Yapay zeka alanındaki gelişmeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda, 12. Kalkınma Planı kapsamında yapay zeka stratejileri yenileniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz liderliğinde gerçekleştirilen Yönlendirme Kurulu toplantısında, yapay zeka eylem planı güncellenerek daha hızlı ve kararlı adımlar atılması kararlaştırıldı.
Eylem planı nelere odaklanacak?
Güncellenen eylem planı, kaynakların daha etkin kullanılması ve üretken yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesini hedefliyor. Özellikle Türkçe büyük dil modellerinin geliştirilmesi ve bu modellerden faydalanarak katma değerli ürün ve servislerin oluşturulması öncelikler arasında yer alıyor. Öte yandan Ar-Ge, yenilikçilik ve girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, yüksek başarımlı hesaplama altyapılarının ve veri erişim imkanlarının artırılması, işgücünün dönüşümü ve uzman insan kaynağının artırılması da eylem planının önemli unsurlarını oluşturuyor.
2024-2025 eylem planı ve iş birliği süreci
Yapay zeka alanında Türkiye’nin yerini sağlamlaştırmayı hedefleyen 2024-2025 eylem planı, tüm paydaşların katkı ve iş birliği ile yürütülecek. Bu süreçte kamu kurumları, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere geniş bir katılım sağlanacak.
Bu yeni stratejiyle Türkiye, yapay zekâda uluslararası alanda rekabet gücünü artırmayı ve teknolojik kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Eylem planı, ülkemizin yapay zekâ alanında önemli bir oyuncu olma yolunda ilerlemesini sağlayacak.
Eylem planından bazı önce çıkan maddeler şu şekilde:
Yapay zeka uzmanlarını yetiştirecek ve alanda istihdamı artıracak
- Eylem 1.1: YZ yeteneklerinin Türkiye’ye çekilmesine yönelik TechVisa programı hayata geçirilecektir. (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı vb.)
- Eylem 1.2: Uluslararası Lider/Genç Araştırmacılar ve Sanayi Doktora Programı destek miktarları ve araştırmacı sayısı artırılacaktır. (TÜBİTAK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vb.)
- Eylem 1.3: Veri bilimi ve YZ konuları, YZ dışındaki bilim alanlarının eğitim programlarına dahil edilecektir. (Yükseköğretim Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vb.)
- Eylem 1.4: YZ alanında ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde programlar açılacaktır. (Yükseköğretim Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vb.)
Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği destekleyecek
- Eylem 2.1: Yerli üretken yapay zekâ modelleri için teknik ve etik standartlar belirlemek üzere uzman bir komite kurulacaktır. (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, ilgili bakanlıklar vb.)
- Eylem 2.2: Türkçe büyük dil modeli geliştirilecek ve bu modelin geliştirilmesine tüm ekosistemin katkısını almak amacıyla Türkçe Büyük Dil Modeli Topluluğu oluşturulacaktır. (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, CB Dijital Dönüşüm Ofisi, üniversiteler vb.)
- Eylem 2.3: Yerli üretken yapay zekâ uygulamalarına yönelik ulusal yarışmalar düzenlenecektir. (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, CB Dijital Dönüşüm Ofisi, üniversiteler vb.)
Kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkânları genişletilecek
- Eylem 3.1: YZ alanında Türkiye’yi küresel oyuncu haline getirecek işlemci altyapısına yönelik ihtiyaç analizi yapılacak ve kapasite geliştirilecektir. (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vb.)
- Eylem 3.2: Kamu kurumlarının sahip olduğu verilere ilişkin envanter çıkarılarak “Merkezi Kamu Veri Alanı” kurulacak ve bu veriler araştırmacıların kullanımına sunulacaktır. (CB Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye İstatistik Kurumu, TÜBİTAK vb.)
Sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapılacak
- Eylem 4.1: YZ sistemlerinin geliştirilmesini, kullanılmasını ve piyasaya arzını düzenleyen ulusal düzenleme yapılacaktır. (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, CB Dijital Dönüşüm Ofisi, Ticaret Bakanlığı vb.)
- Eylem 4.2: Yapay Zekâ Okuryazarlığı Seferberliği başlatılacaktır. (Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vb.)
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yapılan açıklamanın tamamına bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz. Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2024-2025 Eylem Planı’nı ise buradan indirebilirsiniz.
Öne çıkan görsel kaynağı: Freepik