Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni düzenleme 1 Kasım'da geliyor
Teknoloji

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni düzenleme yolda

Ticaret Bakanlığı, yurt dışından getirilen cep telefonlarının takip edilmesi ve yolcuların muafiyet haklarının ötesinde 3 yılda birden fazla telefon getirmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemenin, 1 Kasım’da devreye gireceğini duyurdu.

Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni düzenleme 1 Kasım’da geliyor

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışından Türkiye’ye dönen yolcuların, 3 yılda bir cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf getirebildiğinden bahsedildi.

Açıklamada şunlar alıyor;

  • Getirilen cihazların yalnızca yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılabileceği bildiriliyor.
  • Bu uygulama kapsamında, yolcu beraberi cep telefonu muafiyet limitinin (3 yılda 1 adet) takibini mümkün kılmak için Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü koordinesinde önemli bir çalışma hayata geçiriliyor.
  • Ticaret Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında yürütülen teknik çalışma sayesinde, yolcuların üç senelik süre zarfında yurt dışından getirdiği cep telefon sayısını takip edebilecek. Öte yandan, yolcuların muafiyet haklarının 3 yılda birden fazla telefon getirmesi önlenecek.
Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni düzenleme 1 Kasım'da geliyor
Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni düzenleme 1 Kasım’da geliyor

Açıklamaya göre, BTK tarafından aktarılan veri ağı ile oluşturulan sorgulama ekranı sayesinde, gümrük muhafaza memurları tarafından gerekli kontrol ve denetim işlemleri gerçekleştirilecek.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir
Microsoft yaklaşık bin kişiyi işten çıkardı

Bu yeni uygulama, 1 Kasım tarihinden itibaren hayata geçecek. Böylelikle yolcuların yanında getirdiği cep telefonlarının takibi sağlanacak ve kişisel muafiyetlerin suistimal edilmesinin önüne geçilecek.