Samsung çalışanlarının, ChatGPT’yi kendilerine yardımcı olması için kullanırken farkında olmadan çok gizli verileri sızdırdığı ortaya çıktı.
Samsung çalışanlarından büyük ChatGPT hatası
Samsung, yarı iletken kolundaki mühendislerin kaynak kodlarındaki sorunları çözmelerine yardımcı olması için ChatGPT gibi yapay zeka yazarlarını kullanmalarına izin verdi. Ancak çalışanlar, bu işlemi yaparken yeni bir programın kaynak koduyla ilgili dahili toplantı notları ve diğer gizli verileri de yanlışlıkla ChatGPT’ye girdiler.
Bu güvenlik açığı sonucunda, bir aydan kısa bir süre içinde, üç ayrı olayda Samsung çalışanlarının ChatGPT aracılığıyla hassas bilgileri sızdırdığı kaydedildi. ChatGPT, kendini daha fazla geliştirmek için kullanıcı girdi verilerini saklıyor. Bu sebeple Samsung’un ticari sırları artık etkin bir şekilde yapay zeka hizmetinin arkasındaki şirket olan OpenAI’nin elinde.
Buna karşılık, Samsung Semiconductor, çalışanların dahili kullanımı için kendi yapay zekasını geliştirdiği söyleniyor.
Birçok büyük şirket, ChatGPT kullanımının son derece sakıncalı yönlerini görüyor. Cyberhaven Labs tarafından yapılan bir araştırma, çeşitli sektörlerdeki şirketlerde 1,6 milyon çalışanın ChatGPT’yi kullandığını ortaya koydu. Analiz, ChatGPT’nin çalışma alanında ciddi bir sorun haline geldiğini gösteriyor. Bu uygulama, potansiyel olarak hassas ve gizli verilerin sızmasına neden olabiliyor.
ChatGPT’yi WhatsApp’a entegre eden yerli hizmet: WAGPT
Bu vakada, bir çalışanın ChatGPT kullanarak Samsung’un dahili toplantı notlarını bir sunuma dönüştürdüğü ve bu sunumun içeriğinin şirketin ticari sırlarını ifşa edebileceği ortaya çıktı. Bu tür bir bilginin yanlış ellere geçmesi, şirketin rekabetçi avantajını kaybetmesine ve piyasada zarar görmesine neden olabilir.
Samsung, OpenAI’nin elinde tuttuğu hassas verilerin geri alınması veya silinmesi için herhangi bir talepte bulunmamış gibi görünüyor. Bununla birlikte, bazıları bu gerçeğin ChatGPT’nin AB’nin GDPR’si ile uyumsuz hale geldiğini savunuyor. Çünkü bu yasa, şirketlerin verileri nasıl topladığını ve kullandığını düzenleyen temel ilkeleri belirliyor. İtalya’nın ChatGPT kullanımını ülke çapında yasaklamasının nedenlerinden biri de bu olabilir.
ChatGPT nedir?
ChatGPT, açılımı “Generative Pre-trained Transformer” olan ve yapay zeka alanında kullanılan bir dil modelidir. Bu model, doğal dil işleme ve konuşma tanıma gibi birçok alanda kullanılabilen bir yapay zeka teknolojisidir. ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilmiştir ve en son sürümü olan GPT-3,5, 175 milyar parametreye sahip büyük bir dil modeli olarak biliniyor. ChatGPT, insanlarla sohbet etmek, metinler üretmek, cevaplar vermek ve hatta görsel nesnelerin tarifi gibi birçok görevde kullanılabilir.