ABD Adalet Bakanlığı, uçtan uca şifreleme teknolojisinin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunan yeni bir bildiriye imza attı. İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Hindistan ve Japonya’nın da katılım gösterdiği bildiride, WhatsApp ve Facebook tarafından da kullanılan uçtan uca şifreleme teknolojisinin, terör örgüleri ve pedofiller için rahat bir ortam sağladığı ifade edildi.
- Zoom uçtan uca şifreleme yapacağını açıkladı
- Facebook, Instagram ve Messenger arası mesajlaşmaya imkan sunuyor
- Google, iOS uygulamalarına hesap güvenlik uyarıları ekliyor
WhatsApp ve Facebook Messenger gibi popüler mesajlaşma uygulamalarında bulunan uçtan uca şifreleme teknolojisi her geçen gün yaygınlaşıyor. Pek çok mesajlaşma servisi kullanıcı gizliliği ve güvenliği için, uçtan uca şifreleme teknolojisine geçiş yapıyor.
Fakat başta ABD olmak üzere bazı ülkeler, bu teknolojinin yarardan çok zarara yol açtığını iddia ediyor. Ve bu iddiayı her geçen gün daha da sesli ve güçlü bir şekilde dile getirmeye başlıyor. ABD ve 6 farklı ülkenin katılımı ile imzalanan son bildiri, bu muhalefetin en önemli örneklerinden birini teşkil ediyor.
ABD ve 6 farklı ülke uçtan uca şifreleme teknolojisinin kaldırılmasını istiyor
Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Pazartesi günü önemli bir bildiriye imza attı. Bu bildiride, uçtan uca şifrelemenin terlikleri ile ilgili çeşitli uyarılar yer aldı. Ayrıca kanun uygulayıcıların, gerekli izinleri aldıktan sonra bu mesajlara erişebilmesine olanak sağlayan bir mekanizmanın geliştirilemsi çağrısında bulundu.
Söz konusu bildiriye ABD dışında 6 farklı ülke temsilcisi daha imza attı. Bu ülkeler arasında İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Hindistan ve Japonya yer aldı. ABD tarafından hazırlanan bildirinin başında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun 2017 yılında yayınladığı bir rapora atıfta bulunuldu. Ve teknoloji ile birlikte ortaya çıkan sorunlara değinildi.
İlgili metinde, “Şifreleme teknolojisinin özel uygulamaları, kamu güvenliği açısından önemli zorluklar ortaya çıkarmaktadır”. “Şifrelemenin içeriğe yasal erişimi tamamen engelleyecek şekilde uygulandığı durumlarda ciddi endişelerimizin giderilmesini istiyoruz.” İfadelerine yer verildi.
Bu ABD Adalet Bakanlığı’nın şifreleme ile ilgili dile getirdiği ilk eleştiri değil. 2018 yılında yedi katılımcı ülkeden beşi, teknoloji şirketlerine yönelik olarak yayınladıkları açık bir notta, benzer endişeleri dile getirmişti. Fakat geçen iki yılda, uçtan uca şifreleme teknolojileri yaygınlaşmaya ve daha çok kullanılmaya devam etti. Şirketler, kolluk kuvvetleri için inşa edilecek arka kapının, bir diğer deyimle kontrol mekanizmasının, suçlular tarafından da kullanılabileceğinden endişe ettiklerini ifade ettiler.
ABD ve 6 diğer ülkenin uçtan uca şifreleme teknolojisi ile ilgili talepleri, yalnızca mesajlara erişimin kapsını aralamıyor. Ayıca kullanıcının telefonunda bulunan diğer verilere de erişim imkanı sunuyor. Bu da şirketler ve kolluk kuvvetleri arasındaki anlaşmalığın daha da büyümesine yol açıyor.