YouTube Premium aboneleri dikkat! Eğer YouTube’un reklamsız Premium hizmeti için daha ucuz bir abonelik ücreti elde etmek amacıyla bir VPN kullandıysanız, aboneliğinizin yakında iptal edilebileceği, hatta belki de çoktan iptal edildiği haberini almak sizi üzebilir.
Sosyal medyada dolaşan haberlere göre YouTube, belirli ülkelerde yaşayan kullanıcılar için tasarlanmış, paradan tasarruf sağlayan bir yöntemi kullanan Premium abonelerinin aboneliklerini iptal ediyor.
Reddit’te r/YouTube bölümünde açılan bir başlıkta, birçok kullanıcı bu iptal deneyimlerini paylaşıyor. Tüm bu YouTube Premium iptallerinin ortak noktası ise kullanıcıların VPN aracılığıyla hesaplarını fiyatların daha düşük olduğu ülkelerde konumlandırmış olmaları.
YouTube, VPN yoluyla elde edilen indirimlere karşı önlem alıyor
Satın alma gücü paritesi, çevrimiçi hizmetler arasında son zamanlarda popülerlik kazanan bir kavram. Temel olarak, satın alma gücü paritesi fiyatlandırması yapan şirketler, belirli ülkelerdeki kullanıcılara bir ürün veya hizmet için genellikle başka yerlerde talep ettikleri fiyattan daha düşük bir fiyat sunuyor. Bu daha ucuz fiyatlandırma, yerel tüketicilere bir ürün veya hizmeti, ülkelerinin para birimi ve yaşam standardıyla daha uyumlu bir maliyetle satın almaları için uygun bir seçenek sunmayı amaçlıyor.
Android Authority’nin haberinde belirttiği gibi YouTube şu anda Ukrayna’da satın alma gücü paritesi nedeniyle Premium abonelikleri aylık yaklaşık 2,44 dolara sunuyor. Örneğin, ABD’de aynı aboneliğin maliyeti aylık 13,99 dolar. YouTube kullanıcıları bir VPN kullanarak, hesaplarının video platformunun daha düşük fiyatlandırma sunduğu bir ülkeden giriş yapıyormuş gibi görünebiliyor. Buradan, kullanıcılar daha ucuz aylık ücretle Premium’a kaydolabiliyor ve ardından Premium abonelikleri aracılığıyla YouTube’u reklamsız kullanabiliyor.
Automatic Youtube Premium Cancellation?
byu/Alopez1024 inyoutube
YouTube Premium hesapları iptal ediliyor
Görünüşe göre bu yöntem, YouTube’un dikkatini çekecek kadar popüler hale gelmiş. Bu yöntemi kullanan Premium aboneleri, YouTube’dan hesaplarının iptal edildiğini gösteren otomatik e-postalar alıyor. YouTube’un VPN kullanan kullanıcılara gönderdiği otomatik e-posta, “YouTube Premium üyeliğiniz iptal edildi” şeklinde belirtiyor.
YouTube’un müşteri hizmetleriyle iletişime geçen Reddit kullanıcıları, YouTube temsilcisinin kendilerine aboneliklerinin “taşındıkları” için iptal edildiğini ve şimdi ikamet ettikleri yerden kaydolmaları gerektiğini söylediğini bildiriyor. Android Authority, daha düşük fiyatlı YouTube Premium aboneliği sunulan bir ülkeden gerçekten taşınan kullanıcılardan henüz iptal raporları duymadıklarını belirtiyor.
YouTube’un reklamlara karşı daha sert önlemleri
Son zamanlarda, YouTube reklamlardan kaçınmak için kullanılan yöntemlere karşı daha ciddi önlemler almaya başladı. YouTube, reklam engelleyici uzantıları olan kullanıcıları, reklam engelleyiciyi devre dışı bırakmadıkları takdirde arabelleğe alma veya oynatma hatalarıyla karşılaşacakları konusunda uyarmaya başladı. Geçen hafta ise YouTube, reklam engelleyici uzantıların çalışmasını çok daha zorlaştıran yeni bir reklam sunma tekniği test etmeye başladı.
YouTube, izleyicilerin platformun reklam destekli sürümünü kullanmasını veya reklamsız bir deneyim için Premium abonelik satın almasını istediğini açıkça belirtiyor. Ayrıca, Premium abonelik fiyatının kullanıcının gerçekte yaşadığı yere göre ödenmesi gerektiğini vurguluyor.
Sosyal medya algoritmaları ve çocukların veri güvenliği tartışması
YouTube’un bu hamlesi, gelecekte benzer hizmetlerin de benzer politikalar benimsemesine yol açabilir. Özellikle dijital içerik platformları, coğrafi konuma dayalı fiyat farklılıklarını daha sıkı kontrol altına almaya yönelebilir. Bu durum, tüketicilerin VPN gibi araçlarla elde ettikleri avantajları kaybetmelerine neden olabilir. Ancak, bu durumun aynı zamanda içerik üreticileri için daha adil bir gelir dağılımı sağlayabileceği de düşünülebilir. Çünkü her kullanıcının yaşadığı yerdeki fiyat üzerinden ödeme yapması, içerik üreticilerinin gelirlerinin daha dengeli bir şekilde dağılmasına katkıda bulunabilir.
Öne çıkan kaynak görseli: Kelly Sikkema / Unsplash