Akıllı telefonlardan 2017’de sabırsızlıkla beklenecek çok şey var. Cihazlar daha ince, daha hızlı ve belki de sizin istediğinizden daha akıllı olacak.
Gelecek yıl hayatımıza girecek akıllı telefonlarda uygun bütçeye sahip cihazlarda bile sanal gerçeklik, daha iyi grafikler, daha yüksek çözünürlüklü ekranlar ve daha fazla depolama alanına sahip modeller göreceğiz. Akıllı telefonları, ödeme yapmak ve web sitelerine güvenli giriş yapmak için kullanacağız.
Makine öğrenmeye dayanan yapay zeka çözümleri sayesinde akıllı telefonlar kullanıcı davranışlarındaki hataları düzeltebilecek ve mobil deneyimi geliştirecek. Bu senden itibaren akıllı telefon tasarımlarında görmeye başladığımız rönesans ile kulaklık girişileri ve aksesuarlar yerini kablosuz iletişime bırakacak. Ayrıca USB-C bir standarda dönüşecek.
2017’de dikkat edilmesi gereken 10 akıllı telefon eğilimini şöyle listeleyebiliriz:
1. Yeni tasarımlar: Üreticilerin yeni akıllı telefon tasarımları hakkında sürekli dedikodular yapılır. Şu anda önde gelen söylentiler arasında Apple’ın onuncu yıla özel bir iPhone tasarımı yapması ve Samsung’un katlanabilen bir akıllı telefon çıkarması da yer alıyor. Bunun olacağı kesin değil, ancak her yıl olduğu gibi yeni bir şeyler bekliyor.
Bu yılın sıcak trendi kısmen Moto Z ve LG G5 gibi modüler akıllı telefonlardı. Öte yandan Lenovo, LG ve Samsung katlanabilir ekranlı akıllı telefonlardan bahsettiler. Bu cihazları ilk kez CES 2017’de görebiliriz.
2. Daha hızlı ve güçlü: Grafikler daha da gelişip uygulamalar gelecek yılın akıllı telefonlarında daha hızlı çalışacak. Qualcomm, lider cep telefonu şirketlerinden gelecek premium Android akıllı telefonlar için Snapdragon 835’i zaten duyurdu. Telefonların artan gücü onları PC’lere daha da yaklaştıracak.
3. Sanal gerçeklik: Mobil aygıtları hızlandırmanın amacı, ağır kaynaklar isteyen sanal gerçeklik gibi uygulamaları çalıştırmalarına izin vermek. Film izlemek, oyun oynamak veya VR dünyalarını dolaşmak için akıllı telefonları Google’ın DayDream çözümüyle kullanmak mümkün olacak.
VR akıllı telefonları daha çarpıcı bir görsel deneyim sunmak için daha yüksek çözünürlüklü ekranlara sahip olacak.
4. Daha hızlı LTE: Galaxy S7 ve Apple’ın iPhone 7 gibi akıllı telefonlar, LTE ağları üzerinden maksimum 600Mbps hızla veri indirebiliyor ve 150Mbps’de veri yükleyebiliyor. LTE hızları yeni modem teknolojileri ile ciddi bir artış elde edecek. 2016 yılının ikinci yarısında üreticilere ulaşması gereken Qualcomm’un yeni Snapdragon X16 modemi ile indirme hızları 1Gbps’e kadar ulaşabilir. Bu hızın sağlanması yine de GSM operatörün ağ yeteneklerine bağlı olacak.
5. USB-C: Bu yıl, USB-C’nin Android telefonlarda yayılmaya başladığı yıl oldu. Gelecek sene sektörün standardı haline gelecek. USB-C şarj etmenin ötesinde çok yönlü bir çözüm de sağlıyor. Mobil cihazları yüksek çözünürlüklü monitörlere, kulaklıklara, flash sürücülere ve harici depolama cihazlarına bağlamak için kullanılabiliyor. Bu konuda ciddi aksesuarların hayatımıza girmesini bekleyebiliriz.
6. Kablosuz ses: Akıllı telefonların çoğunluğunun hâlâ kulaklık girişi var ancak Apple gibi bazıları “cesaret gösterip” bu girişi kaldırmaya başladı. Büyük bir ihtimalle daha çok akıllı telefon standart olarak Bluetooth kulaklıklar ile gelebilir. Elbette bu kablosuz kulaklıkları şarj etmek ilave baş ağrısı anlamına geliyor, ancak kulaklık çıkışından kurtulmak daha ince ve daha hafif telefon tasarımlarını mümkün kılıyor.
7. Daha hızlı şarj etme: Aküye bir miktar daha fazla güç taşıyabilen USB-C kablolarıyla daha hızlı şarj artık mümkün. Qualcomm’un Quick Charge 4‘ü gibi, yalnızca beş dakikalık şarjdan sonra beş saat boyunca akıllı telefonların çalışmasına yardımcı olan bir teknoloji de tanıtıldı. Bu teknoloji gelecek yıl akıllı telefonlarda kullanılacak.
8. Gerçekten akıllı telefonlar: Lenovo’nun Phab 2 Pro modeli gibi akıllı telefonlar, nesneleri tanıyabilir, odaları haritalayabilir ve görüş alanındaki nesnelerle ilgili bilgileri telefonun ekranında sunabilir. Bu, kullanıcı deneyimini zenginleştirmek için akıllı telefonların nasıl gelişeceğine iyi bir örnek.
Akıllı telefonlarda kullanılacak Deep Learning teknikleri akıllı telefonları daha dost canlısı hale de getirebilir. Örneğin, bir aygıt donanımın belirli bir uygulama tarafından nasıl kullanıldığını öğrenebilir ve pil ömrünü artırmak için zamanla güç kullanımını daha iyi ayarlayabilir. Akıllı telefonlar, internet hizmetlerini kullanarak görüntüleri ve konuşma tanımayı zaten tanıyabiliyor, ancak Deep Learning ile bu özellikler internete bağlı olmaksızın kullanılabilir hale gelebilir.
9. Bluetooth 5: Cihazlar kısa süre içinde yeni Bluetooth 5 kablosuz özelliğini kazanabilir; bu yeni standart Bluetooth 4.2’ün dört katı hıza sahip. Bluetooth 5 bağlantısı açık bir alanda 400 metreye kadar, kapalı alanda ise 120 metre menzile sahip. Kablosuz bir Bluetooth hoparlörü, Bluetooth 5 bağlantısına sahip kapı kilidini veya destekleyen bir otomobile sinyal göndermek artık mümkün olacak.
10. Depolama: Bir akıllı telefondaki ekstra bellek yuvası genelde video, fotoğraf veya oyun saklamak için kullanılıyor. Şu anda dahili depolama alanı olarak 256GB ve SD depolama alanı için 512GB kapasiteye sahibiz. Ancak SanDisk bu yıl prototip olarak 1 TB kapasiteli SD kartını tanıttı. Gelecek yıl daha büyük kapasiteli SD kartlar telefonlarımızda kullanabileceğiz.