Akademisyenler, yapay zeka konusundaki yetenekli kişilerin teknoloji şirketleri tarafından kapılmasının, akademik ilerlemeyi yavaşlattığı görüşündeler.
Yaklaşık 10 yıl öncesinin en parlak yapay zeka çalışmacılarından olan Yoshua Bengio, Montreal Üniversitesi’nde bir profesör ve derin öğrenme konusunun öncülerinden birisi.
Bilgisayarların dil ve görüntü algılaması konusundaki gelişmeleri sağlayan bir tekniği modelleyen Bengio, Financial Times ile yaptığı röportajda “Endüstri çok sayıda yeteneği işe alıyor, akademide sıkıntı yaşanıyor. Bu, şirketler için iyi ama akademi için değil” ifadelerini kullandı.
Bengio’nun iki meslektaşı Geoff Hinton ve Yann LeCun da şirket saflarına katılanlar arasında yerini almış. Toronto Üniversitesi’nden Geoff Hinton, Google’da; Hinton’un öğrencisi olan ve New York Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Yann LeCun ise Facebook’ta işe girmişler. Bir başka derin öğrenme uzmanı, Stanford Üniversitesi’nden Andrew Ng ise Çin merkezli internet arama şirketi Baidu’da bilim insanlarının başında göreve gelmiş.
Yoshua Bengio’nun kardeşi de derin öğrenme konusunda araştırmalar yapıyor ve Google’da çalışıyor. Samy Bengio, akademide kalmaktan vazgeçmediğini, böylece sadece bir şirkete değil, insanlığa kazanç sağladığını belirtiyor.
En çok akademisyen Google’da
Teknoloji şirketlerinin yapay zeka yeteneklerini toplaması, artık yaygın görülen bir durum. Uber, uzun süredir yapay zeka ve robotik araştırmalarının merkezi sayılan Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir araştırma ekibini, bir yıl önce işe almıştı.
Google da Montreal’de bir derin öğrenme araştırma merkezi kuracağını belirtti. Yapay zeka araştırmacısı çalışan sayısına bakılınca, en kalabalık şirketin Google olduğu görülüyor; bunların çoğunu akademisyenler oluşturuyor. Henüz geçen hafta Stanford Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı‘nın başındaki isim olan Fei-Fei Li’yi de şirket bünyesine dahil eden şirket, yatırım konusunda da iddialı.
Yapay zekanın kalbi Montreal’de atacak
Google, Pazartesi yaptığı açıklamayla Montreal’deki yapay zeka araştırmaları için 4,5 milyon Kanada doları bağışladığını açıkladı. Bengio’nun ünü de bu konuda etkili olmalı, zira Montreal Üniversitesi ve aynı şehirdeki McGill Üniversitesi’nde şu anda 1.500 araştırmacı yapay zeka üzerine çalışıyor ve bu anlamda, şehrin adını yakın zamanda daha çok duyacağımız konusunda şüphemiz yok.