathon’a ev sahipliği yapmanın üniversite için değerli bir fırsat olduğunu ve etkinliğin Sivas’ın teknoloji ve inovasyon merkezi olarak konumlanmasını güçlendirdiğini kaydetti.
Ödül töreninin ardından, finalistler üniversitenin laboratuvar altyapısını inceledi. Ayrıca, SBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Zontul tarafından “Yapay zekanın temelleri ve gelişimi” konulu bir seminer düzenlendi. Yandex Search Türkiye Ürün Yöneticisi Rufat Mirza, yapay zekanın kullanıcıların günlük sorunlarını çözme odaklı geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.




