Çin’de iPhone üreten en büyük tesislerden birinde yaşanan ücret anlaşmazlığı nedeniyle düzenlenen Apple protestosunda polis çalışanları darp etti. iPhone 14’ün üretimi, Çin’in COVID-19 vakalarındaki artışı kontrol altına almaya çalışması nedeniyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle gecikiyor.
Foxconn, geçen ay yüzlerce işçinin tehlikeli çalışma koşullarını protesto etmek için Zhengzhou’daki tesisten ayrılmasının ardından iPhone 14 siparişlerini karşılayamıyor. Çin’in ihracatta süper güç konumu, Foxconn gibi dünyanın tüketici elektroniği, oyuncak ve diğer mallarının montajını yapan şirketlere dayanıyor.
Apple Çin tesisinde ücret anlaşmazlığı: Polisler çalışanları darp etti
İktidardaki Komünist Parti, 2020’nin başlarında yaptığı gibi, üretimi ve ekonominin geri kalanını kapatmadan yeni Covid-19 dalgasıyla başa çıkmaya çalışıyor. İşçilerin dışarıdan hiçbir etkileşim olmadan işyerlerinde yaşadıkları “kapalı döngü yönetimi” uyguluyor. Foxconn, ABD’de 799 dolara satılan iPhone 14’ü üretmek üzere Zhengzhou tesisine ilave işçi çekmek için ücretleri arttırdı.
Li Sanshan adlı bir çalışana göre, Salı günü fabrikada işe girmek için önemli mesafeler kat eden çalışanlar, firmanın tazminat koşullarını değiştirmesinden şikayet edince protestolar başladı. Li, iki aylık çalışma karşılığında 25,000 yuan (3,500 $) teklif eden bir ilan gördükten sonra bir catering işinden ayrıldığını belirtti. Bu, bu tür bir iş için bölgedeki tipik maaşın üzerinde büyük bir artış anlamına geliyor.
Li’ye göre, çalışanlar geldikten sonra işveren onlara 25.000 yuan kazanmak için iki ay daha çalışmaları gerektiğini bildirdi. “Foxconn çok cazip işe alım teklifleri yayınladı ve ülkenin her yerinden işçiler geldi, ancak aptal yerine konulduklarını gördüler” şeklinde konuştu. İnternette yayınlanan videolarda, Çin’deki Apple protestolarında binlerce göstericinin maske taktığı ve plastik çevik kuvvet kalkanlı beyaz koruma kıyafetli sıra sıra polislerle karşı karşıya geldiği görüldü.
Çin’de Zhengzhou’da başlayan Apple protestoları, iktidardaki Komünist Parti’nin mağazaları ve işyerlerini kapatan ve Çin genelinde milyonlarca insanı evlerine kapanmaya zorlayan kısıtlamalar nedeniyle artan memnuniyetsizlikle karşı karşıya kalmasıyla birlikte geldi. Bunun sonucunda belirli yerlerde protestolar başladı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde yerel halkın mahalle kısıtlamalarını uygulamak için kurulan barikatları yıktığı görülüyor.
Bu ay, iktidar partisi karantinaları azaltarak ve diğer önlemleri uygulayarak aksaklıkları azaltma sözü verdi. Ancak parti, diğer hükümetler kısıtlamaları hafifletip virüsle yaşamaya çalışırken, her vakayı izole etme yönündeki “sıfır COVID” duruşuna bağlı kalıyor. Li’ye göre, Zhengzhou’daki Apple protestoları, binlerce çalışanın yatakhanelerin dışında toplandığı ve fabrika güvenlik görevlileriyle karşı karşıya geldiği Çarşamba sabahına kadar devam etti.
Şirket daha önce iPhone 14 teslimatlarının gecikeceği uyarısında bulunmuştu çünkü Foxconn’un 200.000 kişinin çalıştığını iddia ettiği Zhengzhou tesisini çevreleyen bir sanayi bölgesine giriş salgınlar nedeniyle yasaklanmıştı. Merkezi Tayvan’ın New Taipei şehrinde bulunan Foxconn, sözleşmeden doğan ödeme yükümlülüklerinin “her zaman yerine getirildiğini” belirtti. Şirket, virüsün bulaştığı personelin Zhengzhou tesisindeki yatakhanelerde kaldığını iddia eden açıklamaları reddetti. Tesislerin dezenfekte edildiğini ve personel taşınmadan önce resmi denetimlerden geçtiğini belirtti.
Şirketten yapılan açıklamada, polisin Çin’deki Apple protestolarına verdiği tepkiye atıfta bulunularak, “Herhangi bir şiddet olayıyla ilgili olarak, şirket benzer olayların tekrar yaşanmasını önlemek için çalışanları ve hükümetle iletişim kurmaya devam edecektir” denildi. Bir finans haber sitesi olan Cailianshe‘ye göre Foxconn, işten ayrılıp evine dönmek isteyen yeni işe alınan personele 10.000 yuan (1.400 $) kadar para verdi.
Salgınların sıklığı ve şiddeti arttıkça Çin’in dört bir yanında patlak veren protestolar, başkent Pekin gibi şehirlerin mahalleleri kapatmasına ve yerel halkın merkezi hükümetin izin verdiğinin ötesine geçtiğini iddia ettiği başka kısıtlamalar getirmesine neden oldu. Hükümet Salı günü yaptığı açıklamada, son üç haftada 253.000’den fazla vakanın tespit edildiğini ve günlük ortalamanın arttığını söyledi. Çin’deki yetkililer bu hafta altı ay içinde ilk COVID-19 ölümlerini açıkladı.
Ulusal Sağlık Komisyonu sözcüsü Mi Feng’e göre hükümet, “felç ve gevşeklik zihniyetinin üstesinden kararlılıkla gelirken” COVID karşıtı politikasını yürütmeye devam edecek. Perşembe günü erken saatlerde bakanlık, son 24 saat içinde 27.646’sı semptom göstermeyen ve 212’si yurtdışında edinilen enfeksiyonlar olmak üzere 31.656 vakanın tespit edildiğini bildirdi. Bu rakam bir önceki güne göre yaklaşık yüzde 10 daha yüksekti.
Amazon ve Apple işe alımları dondurdu
Ayrıca, Zhengzhou’nun sekiz ilçesinde yaşayan toplam 6,6 milyon kişiye beş gün boyunca evde kalmaları ve sadece yiyecek almak ya da tıbbi yardım almak için dışarı çıkmaları talimatı verildi. Belediye yönetimi virüse karşı bir “yok etme savaşı” ilan ederek günlük toplu testler yapılmasını emretti. Guangzhou şehir yönetimi Çarşamba günü koronavirüs hastaları için toplam 70.000’den fazla yatağa sahip 19 geçici hastane inşa ettiğini bildirdi. Geçtiğimiz Pazartesi günü şehir 250.000 kişi için hastane ve karantina tesisleri kurmayı planladığını duyurdu.
Ayrıca Çarşamba günü Çin, bir sergi merkezinde hastane açtı ve virüs enfeksiyonunun keşfedilmesinin ardından Pekin Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi’ne girişi durdurdu. Başkent daha önce de ticari alışveriş merkezleri ve ofis binalarını kapatmış ve bazı konut komplekslerine girişi kısıtlamıştı. Çin’de tüm bu kaos sürerken, Amazon 10.000 çalışanını işten çıkarıyor ve Meta 11.000 çalışanını işten çıkarıyor. Bu işten çıkarmalar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, en büyük teknoloji işten çıkarmalarının açıklandığı bu yazımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Digital Report ekibi olarak keyifli okumalar dileriz…