En güvenli video konferans deneyimini şifreleme özelliğine sahip yazılımlar ile yaşayabilirsiniz. Koronavirüs salgını ile şirketler evden çalışma modeline doğru hızlı bir geçiş yaşarken, buna henüz geçmeyenler de iş seyahatlerini durdurarak toplantıların bir kısmının internet üzerinden gerçekleştiriyor. İnternet üzerinde telekonferans yapabileceğimiz birçok uygulama aslında yıllardır var, ancak son dönemde hem evlerdeki internet hızının genişbant seviyesine gelmesi hem de bu yazılımların çok sayıda yeni özellik kazanmasıyla, videolu görüşmeler daha verimli ve eğlenceli hale geldi.
Özellikle kurumsal video sohbetler kritik bilgiler içerebileceğinden, güvenlik kişisel görüşmelerden daha fazla önem arz edebiliyor. Son günlerde ücretsiz sürümünde desteklediği kullanıcı sayısı ve yüksek görüntü kalitesi ile hızlı bir şekilde popüler olan görüntülü görüşme yazılımı Zoom, iki yerden darbe aldı. Önce Facebook başta çeşitli üçüncü taraflarla izinsiz veri paylaşımı, sonra da aslında kendisini pazarladığı gibi uçtan uca şifreleme (end-to-end encryption) kullanmıyor oluşu gündeme düştü. Her ne kadar şirket veri paylaşımını durdurduğunu açıklamış olsa dahi, ABD’de bir kullanıcı şirkete dava açtı.
En güvenli video konferans uygulamaları
Kurumsal bilgilerinizi korumak, görüşmelerin görüşmedekiler dışında dinlememesi için E2E şifreleme önem taşıyor. İşte toplantılarınızı bu güvenlik standardında yapabileceğiniz yazılımların özellikleri…
Microsoft Teams
Hem telekonferans hem de ortak çalışma için kullanılabilecek olan Microsoft Teams, 1:1 görüşmeler, ekip buluşmaları, 10 bin kişiye kadar canlı etkinliklere kadar kapsamlı kullanım seçenekleri sunuyor.
Grup görüşmesinden video konferansa tek tıkla geçilebilen sistemde telefon aramaları da görüşmelere entegre edilebiliyor. Görüşmeler, yazılı sohbet, online buluşmalar, görevler, Word, PowerPoint, Excel gibi dosyalar tek arayüzden paylaşılabiliyor. Tüm bu içerikler bulut üzerinde yedeklenerek istenildiği zaman ulaşılabiliyor.
Arka plan flulaştırma ile gizlilik sağlanırken, canlı altyazılar, GIF, emoticon, sticker gibi paylaşımlarla da eğlenceli bir sohbet ortamı oluşturulabiliyor.
Mobil cihaz desteği de sunan hizmet, 300 kişiye kadar kurumlarda ücretsiz kullanılabiliyor ve kullanıcı başı 1 GB depolama, 10 GB ortak depolama alanı gibi özellikler sunuyor. Kurumsal pakete geçildiğinde ise kullanıcı başı 1 TBV depolama alanı, zamanlanmış toplantılar, toplantı kayıt, telefon görüşmeleri ve sesli konferans, 250 kişiye kadar online video konferans ve 10 bin kişiye kadar online etkinlik desteği kazanıyor.
https://digitalreport.com.tr/eglenceli-goruntulu-konusmalar-icin-en-iyi-uygulamalar-teknoloji-12751
Microsoft Teams, aylık 28 TL + KDV ücretli Office 365 İş Başlangıç ve 70 TL + KDV ücretli Office 365 İş Ekstra paketlerinde yer alıyor.
Microsoft Teams hakkında daha fazla bilgi al ve indir: https://products.office.com/tr-tr/microsoft-teams/group-chat-software
ClickMeeting
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri hedefleyen ClickMeeting, özelleştirme işlevleriyle öne çıkıyor. Uzaktan çalışma için ekip içi iletişim araçlarının yanı sıra, uzaktan eğitim, online sesli/görüntülü toplantılar da mümkün.
Dinleme, soru-cevap, tartışma ve özel olmak üzere 4 farklı ses moduna sahip olan ClickMeeting, masaüstü paylaşımı, aynı doküman üzerinde çalışma ve sunum paylaşımı imkanı veriyor.
Ayrıca görüşmeyi Facebook ve YouTube üzerinde canlı yayınlayarak bir etkinliğe dönüştürmek de mümkün.
Ücretsiz 5 kişiye kadar online toplantı, 25 katılımcıya kadar webinar, 5 ses yayını ve 4 video yayını için kullanılabilen ClickMeeting, 25 dolarlık paketiyle sınırsız video konferans ve webinar, 25 ses yayını ve 4 video yayını özelliği sunuyor. Ek olarak canlı, otomatik ve isteğe bağlı webinar’lar yapabildiğiniz Automated paketi ise 40 dolar ücretle sunuluyor.
ClickMeeting hakkında daha fazla bilgi al ve indir: https://clickmeeting.com/pricing
Signal
Edward Snowden’in de kullanmasıyla popüler olan Signal, açık kaynaklı bir mesajlaşma uygulaması. Sesli ve görüntülü arama özelliğine sahip Signal, mobil cihazlarda ve Linux dahil masaüstü sistemlerde kullanılabiliyor.
SMS, metin mesajları, sesli ve görüntülü mesajlar, hatta zamanla kaybolan mesajlar gibi özellikler sunan yazılım, telefon numarası dahi kullanmadan kullanılabilmesiyle de hem gizlilik hem anonim kalabilme özelliği sunuyor.
https://digitalreport.com.tr/zoomda-arka-plan-nasil-degistirilir-teknoloji-12753
Signal, tamamen ücretsiz ve reklam görüntüleme gibi bir özelliği de bulunmuyor.
Signal hakkında daha fazla bilgi al ve indir: https://signal.org/
Wire
Bir başka açık kaynaklı yazılım olan Wire, ekip modeliyle çalışıyor. Ekip yöneticisinin kişi ekleyip çıkarabilmesi, geçmiş verilere erişip silebilmesi mümkün.
Grup sohbetlerde 128 kişiye kadar sınırsız grup yazışmasını destekleyen Wire, 10 kişiye kadar görüntülü ve sesli görüşme imkanı veriyor.
Wire ile güvenli bir şekilde, dosya tipi sınırı olmadan dosya paylaşabilirsiniz. Ayrıca 10 kişiye kadar ekran paylaşımı, cihazlar arası dosya ve yazılı, sesli ve görüntülü görüşme eşleştirmesi yapabiliyor, zamanla kaybolan mesajlar özelliği de bulunuyor.
https://digitalreport.com.tr/evden-calisma-kontrolu-bu-uygulama-5-dakikada-bir-fotograf-cekiyor-teknoloji-12769
Tamamen ücretsiz olan Wire, tüm platformlarda kullanılabiliyor.
Wire hakkında daha fazla bilgi al ve indir: https://wire.com/en/