Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, teknolojik ürünlerde cayma hakkı kaldırıldı.
Yönetmelikte, 1 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile AB direktiflerine uyum sağlanması amacıyla yeni düzenleme yapıldı.

Teknolojik ürünlerde cayma hakkı kaldırıldı
Yeni yönetmeliğe göre, online alışverişler başta olmak üzere mesafeli satışlarda telefon, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlarda cayma hakkı kaldırıldı. Müşteriler, satın aldıkları ürüne zarar vermemiş, hatta ürününün kutusunu dahi açmamış olsa da iade edemeyecek. İade işlemi tamamen satıcının inisiyatifine bırakıldı. Üründe herhangi bir kusur olması veya yanlış ürün gelmesi gibi keyfi olmayan durumlar cayma hakkı dışında değerlendirildiği için satıcı iade almak zorunda olacak.
Bunun yanı sıra, tescil zorunluluğu bulunan dronelarda, Karayolları Trafik Kanununa göre tescili zorunluluğu olan araçlarda ve kurulumu servis tarafından yapılması zorunlu olup kurulumu yapılmış ürünlerde de cayma hakkı kaldırılıyor. Müşteriler bu ürünleri keyfi olarak iade edemeyecek.

Düzenlemeyle birlikte, alışveriş kararı öncesi tüketicilerin gerekli ve yeterli araştırmayı yaparak söz konusu hakkın gereksiz ve keyfi kullanımının neden olduğu kaynak israfının önlenmesi, çoğunluğu ithal olan bu malların neden olduğu ithalat giderlerinin azaltılması, çevreye verilen zararın engellenmesi, sürdürülebilir tüketim ve yeşil dönüşüme katkı sağlanması amaçlandı.
İadenin kargoya verilme süresi 14 güne çıkarıldı
Yeni yönetmelikte, müşterilerin avantajına olacak bir düzenlemeye de yer verildi. Düzenlemeyle birlikte iade veya değişim gibi durumlarda ürünü kargoya verme süresi 14 güne çıkarıldı.

Cayma hakkı kullanan kişilerin kart limiti korunacak
Kredi kartı ile ödeme yapıldığında ve cayma hakkı kullanıldığında yasal olarak azami 14 gün içinde satıcı veya sağlayıcı ile aracı hizmet sağlayıcı tarafından tüketiciye yapılması zorunlu bedel iadelerine ilişkin olarak kart çıkaran kuruluşlara aktarılan tutarın kart çıkaran kuruluşa ulaşmasını takiben kartın kullanılabilir limitine tek seferde ilave edilmesi sağlanacak.
Yeni hükmün 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülürken, düzenlemeyle tüketicilerin kredi limitlerinin haksız yere azalmasından dolayı finansmana ulaşmalarının önündeki engel kaldırılmış oldu. Yönetmelikteki diğer düzenlemeler ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göz atmak için buraya tıklayın. Aynı zamanda, geçtiğimiz günlerde 16 yeni Elektronik Para Kuruluşu da Resmi Gazete’de yayımlandı. Aralarında Migros, Trendyol, Koç ve Lidio’nun bulunduğu bu 16 kuruluşun neler olduğunu öğrenmek için içeriğimize göz atabilirsiniz.