Türkiye Bilişim Vakfı ile İstanbul Teknik Üniversitesi liderliğinde kurulan Yapay Zeka Türkiye Platformu’nun (AITR) yıldönümü etkinliği gerçekleşti.
Yapay Zeka Türkiye Platformu (AITR) nedir?
Yapay Zeka Türkiye Platformu (AITR), İTÜ ve Türkiye Bilişim Vakfı ile Türkiye’nin gelişip değişmekte olan yapay zeka teknolojilerine adaptasyon sürecinde rol almak üzere bir sivil toplum hareketi olarak ortaya çıktı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “İkinci yılında olan AITR, ülkemizi dünya gerçeklerinden soyutlamadan çözüme ortak olmak üzere, ve yapay zekanın ayrılmaz parçası olan geleceği şekillendirmek için katkıda bulunmak vizyonuyla hareket ediyor. Bu vizyona katkı veren tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Gittikçe daha hızlı ve yükselerek uçan bu uçağın kokpitinde oturmak oldukça zor bir iş. Ayrıca elinizin altında navigasyon için yeterli harita da yok. Toplumun çıkarı için, bu çalışmalara yön verebilmek için AITR’nin iki senede başarıları belki bir navigasyon oluşmasına aracılık etti ve çok etkili oldu ama bundan sonrası da o kadar kolay değil. Doğrusu hep birlikte yapacağımız çok işimiz var. Türkiye Bilişim Vakfı olarak, bu teknolojiyi avantajları ve karanlık taraflarıyla iyi anlamak hedefiyle daha iyi bir dünya için yapay zeka, daha bir dünya için teknoloji demeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“AIWARENESS etkinliklerimizle sesimizi duyuracağız”
Etkinlikte AITR’nin 2022 yılı faaliyetlerini anlatan ve AITR için Ocak 2023’ün özel bir ay olduğunu belirten Prof. Dr. Altan Çakır, “Yeni yıla tutkulu bir enerjiyle başlıyoruz ve görünüşe göre yapay zeka da aynısını yapmakta. 2023’te yapay zekaya ilişkin genel görünümü ve beklenen yaklaşan değişimleri çevreleyen sektörler arası özel bir haber koleksiyonunu paylaşmak için can atıyoruz ve önümüzdeki günlerde AIWARENESS etkinliklerimizle sesimizi duyuracağız. Yapay zeka da dahil olmak üzere dijital teknoloji, dünyanın dört bir yanındaki insanları ve toplulukları değişken bir dünyaya uyum sağlama ve uzun vadeli dayanıklılık oluşturma konusunda desteklemek için elimizdeki en güçlü araçlardan biri. Toplum için yapay zeka ve güvenilir yapay zeka teknolojilerinin herkes tarafında kullanılabilir bir hale getirilmesi öncelikli amaç olmalıdır. Böylece refah seviyesi yüksek, teknolojinin tüm enstrümanlarını kullanabilen, geçmiş ile gelecek arasında köprü görevi üstelenecek daha iyi bir toplum amacına ulaşmak mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.
Yapay zeka ile slayt oluşturma çılgınlığı: Tome AI
Orman yangınlarında yapay zeka teknolojilerinin kullanımı
Toplum için yapay zeka söylemiyle ilerleyen AITR’nin etkinliğinde, özellikle son iki senedir dünya genelinde gözlemlenen orman yangınları kapsamında yapay zeka teknolojilerinin kullanımını, akademi-kamu işbirliğini ve farkındalığı artırmak adına Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire başkan Yardımcısı İlhami Aydın da konuşmacı olarak yer aldı. İklim Değişikliği, Orman Yangınları ve Yapay Zeka başlıklı konuşmasında İlhami Aydın, Koç Üniversitesi ile geliştirilen platformun operasyonel kullanımı ve amaçlarını anlattı.
Finans, Teknoloji, Otonom Araç Teknolojileri ve Yapay Zeka paneli gerçekleşti
Etkinlikte ayrıca “Finans, Teknoloji, Otonom Araç Teknolojileri ve Yapay Zeka” konulu bir panel gerçekleşti. Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney’in moderatörlüğündeki panelde İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, Ford Otosan CDO’su Hayriye Karadeniz ve Doğuş Teknoloji CDO’su Özcan Çavuş, AITR çalışmaları, Yapay Zeka ve Gelecek konusunda görüş, bildi ve beklentilerini paylaştı.