İşlemci dünyasının dev ismi ARM, 64 bit mimariye sahip ilk gerçek zamanlı işlemcisi Cortex-R82 modelini resmen duyurdu. Mobil cihazlar için geliştirdiği işlemcilerele öne çıkan şirket, yeni işlemicisi ile, 32 bit mimariye sahip önceki gerçek zamanlı işlemcilere kıyasla iki kat performans sunmayı hedefliyor.
ARM, 4 yıl aranın ardından, yeni bir gerçek zamanlı işlemci modelini daha piyasaya sürüyor. Son olarak 2016 yılında Cortex-R serisinin son üyesi Cortex-R8’i piyasaya süren şirket, bugün bu serinin başka bir üyesi Cortex-R82’yi tanıttı.
Gerçek zamanlı işlemci sektöründeki konumunu güçlendirmek isteyen şirket, Cortex-R serisini, modem alt bağlantı içindeki 5G çözümlerinde kullanılması için geliştiriyor. Bu tür işlemcilerin daha farklı kullanım alanları da bulunuyor. Bunlar arasında HDD ve SDD gibi depolama çözümlerinde yer alan denetleyicilerde ana işleme elementi olmak da bulunuyor. Bu ve bu gibi kullanım alanları ile, gerçek zamanlı işlemcilerin oldukça büyük bir kullanım alanı bulunuyor.
ARM, Cortex-R82 modeli ile, bu alandaki portföyünü artırmayı hedefliyor. Cortex-R82 model, önceki Cortex-R serisi modellere göre oldukça farklı özellikler taşıyor.
ARM Cortex-R82 özellikleri
ARM tarafından bugüne kadar piyasaya sürülen R serisi gerçek zamanlı işlemcilerin tamamı 32-bit mimari yapısına sahip oluyordu. 32-bit mimari ile geliştirilen ARMv7-R ve ARMV8-R gibi modeller, uzun bir süreden beridir, pek çok konuda yeterli geliyordu. Hala oldukça aktif olarak kullanılan bu modeller, günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte az da olsa geride kalmaya başladı. Zira modem ürünlerinde, daha büyük bellek yapısının gerekli olduğu tasarımlar ortaya çıkmaya başladı.
ARM’nin son gerçek zamanlı işlemcisi Cortex-R82 ile birlikte yeni teknolojilere uyum sağlayacak yeni bir gerçek zamanlı işlemci modelini sunuyor. Cortex-R82, Cortex-R8 işlemciler gibi 32-bit mimariye değil 64-bit mimariye sahip bulunuyor. Bu da onu, önceki işlemcilere göre iki kat daha yüksek performans sağlayabilecek hale getiriyor.
ARM, şu an için Cortex-R82 modelinin mikro mimarisi ile ilgili detaylı bilgileri açıklamıyor. Fakat teknoloji yorumcuları Armv8-R mimarisine geçişte bazı önemli değişiklikler olacağını düşünüyor.
ARM Cortex-R82’nin mimari ve mikro mimarisindeki en önemli değişikliğin, SIMD işlemleri için isteğe bağlı olarak sunulan NEON birimleri olduğu ifade ediliyor. Bu özelliğin, işlemciye kendisinden daha yüksek performanslı paralel bilgi işlem kapasitesi sağlayacağı ifade ediliyor. Böylelikle, işlemcinin SSD denetleyici tasarımları geliştirenlere ve benzeri müşterilere daha fazla esneklik sağlayacağı belirtiliyor.
Mikro mimaride yapılan diğer bir büyük değişiklik, Cortex-82’nin Linux gibi zengin bir işletim sistemi için genel amaçlı bir CPU olarak hizmet etmesine olanak tanıyan bir MMU’nun dahil edilmesidir. Böylelikle ARM Cortex-R82, Linux gibi zengin işletim sistemleri için çok amaçlı CPU olarak kullanılabiliyor.