Bu yazıyı okuyorsanız, Android’de silinen mesajlar nasıl geri getirilir sorusu kafanızı kurcalıyor olmalı. Yanlışlıkla silinen mesajlar geri gelebilir mi? Endişeye kapılacak bir durum yok. Evet, silinen mesajları geri yüklemenin birçok yolu var.
Android’de silinen mesajlar ve diğer verileri geri yüklemek, silinen e-postaların çöp kutusunda saklandığı Gmail’den biraz daha zor. Zira bir mesajı sildiğinizde, hem Android hem de iOS’ta bir süre sonra üzerine yeni veriler yazılmaktadır. Eğer sildiğiniz mesajdan ortaya çıkan alana, yeni bir veri yazılmışsa mesajlar tamamen kaybolur ve geri getirmenin bir yolu yoktur. Android’de silinen mesajları nasıl kurtarabilirim diye düşünenler için, mevcut yöntemleri sıraladık.
- Yavaşlayan Android nasıl hızlandırılır?
- Android 11 beta nasıl yüklenir?
- Gboard Android klavye kısayolları
Android’de silinen mesajlar nasıl geri getirilir?
Aşağıda Android’de silinen mesajları geri getirme yöntemlerini bulabilirsiniz.
Google Drive ile geri yükleme
Telefonunuzu, Google Drive aracılığı ile yedekliyorsanız, yedeklemede kısa mesajların da yer alma ihtimali mevcuttur. Aşağıdaki adımları izleyerek yedekleri geri getirebilirsiniz:
- Telefonunuzdan Google Drive’ı açın
- Sol üst köşedeki üç satır butonuna tıklayın ve menüye gidin
- “Yedeklemeler”i seçin
- Verilerin yedeklenip yedeklenmediğini kontrol edin
- Google Drive’a yedeklenen Android verileri sadece yeni bir cihazdan oturum açma esnasında geri yüklenir. Bu da, mesajlarınızı kurtarmak için başka bir telefona ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor.
- Google hesabınızla, farklı bir telefonda oturum açın. Cihazın kurulumu esnasında, Android yedeklemenizi geri yüklemek isteyip istemediğinizi sorduğunda, “geri yükle” seçeneğine gidin.
Kurulum işlemini tamamlayın ve mesajlar klasörünü kontrol edin. Ancak bu süreç, her zaman işe yaramayabilir, bu durumda üçüncü taraf uygulamaları da deneyebilirsiniz.
Üçüncü taraf uygulamalarla verileri kurtarma
Android’de silinen mesajlar, Google Drive ile geri getirilemiyorsa, diğer bir alternatif üçüncü taraf uygulamalardır. Uygulama aracılığı ile mesajlarınızı kurtarmak için, şu yolları izleyin:
- Android veri kurtarma uygulamasını bilgisayarınıza indirin
- Cihazı bilgisayara bağlayın ve USB hata ayıklamayı etkinleştirin
- Ekranda, “Mesajlar”ı seçin ve “ileri”yi tıklayın.
- Android Veri Kurtarma programını kullanarak, telefonunuza FonePaw uygulamasını indirin. Uygulamanın, mesajlarınızı okumasına izin verin.
- Ardından, bilgisayarınızda “yetkili dosyaları tara” seçeneğine tıklayın.
- Geri yüklemek istediğiniz mesajları seçin ve ardından “kurtar” butonuna tıklayın.
Android’de silinen mesajlar, eğer her iki yolla da gelmiyorsa, veri silindikten sonra üzerine yeni veri yazılmış olması muhtemeldir. Eğer birçok mesajınız silindiyse ve mesajları kurtarmak istiyorsanız, hem Android hem de iPhone telefonlarda, ilk yapmanız gereken “yeni mesajlar yazmadan” kurtarmak için harekete geçmektir.
Silinen mesajları kurtarma için alternatif yollar
Kurtarma yazılımları her zaman beklenen sonuçları vermeyebilir. Bunun bir garantisi olmadığından, bu işe para bağlamak istemiyorsanız veya telefonunuzu Google Drive’da yedeklemediyseniz, başka seçenekleriniz de mevcut. Bunların hiçbiri ideal değil, ancak mesaj kurtarma açısından başarılı olabilirler.
- Mesajlaştığınız kişiyle iletişime geçin. Kişiler, konuşmanın sizdeki silinen bilgileri geri getirmenizi sağlayabilirler.
- Metin mesajının önemli yönlerini otomatik olarak yakalamış ya da kaydetmiş olabilecek diğer uygulamaları kontrol edin. Örneğin, fotoğraflar ve videolar galerinize otomatik olarak indirilebilir. Bir toplantıya davet edildiyseniz, bu zaten takviminize yerleştirilmiş olabilir ve asıl mesajı bulmanıza artık gerek kalmayabilir.
Gelecekte kaybolan mesajları geri getirmek için ne yapabilirsiniz?
Gelecekte silinen SMS’leri kurtarmak için de birkaç seçeneğiniz var.
- Önemli mesajları aldığınızda ekran görüntülerini alma alışkanlığı edinin. Telefonunuzun galerisinde saklanan bu görüntüler, yanlışlıkla silinmeye karşı adeta bir sigorta niteliğindedir.
- Google Drive’ın cihaz yedekleme seçeneğini açın. Bir Google yedeğinden silinen mesajların nasıl kurtarılacağına ilişkin yukarıdaki talimatları izleyin. Eğer listelenmiş bir yedek karşınıza çıkmazsa, “Yedekleme Ayarları”na dokunun ve Google’ı telefonunuzun düzenli yedeklerini oluşturmaya başlayacak şekilde ayarlayın.
Silinen kısa mesajlara ne olur?
Metin mesajlarının kurtarılmasının bu kadar zor olmasının nedeni, bu tür veriler için bir geri dönüşüm kutusunun mobil cihazlarda yer almamasıdır. Bir mesajı silince telefonunuzun işletim sistemi onu silinmiş olarak işaretler. Metin aslında silinmez, ancak tıpkı eski tip disklerde olduğu gibi yeni verilerle üzerine yazılmaya uygun olarak işaretlenir. Ve telefonun yeni bir veri üretmesi, tahmin edeceğiniz gibi engel olabileceğiniz bir şey değildir, kullanıcı müdahalesi bile olmadan yeni veriler cihazınıza akar ve eski verinin, yani silinen mesajın üzerine yazılır.