ARM Cortex-A78C, bilgi işlem yoğun iş yüklerini karşılamak amacıyla, sekiz adede kadar çekirdek ve 8 MB önbellek destekleyebilen bir CPU modeli.
ARM’nin yeni CPU duyurusunu daha da önemli kılan detay ise, Apple’ın 10 Kasım’da düzenleyeceği “One More Thing” etkinliğinden hemen önce gelmesi. Apple’ın, bu etkinlikte ARM destekli dizüstü bilgisayar grubunu tanıtması bekleniyor.
ARM Cortex-A78C dizüstü bilgisayarlar için geliştirildi
Yeni açıklanan CPU, şu anda Intel ve AMD’nin hakim olduğu yüksek performanslı CPU pazarında ciddi bir seçenek olarak öne çıkacak. ARM Cortex-A78C, ARM’in bu yılın başlarında, Mayıs’ta tanıttığı Cortex-A78 CPU ailesinin bir parçası. Ancak A78 mobil cihazlar için tasarlanırken, A78C özellikle yüksek performanslı, her zaman açık cihazlar, yani dizüstü bilgisayarlar için geliştirildi.
- NVIDIA’nın ARM satın alması, İngiltere hükümeti tarafından engellenebilir
- ARM 32-bit yazılım desteği, 2022 yılında sonra bulacak
- ARM, ilk 64 bit gerçek zamanlı işlemcisini duyurdu
CPU’larda değişim rüzgarları
Daha önce duyurulan bir model olan Cortex-A78, 4 büyük CPU çekirdeği ve 4 küçük CPU çekirdeği içeren yapılandırmaları destekleyen mobil CPU’lar için, klasik Big.LITTLE standardını içeriyordu.
Şu anda yeni ARM Cortex-A78C, normalden farklı olarak 8 büyük CPU çekirdeğine kadar yapılandırmaları destekliyor.
ARM’a göre bu, ARM Cortex-A78C’yi Oculus Rift gibi hareket halindeyken sürükleyici oyunlar için ölçeklenebilir çok iş parçacıklı iş yükleri için, daha uygun hale getiriyor.
Cortex-A78C ayrıca, 8 MB’a kadar L3 önbelleği destekliyor ve paralel olarak sekiz iş parçacığı çalıştırabilir.
ARM bunun, hem form faktörü hem de uzun ömür açısından tabletlerle rekabet edecek yeni nesil dizüstü bilgisayarlar için mükemmel bir uyum sunduğunu iddia ediyor.
Öte yandan, ARM’ın kendi CPU’larını üretip satmadığını, bunun yerine bu donanımları üçüncü taraf şirketlere lisansladığını da söyleyelim.
Apple’ın Intel’e olan bağımlılığını bitirmek için çaba gösterdiği biliniyor. Apple’ın yanı sıra farklı teknoloji devlerinin ARM’ı tercih etmesi şaşırtıcı bir gelişme olmaz.