BTK, eSIM ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre Türkiye kendi yerli ve milli imkanlarla üreten 4 ülkeden biri olacak. eSIM, yakın bir gelecekte, çok sayıda avantajla birlikte hayatımıza girecek.
- Facebook, Türkiye’ye temsilci atamayacak
- Güney Kore, 6 GHz Wi-Fi ile internet hızını 5 kat artıracak
- İnternetteki bilgiler makine öğrenimi ile denetlenecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, eSIM hakkında önemli açıklamalar yaptı. Sayan, eSIM teknolojisinin yakın bir dönemde Türkiye’de de kullanıma sunulacağını ve bunun için gerekli çalışmaların yapılmaya devam edildiğini belirtti.
eSIM teknolojisi ile ilgili ilk fiziki çalışmaların Nisan 2019’da başladığını söyleyen Sayan, bugün Twitter üzerinden bazı paylaşımlarda bulundu. Söz konusu paylaşımlarda, Türkiye’nin bu yılın Ocak ayında GSM birliğinden gerekli sertifikasyonları aldığı ve bu teknolojiyi geliştirmek için gerekeli tüm şartları sağladığı ifade edildi.
1️⃣Tamamen Türk mühendislerince geliştirilmiş olan ve fiziksel SIM kartın yerine kullanılacak #eSIM, yakın zamanda ülkemizde hayata geçecek.
Ocak ayında GSM birliğinden sertifikasyon alarak, eSIM teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üreten 4 ülkeden biri olduk. pic.twitter.com/KMqMHrOfpy
— Dr. ÖMER FATİH SAYAN (@ofatihsayan) October 20, 2020
eSIM, yerli ve milli imkanlarla üretilecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın açıklamasına göre Türkiye eSIM teknolojisini kendi imkanlarıyla üretecek. Ve bu teknolojiyi yerli ve milli imkanlarla üreten 4 ülkeden biri olacak.
BTK tarafından yapılan eSIM ile ilgili açıklama, bu teknolojinin hayatımıza çeşitli yenilikler ve değişiklikler getireceğini gösteriyor. Bu değişiklikler genel olarak iki gruba ayrılıyor. Buna göre eSIM ilk olarak M2M/IoT gibi cihazlara erişimi kolaylaştıracak. Üretim, lojistik, dağıtım, stok tutma ve benzeri süreçler oldukça pratik ve sade bir hal alacak. eSIM teknolojisi ile birlikte, fiziksel SIM’de bulunan bazı dezavantajların da önüne geçilmiş olacak. Bunlar arasında nem, titreşim, darbe ve zaman gibi deformasyona neden olabilecek unsurlar yer alacak.
eSIM teknolojisinin hayatımıza getireceği diğer yenilikler ise, tüketici cihazlarını ilgilendiriyor. eSIM fiziki SIM kartlarının getirdiği sınırları ortadan kaldırıyor. Bu sistem ile birlikte herhangi bir bayi veya posta yerine, internet üzerinden, uzaktan abonelik ya da profil yükleme sistemi ile bir SIM’e sahip olunabiliyor. Yani kullanıcılar uzaktan SIM aktivasyonu gerçekleştirebiliyorlar. Ayrıca cihaza uygun bir SIM ayarlama zorunluluğu da tarihe karışıyor.
Yakında geliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, eSIM teknolojisinin çok yakın bir dönemde kullanıma sunulabileceğini söylüyor. Buna göre eSIM ile ilgili uygulamaları yakın bir gelecekte bir çok alanda ve sektörde görmeye başlayabileceğiz. Sayan, BTK’nın bu teknoloji için gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdiğini de sözlerine ekliyor.