Zoom Çin Hükümeti’ne (ve diğer hükümetlere) hesap kapatma yetkisi verebileceği bir özellik üzerinde çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Çin Hükümeti’nin talebi doğrultusunda 3 kişinin hesabını askıya alan şirket, çok sayıda kişi ve kuruluş tarafından eleştiriliyor.
Zoom, kullanıcıların coğrafi konumlarına göre engellenmesini mümkün kılacak bir teknoloji geliştiriyor. Şirket ayrıca, hükümetlerin sınırları içerisinde yasadışı sayıldıklarında toplantıları askıya alma talebinde bulunmaları için politikalarında bazı değişiklikler yapacak.
Söz konusu duyuru, video konferans platformu Zoom’un, Çin Hükümeti’nin talebi üzerinde kısa bir sürede üç kullanıcı hesabını askıya almasının ardından geldi. Hesapları askıya alınan kullanıcılar Çin Hükümeti tarafından yasaklanan Tiananmen Meydanı Katliamı’nın 21. yıldönümünü anmak için gerçekleştirilen toplantılara ev sahipliği yapıyordu.
Sert eleştiriler aldı
Zoom’un Hong Kong ve ABD merkezli bu hesapları kapatması, pek çok kesimden oldukça büyük tepkiler aldı. Bazı taraflar, Zoom platformunun Çin Hükümeti’yle olan bağlarını sorgulamaya başladı. Zoom’un diktatörlerin taleplerini yerine getirdiğini dile getiren bazı çevreler, Zoom’un bir Amerikan şirketi olarak Amerikan değerlerini savunma sorumluluğunun var olduğunu dile getirdi.
Söz konusu eleştiriler üzerine açıklama yapan şirket, ileride, benzer durumlarla başa çıkmak için yeni bir proton geliştirdiklerini açıkladı. Açıklamada, Çin Hükümeti’nden gelen, Çin anakarası dışındaki herhangi bir kullanıcıyı etkilemeye yönelik taleplerin de kabul edilmeyeceği ifade edildi.
- Zoom’a sorduk: Zoom kullanmak sakıncalı mı?
- Zoom’da bilgisayarları savunmasız hale getiren yeni güvenlik açıkları bulundu
- Zoom uçtan uca şifreleme yapacağını açıkladı
Zoom, hesap kapatma yetkisi ile Çin Hükümeti’nin suç ortağı mı oluyor?
Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Uluslararası Af Örgütü üyesi iş dünyası ve insan hakları araştırmacısı William Nee ise Zoom’un bu tür girişimlerle, ifade özgürlüğünü hedef alan Çin hükümetinin suç ortağı olma riskine girdiğini söyledi.
Şirket tarafından yapılan açıklayı da değerlendiren Nee, Zoom’un Çin anakarasında yaşayan kullanıcılara yönelik baskı ve sansüre göz yumduğu ve gelecekte de göz yumacağının ortaya çıktığını ifade etti.
Zoom gibi teknoloji şirketlerinin, internet özgürlüğünü savunmaları gerektiğini dile getiren William Nee, bu gibi şirketlerin, kâr kaygılarıyla, internet özgürlüğünü sınırlandırma taleplerine boyun eğememesi gerektiğini açıkladı.
- Zoom’da arka plan nasıl değiştirilir?
- Zoom’da profil fotoğrafı nasıl ayarlanır?
- Şifreli görüşme destekleyen en güvenli video konferans yazılımları
Amerika’daki bir kullanıcının hesabı da kapatıldı
Her yıl Tiananmen ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenleyen ve Amerika’da yaşayan Lee Cheuk-Yan’ın hesabı da Zoom tarafından kapatılmıştı.
Zoom, Çin Hükümeti’nin söz konusu taleplerinin anakara Çin dışındaki bölgelerde yaşayan kullanıcıları etkilemeyeceği ifade edildi. Lee Cheuk-Yan’a ait hesabın ise yanlışlıkla kapatıldığı belirtilerek, hesabın tekrar açıldığını açıkladı açıklandı.