Adobe, Premiere Pro video düzenleme platformuna yeni araçlar getirecek bir yapay zeka (YZ) video modeli üzerinde çalışıyor. Bu model, Firefly ailesi için geliştiriliyor ve kullanıcılara metin komutları kullanarak video üretme, obje ekleme veya çıkarma imkanı sunuyor. Ayrıca video kliplerin uzunluğunu artırma yeteneği gibi Photoshop’un yapay zeka ile Üretim Özelliği’ne benzer işlevler sağlıyor.
Adobe Premiere Pro: Yapay zeka ile video düzenlemenin yeni çağı
Adobe’un Firefly’a ilişkin önceki duyurularından farklı olarak, şirketin yeni video üretim araçları için henüz bir yayın tarihi belirlenmemiş; sadece bu yıl içinde kullanıma sunulacağı bildirildi. Adobe, kendi video modelinin şu anda neye muktedir olduğunu erken bir video demo ile sergiledi. Ancak Premiere Pro’yu diğer kendi uygulama sağlayıcılarına, AI modelleri ile entegre etme planları kesin değil.
Adobe, Premiere Pro içerisinde sunmayı planladığı yapay zeka araçlarıyla, yalnızca metne dayalı videolar üreten diğer platformlardan ayrışarak, gerçek videoları yüksek kalitede dönüştürmeyi ve iyileştirmeyi hedefliyor. Bu yaklaşım, kullanıcıların mevcut videolarını daha dinamik, etkileşimli ve görsel açıdan çekici bir şekilde yeniden şekillendirmelerine olanak tanıyor.
Adobe’nin Firefly video modeli sayesinde, Premiere Pro kullanıcıları birkaç metin komutuyla videolarına nesne ekleyebiliyor, sahneleri uzatabiliyor veya istenmeyen ögeleri kaldırabiliyor. Bu gelişme, yaratıcı profesyonellere ve video içerik üreticilerine, yapay zekanın sunduğu imkanlarla kendi hikayelerini daha güçlü bir şekilde anlatma fırsatı sunuyor. Adobe bu şekilde, yapay zeka destekli video düzenlemenin geleceğinde önemli bir rol oynama amacını güdüyor.
Adobe, video ön izlemesindeki üçüncü taraf YZ entegrasyonlarını, gelecekte neye benzeyebileceğinin “erken bir keşfi” olarak tanımlıyor ve bu sayede Premiere Pro kullanıcılarına, projeleri için B-roll üretirken Sora veya Runway YZ gibi modelleri veya Pika’yı kullanarak çekimleri uzatma seçeneği sunmayı hedefliyor. Ayrıca Adobe, bu üretilen klipilere içerik kimliklerini etiketlemek için “İçerik Kimlik Bilgisi” (filigran) etiketlerinin uygulanabileceğini belirtiyor; bu, hangi YZ modellerinin kullanıldığını belirlemeye yardımcı oluyor.
Adobe’un üçüncü taraf YZ şirketleriyle ortaklıklar kurma hamlesi, ne kadar geç olursa olsun yerinde bir strateji gibi görünüyor. Ayrıca Adobe sadece metne dayalı bir yapay zeka geliştirmek isterse; OpenAI’ın Sora’sından gördüğümüz üretilmiş videolar, Adobe’un kendi Firefly video modelinin erken ön izlemesinde sunulanlardan çok daha ileri düzeyde, bu da rekabeti büyük oranda geride bırakıyor.
Google Play Store’a biyometrik doğrulama geliyor
Adobe’un rakipleri üzerindeki ana avantajı, zaten yaratıcı profesyoneller tarafından geniş çapta kullanılan yazılım ekosistemine kendi Firefly modellerini entegre etmesi diyebiliriz. Üçüncü taraf YZ modellerini entegre etmek, hem Adobe’un müşteri sadakatini koruması hem de ayrı bir uygulamaya geçmeyecek yaratıcı profesyonellere araçlarını daha erişilebilir hale getirmek isteyen YZ şirketleri için akıllıca bir hamle olarak görünüyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Furkan Demirkaya