Şayet bir Android işletim sistemi ile çalışan yeni bir akıllı telefon satın aldıysanız ve yeni bir Android telefonda ilk yapılması gerekenler şeylerin neler olduğunu merak ediyorsanız, sizler için hazırladığımız bu rehbere göz atmanızda fayda var. İşte yeni bir Android telefon aldıktan sonra yapmanız gereken 6 şey.
Yeni Android telefonda yapılması gerekenler
1- Yazılım güncellemelerini kontrol edin
Yeni bir Android telefon aldığınızda yapmanız gereken ilk şeylerden bir tanesi, yazılımın güncel olup olmadığını kontrol etmektir. Zira satın aldığınız telefon bir süredir kapalı olduğundan ötürü yeni yazılım güncellemelerini almamış olabilir. Bu da bazı yeni özellikleri kullanamamanıza veya bazı hatalarla karşılaşabilmenize yol açabilir.
Yazılım güncellemelerini kontrol etmek ve varsa en son sürüme yükseltmek için cihazınızın Ayarlar bölümüne girin. Ardından Cihaz Hakkında ve Yazılım Güncelleme seçeneklerine basın (telefondan telefona değişiklik gösterebilir). Güncellemeleri kontrol ederek, en son sürümü kullandığınızdan emin olun. Telefonunuzdaki diğer uygulamaları güncellemek için ise Google Play’i kullanabilirsiniz.
2- Gereksiz uygulamaları devre dışı bırakın
Telefonunuzda yüklü bulunan gereksiz uygulamaları devre dışı bırakın. Gereksiz yere yer kaplayan ve cihazın kaynaklarını tüketen bu uygulamalar, telefonlarda yerleşik olarak bulunur. Özellikle Xiaomi ve Realme gibi üreticiler, çıkarmış oldukları modellere çok sayıda gereksiz uygulama yükler.
Telefonunuzdaki gereksiz uygulamaları tespit ettikten sonra, uygulama seçeneklerinden Devre Dışı Bırak seçeneğine tıklayın. Bunları tamamen silmek istiyorsanız, telefonunuzu PC’ye bağlamak ve üçüncü taraf bazı yazılımları kullanmak zorundasınız.
3- Eski telefonunuzdaki verileri yeni telefonunuza taşıyın
Android işletim sistemi, kurulum sırasında eski bir cihazdan veri kopyalamak isteyip istemediğinizi sorar. Size sunulan bu özelliği kullanarak, eski telefonunuzdaki verileri kolay bir şeklide yeni telefonunuza aktarabilirsiniz.
Bu işlemi kablosuz bir şekilde çeşitli dosya paylaşım uygulamalarını kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz. Huawei, Samsung ve OnePlus gibi şirketlerin, yalnızca uygulamaları ve verileri değil, aynı zamanda metin mesajları ve arama günlüklerini de aktaran klon uygulamaları mevcuttur.
4- Varsayılan uygulamaları kontrol edin
Herhangi bir işlem için varsayılan olarak kullanılacak varsayılan uygulamaları da kontrol edin. Ve kendinize göre özelleştirin. Buna, Ayalar > Uygulamalar > Varsayılan Uygulamalar üzerinden erişmek mümkündür. Şayet yerleşik bulunan herhangi bir uygulamadan hoşlanmıyorsanız, o uygulamanın alternatiflerini Google Play’de bulabilirsiniz.
5- Android yedekleme ayarlarını yapın
Tüm temel adımları tamamladığınıza göre artık yedekleme ayarlarını da yapabilir ve verilerinizin düzenli olarak yedeklenmesini ve muhafaza edilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için Ayarlar > Sistem > Yedekleme bölümüne girin. Ardından Google Drive’a Yedekle seçeneğini aktif hale getirin. İstenilmesi halinde Google hesap bilgilerinizi girin.
Artık tüm uygulama verileriniz, arama geçmişiniz, kişileriniz, fotoğraf ve videolarınız otomatik olarak, belirli periyotlarla Google Drive’a yüklenecek ve yedeklenecektir.
6- Cihazımı Bul özelliğini aktif edin
Yeni Android telefonda yapılması gerekenler arasındaki şeylerden bir tanesi de, cihazınızın kaybola ve çalınma ihtimaline karşı Google tarafından sunulan bir hizmet olan Chazımı Bul özelliğini aktif hale getirmektir. Bu özellik, daha sonra telefonunuzu bulmanıza veya içindeki verileri kilitleyip silmenize yardımcı olacaktır.
Bunun için Ayarlar > Güvenlik > Cihazımı Bul bölümüne girin. Telefonunuzun internete bağlı olduğundan ve izlenebilmesi için konum servislerinin daima açık olduğundan emin olun. Şayet telefonunuzda yerleşik olarak böyle bir özellik yoksa Google Play Store üzerinden de Google Cihazımı Bul uygulamasını indirebilir ve aynı şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yeni Android telefonda yapılması gerekenler işte bu kadar. Artık cihazınızı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.