Türkiye’deki mobil uygulama pazarını sarsan bir gelişme yaşandı. Milyonlarca kullanıcısı bulunan ve en çok kazanan mobil uygulamalar listesinin zirvelerinde yer alan canlı görüntülü sohbet uygulaması Azar, mahkeme kararıyla erişime engellendi.
Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 22 Ağustos 2025 tarihli kararıyla, “azarlive.com” alan adına ve dolayısıyla uygulamanın kendisine Türkiye’den erişim durduruldu. Peki, bu ani ve kapsamlı engelleme kararının arkasında ne yatıyor?
Kararın detayları ve bilinmeyen gerekçe
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sorgu sayfasında yer alan ifade oldukça net: “azarlive.com, 22/08/2025 tarihli ve 2025/8885 D. İş sayılı Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir.” Ancak kararın gerekçesi henüz kamuoyuyla paylaşılmış değil. Bu durum, engellemenin arkasındaki nedenlere dair çeşitli spekülasyonları da beraberinde getiriyor.
Sadece bir sohbet uygulaması mıydı?
Kağıt üzerinde Azar, kullanıcıların farklı ülkelerden insanlarla rastgele eşleşerek görüntülü sohbet etmesini sağlayan bir sosyalleşme uygulaması olarak konumlanıyordu. Ancak Türkiye’deki kullanımı, genellikle bu masum tanımın oldukça dışına çıkıyordu. Uygulama, sık sık uygunsuz içerikler, cinsel taciz ve dolandırıcılık gibi olaylarla gündeme geliyordu.
Azar platformunun, uygulamanın bu tür kötüye kullanımlarına yönelik yeterli ve etkili bir düzenlemede bulunmaması, erişim engeli getirilmesinin en olası nedenlerinden biri olarak görülüyor. Platformun, kullanıcı güvenliğini ve toplumsal değerleri koruma konusunda yetersiz kaldığı yönündeki eleştiriler, muhtemelen mahkeme kararında etkili oldu.
Türkiye’de devasa bir gelir kapısıydı
Azar’ın Türkiye’deki popülaritesini ve ekonomik boyutunu anlamak için rakamlara bakmak yeterli. Uygulama, kullanıcıların daha fazla sohbet edebilmesi, aynı kişiyle tekrar görüşebilmesi veya görüştüğü kişiye sanal hediyeler gönderebilmesi için kapsamlı bir uygulama içi satın alım modeline dayanıyordu.
Bu model o kadar başarılıydı ki, Azar, App Store ve Google Play Store’da Türkiye’nin en çok uygulama içi gelir elde eden uygulamaları arasına girmeyi başarmıştı. Hatta bir dönem, Türkiye’de Google Play’in en çok kazanan 7. uygulaması konumuna kadar yükselmişti. Bu, uygulamanın sadece bir sosyalleşme aracı değil, aynı zamanda milyonlarca liralık devasa bir pazar olduğunu da gösteriyor.
Şimdi ne olacak?
Erişim engeli kararıyla birlikte, Azar mobil uygulaması artık Türkiye’den kullanılamayacak. Mevcut kullanıcılar uygulamaya erişemeyecek ve yeni kullanıcılar da indiremeyecek. Şirketin bu karara itiraz edip etmeyeceği veya Türkiye’deki operasyonlarını yasal çerçeveye uygun hale getirmek için adımlar atıp atmayacağı henüz belirsiz.
Ancak bu karar, Türkiye’deki dijital platformların denetimi konusunda önemli bir emsal teşkil ediyor. Bir uygulamanın ne kadar popüler veya ne kadar çok gelir elde ediyor olursa olsun, kullanım amacının dışına çıkan ve kullanıcı güvenliğini tehdit eden faaliyetlere göz yumulduğunda, hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini net bir şekilde gösteriyor.




