ChatGPT kısıtlamaları yapay zeka alanındaki hızlı gelişimi engelleyebilir mi? Microsoft destekli ChatGPT, generatif yapay zekayı geniş kitlelere tanıtmaya devam ediyor. Dünya genelinde birçok şirket, işletmelerine yapay zeka teknolojisini nasıl entegre edebileceklerinin yollarını arıyor. Teknolojiye hayran olanlar kadar, muhtemel sonuçlarından endişe duyanlar da mevcut. Bu nedenle, bazı dünya liderleri uygun düzenlemeler olmadan yapay zekanın kullanımının tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.
Avrupa Birliği’ndeki (AB) yasama organları, ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerinin hızlı ilerlemesini önlemek için dünya liderlerinin toplanmasını talep etti. Yetkililer, yapay zeka endüstrisinin daha büyük hesap verebilirlik önlemleri alması gerektiğini savunarak ABD Başkanı ile Avrupa Komisyonu Başkanı arasında bir toplantı düzenlenmesini talep etti.
LLM’lerin (dil modeli) topladığı ve makine öğrenme modellerini geliştirmek için kullandığı veri miktarı, generatif yapay zeka teknolojisinde kaygıya sebep oluyor. Ek olarak, bu teknolojilerin ekonomi, toplum ve istihdam açısından olası zararları da endişe yaratıyor.
Yapay zekanın göz kamaştırıcı yükselişine farklı ulusların nasıl tepki verdiğini burada öğrenebilirsiniz!
ChatGPT’yi kısıtlayan veya kısıtlamayı düşünen ülkeler
İşte ChatGPT’yi yasaklayan veya yasaklamayı düşünen ülkeler:
- Hindistan
- Hindistan IT Bakanı Ashwini Vaishnaw, hükümet kurumlarının sorumlu yapay zekayı teşvik etmek için çalışmalar yaptığını belirtti. Bununla birlikte, Hindistan hükümetinin generatif yapay zeka teknolojisini kısıtlama planı bulunmuyor.
- ChatGPT’yi yasaklayan ülkeler
- Çin, Rusya, Ukrayna, Mısır, Kuzey Kore, Küba ve İran gibi ülkeler, ChatGPT’ye erişimi engelledi.
- İtalya
- ChatGPT şu anda İtalya’da kullanılamıyor. Ülke, 31 Mart’ta ulusal veri ajansının potansiyel gizlilik ihlalleri ve uygulamanın kullanıcılarının en az 13 yaşında olup olmadığını doğrulamama konusundaki endişeleri dile getirmesinin ardından ChatGPT’yi geçici olarak yasakladı.
- Çin
- Çin’in internet sansürü yasaları, kullanıcıların ChatGPT’ye erişmesini engelliyor. Ülke kendi dikkatle düzenlemiş olduğu kurallar çerçevesinde, generatif yapay zeka akımına katılmak istiyor. Çin, generatif yapay zekanın büyümesini ve uygulanmasını düzenlemek için yakın zamanda yeni yönergeler yayınladı. Generatif yapay zeka hizmetlerinin denetlenmesine ilişkin önerilen kurallarının bir parçası olarak, Çin’in internet düzenleyicisi, işletmelerin halka açıklamadan önce güvenlik değerlendirmelerini otoritelere sunmalarını istediğini belirtti.
- Fransa
- Yapay zeka sohbet botu ChatGPT, İtalya’da kısa bir süreliğine gizlilik standartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklandıktan sonra, Fransız gizlilik otoritesi CNIL, bot hakkında çeşitli şikayetleri incelediğini açıkladı.
- Avrupa Birliği
- Avrupa Birliği, ChatGPT ve benzeri teknolojilerin yayılmasını önlemek için düzenlemeler üzerinde çalışıyor. On iki Avrupa Birliği parlamenteri açık bir mektup göndererek, Google Bard AI ve ChatGPT gibi “Genel Amaçlı yapay zeka sistemleri”nin geliştirilmesini düzenleyecek yeni kuralların yerleştirilmesini talep ettiler.
- Amerika
- Amerika Birleşik Devletleri, yapay zeka ekosisteminin geleceğini etkileyecek kurallar geliştiriyor.
Samsung çalışanlarından büyük ChatGPT hatası
ChatGPT’nin düzenlenmesini isteyen ülkeler, ChatGPT kısıtlamalarının yapay zeka dil modellerinin etik olarak geliştirilmesine rehberlik etmesine yardımcı olacağını, zararlı veya uygun olmayan içerik oluşturmak için kullanılmadığından emin olacağını düşünüyorlar. Ancak bazı gelecekte gerçekleşmesi beklenen ChatGPT kısıtlamaları, yapay zeka dil modellerinin eğitildiği veri türlerini sınırlayabileceğinden, bu durum modellerin doğruluğunu ve güvenilirliğini etkileyebilir.