Bilimciler, beyin implantları ile yollanan elektrik sinyallerinin hafıza üzerinde %15 ila %20 oranında artış sağladığını ortaya koydular.
Beyin implantları hafıza üzerinde nasıl bir etkiye sahip?
Son dönemde dünya nüfusu yaşlandığı için hastalıklar üzerine yoğunlaşan bilimciler, Parkinson ve Alzheimer hastalarının zihinsel ve bedensel fonksiyonlarındaki kayıpları minimuma indirmek amacıyla beyin implantları geliştirdiler. Bu implantların aynı zamanda depresyon, otizm, epilepsi ve bağımlılık gibi hastalıklara da çözüm olabileceği keşfedildi.
Araştırmada aynı zamanda geliştirilen implantlar ile yollanan elektrik sinyallerinin hafızayı %20 oranına kadar artırdığı da görüldü. Elon Musk’ın teknoloji şirketi Neuralink beyne direkt takılan bir implant ile sinir hücrelerine elektrik sinyalleri gönderebileceğini ve bu sinyallerin bozulan fonksiyonları iyileştirebileceğini söylemişti. Tüm bu gelişmelerle insanların bilişsel yeteneklerinin arttırılması amaçlanıyor.
20 yıl içinde sonuç alınması bekleniyor
İnsan Genomu Projesi, genlere müdahale ederek daha sağlıklı, dayanıklı ve zeki bebeklerin dünyaya gelebileceğini açıkladı. Bu çalışmaların 20 yıla kadar sonuç vermesi bekleniyor. Bilim insanları, gen müdahalesinin ve implant geliştirmenin kansere kesin çözüm bulmasını ve hasar gören organların tekrar üretilmesini öngördüğü için projeyi savunmaya ve geliştirmeye devam ediyorlar.
14-15 Aralık tarihlerinde Nişantaşı Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek 3. Nörobilim Kongresi’nde de geleceğin beyni, teknoloji ve beyin, genetik hastalıklar ve nörobilim gibi konular ‘Farklı Disiplinlerde Aynı Beyin’ temasıyla 39 panel, 8 kurs ve 40 konferansta, 120 akademisyenden dinlenecek.