Google’ın, YouTube videolarının bir alt kümesini, metinden videoya dönüştürme aracı Veo da dahil olmak üzere yapay zeka modellerini eğitmek için kullanması, içerik üreticileri arasında endişelere yol açtı. İçerik üreticileri, şirketin içeriklerinden faydalanmasına karşın, kendilerine herhangi bir tazminat veya vazgeçme seçeneği sunulmamasından rahatsızlık duyuyor.
Vermillio’nun strateji sorumlusu Kathleen Grace, durumu “İnşa eden şirket tarafından kelimenin tam anlamıyla ortadan kaldırılmak” şeklinde özetliyor.
Dünya genelindeki içerik üreticileri bu duruma hem hayal kırıklığı hem de pragmatizmle yaklaşıyor. Philadelphia’da finans kanalı sunucusu Nate O’Brien, yapay zeka tarafından oluşturulan senaryoları ve seslendirmeleri kullanarak üretimi hızlandırmayı hedefliyor. Öte yandan Knobbe Martens’ten Mark Lezama gibi bazıları ise, YouTube’un kullanım koşullarının Google’a yapay zeka eğitimi için lisans vermediğini savunarak yasal yollara başvurmayı düşünüyor.
Google ise herkese açık içerikleri kullanarak model eğitmenin “adil kullanım” ilkesine uygun olduğunu savunuyor. Şirket sözcüsü,
“Bu sistemleri geliştirmek için her zaman YouTube verilerini kullandık ve yapay zeka’nın kötüye kullanımına karşı önlemler alarak sektöre liderlik ederken, fırsatları genişleten bir teknoloji geliştirmeye kararlıyız”
açıklamasında bulundu. Ayrıca, kullanıcıların kendilerini taklit eden yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanıyan bir gizlilik politikası güncellemesi de yapıldı.
İçerik üreticileri arasında farklı yaklaşımlar mevcut. Aaron de Azevedo gibi 20 kanal yönetenler, 30 terabaytlık video için yaklaşık 9.000 dolar ödeme aldıkları bir yapay zeka anlaşmasına büyük miktarda görüntü aktardı. Santa Ana’da YouTube üzerinde milyonlarca dolarlık bir finans imparatorluğu kuran Charles Chang ise, yapay zeka ile üretilen deepfake’lerin izleyici kitlesini ve marka bilinirliğini azaltabileceğinden endişe ediyor. Vermillio’dan Grace, yapay zeka ajanlarının şimdiden içerik üreticilerinin “deepfake versiyonlarını oluşturduğunu ve hayranlarına mesaj göndermek için kendileri gibi davrandığını” belirtiyor.
Bu gerginliğe rağmen, birçok içerik üreticisi geleceğe yönelik bir yol görüyor. ChannelMeter CEO’su Eugene Lee, kazanmanın tek yolunun yapay zeka ile savaşmak yerine onu kullanmak olduğuna inanıyor. Family Video Network’ten Melissa Hunter, Veo gibi araçların “yıllar önce YouTube’un kullanım koşullarını imzaladığımda var olmadığını” söylüyor. İçerik üreticileri, rekabetçi kalmak ve geçim kaynaklarını korumak için yapay zeka destekli küçük resimler, senaryolar ve analizlerle aktif olarak denemeler yapıyor.
Google platformdaki 20 milyardan fazla videoyu toplamaya devam ederken, içerik üreticilerinin yapay zeka eğitimi ve lisanslama konusundaki endişelerinin azalması pek olası görünmüyor. Ancak bu diyalog, içerik üretici ekonomisini şimdiden yeniden şekillendiriyor: bazı içerik üreticileri verimliliği artırmak için yapay zekayı benimserken, bazıları yeni gelir kaynakları arıyor ve bazıları da yasal garantiler veya daha yüksek tazminat talep ediyor. İçeriğin kime ait olduğu, nasıl kullanılması gerektiği ve kimin fayda sağlayacağı konusundaki tartışma henüz yeni başlıyor.




