60 yılın en uzun grevi sona ermiş olsa da Hollywood’da huzur tam olarak geri dönmüş değil. Senaristlerin yapay zeka (AI) kullanımı endişesiyle başlattığı grev yerini, çekim ekibine bırakmış gibi görünüyor.
OpenAI CEO’su Sam Altman’ın, metinden video oluşturabilen yapay zekası Sora’yı Hollywood’a sunma planı, sektörde yeni bir gerginlik yarattı. Yeni yapay zeka teknolojisinin sinema sektörüne girişi, yapımcıların özel efektler, animasyonlar oluşturmak için daha az zaman ve para harcaması anlamına geliyor.
Sora, Hollywood’ta ne yapacak?
OpenAI’ın yeni yapay zeka destekli metinden videoya dönüştürme modeli Sora, kısa süre önce yayınlanan örneklerle teknoloji dünyasını şaşkınlığa uğrattı. Sora, verilen metin komutlarını şaşırtıcı derecede gerçekçi görüntülere dönüştürüyor. Detaylı incelemelerde hala küçük hatalar fark edilebilse de bu teknoloji televizyon ve film endüstrisini kökten değiştirebilecek potansiyele sahip.
AI destekli metinden videoya dönüştürme araçları üzerinde çalışan tek şirket OpenAI değil. Ancak Sora’nın ürettiği klipler gerçekten dikkat çekici. Microsoft’un desteğiyle çalışmalarına devam eden OpenAI’ın geliştirdiği bu son teknoloji aracı daha da ilerleyeceğe benziyor.
Bloomberg’in şirket içi kaynaklara dayandırdığı haberine göre OpenAI CEO’su Sam Altman, bu hafta yeni AI video oluşturucusunu Hollywood’un önde gelen isimlerine tanıtmayı amaçlıyor. Görünüşe göre bu toplantı yapay zeka temsilcilerinin stüdyo yöneticileriyle ilk buluşması olmayacak. Geçtiğimiz ay da benzer toplantıların gerçekleştirildiği belirtiliyor. Peki, Sora Hollywood’ta ne yapacak?
- Özel efektler ve animasyonlar: Sora’nın en önemli kullanım alanlarından biri özel efektler ve animasyonlar olacak. Bu alandaki uzmanlar, Sora’nın şu anki teknolojinin çok ötesine geçebileceğini vurguluyor. Daha önce imkansız olan görsel efektlerin, animasyonların filmlerde ve TV programlarında kullanılmasını sağlayacağını söylüyor.
- Yeni hikaye anlatım teknikleri: Sora, film yapımcılarının yeni, yaratıcı hikaye anlatım teknikleri geliştirmesine de yardımcı olabilir. Örneğin, Sora, sanal dünyalar ve karakterler oluşturmak için kullanılabilir. Bu sayede, daha önce hiç görülmemiş türde filmler ile TV programları üretilebilir.
- Daha hızlı ve verimli film yapımı: Sora, film yapım sürecini de hızlandırabilir, daha verimli hale getirebilir. Örneğin, Sora, senaryoları otomatik olarak storyboard’a (görsel senaryo taslağı) dönüştürmek veya sahneleri önceden görselleştirmek için kullanılabilir.
Sora henüz kamuya açık değil fakat OpenAI, “birkaç ünlü oyuncu ve yönetmene özel erişim sağlamış durumda.” ifade ediyor.
OpenAI, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
OpenAI, güvenli uygulamaya odaklanmak ve yeni teknolojileri yaygın kullanıma sokmadan önce test etmek amacıyla, sektörle iş birliği yapmayı hedefleyen bilinçli bir strateji izliyor. Sanatçılar ve kreatiflerle devam eden bir diyalog sürdürmeyi amaçlıyoruz.
Yapay zeka, eğlence sektörünün hassas bir konusu. Bu teknolojinin nasıl kullanılacağı konusundaki anlaşmazlıklar, senaristlerin ve oyuncuların geçtiğimiz dönemde greve gitmesinin önemli nedenlerinden biriydi. Çoğu kişi, AI’ın işlerini ellerinden alacağından veya en azından gelirlerini tehlikeye atacağından endişe ediyor.
Stability AI’ın kurucusu istifa etti
OpenAI’ın metinden videoya dönüştürme aracı şüphesiz heyecan verici bir teknoloji. Ancak Sora ve benzeri araçlar birçok sanatçı için endişe verici. Altman’ın önde gelen stüdyo yetkilileriyle yaptığı görüşmeler, bu kaygıların giderek artacağının bir göstergesi.
Öne çıkan kaynak görseli: De’Andre Bush / Unsplash