Elon Musk’ın sızdırılan mesajları, Musk’ın Twitter’ı satın alma işlemi sırasındaki zihniyetine ve Twitter’ın önerdiği 44 milyar dolarlık satın almayı zorlamak için Tesla milyarderini mahkemeye vermesiyle sonuçlanan anlaşmanın sır perdesini aralıyor.
Twitter‘ın Musk’a karşı açtığı davada delil toplama sürecinin bir parçası olarak yayınlanan mesajlar, Musk’ın satın alma girişiminin arkasındaki düşünce sürecine dair değerli bilgiler sunmakta ve milyarderin, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, Oracle CEO’su Larry Ellison, Twitter CEO’su Parag Agrawal ve Axel Springer’in sahibi Mathias Döpfner ile yaptığı yazışmalar da dahil olmak üzere, Musk’ın şirket vizyonunda pay sahibi olmak isteyen güçlü sektör oyuncuları, medya ve siyasi figürlerle nasıl düzenli temas halinde olduğunu gösteriyor.
Elon Musk’ın mesajları sızdırıldı: Twitter anlaşması neden bozuldu?
Dorsey ve Musk arasındaki bir mesajlaşmada, eski Twitter CEO’su bir yıl önce Twitter yönetim kurulunu Musk’ı göreve getirmeye ikna etmeye çalıştığını ve Musk’a artık Twitter’ın “asla bir şirket olmaması gerektiğine” inandığını söylüyor. İlk sızan mesajlar bu şekilde.
Jack Dorsey texts Elon Musk
March 26, 2022 pic.twitter.com/gMa7xzINtp
— Internal Tech Emails (@TechEmails) September 29, 2022
Mart ayında Musk’ın sosyal medya şirketinin yüzde dokuz hissesini satın aldığı haberinin ardından Dorsey Musk’a “Bunu yaptığın için daha mutlu olamazdım” diye mesaj attı.
Twitter’ın yeni Circle özelliği kullanıma sunuldu
Musk’ın Twitter’ın mevcut CEO’su Parag Agrawal ile ilişkisi de olumluydu. Nisan ayındaki gergin bir görüşmede Agrawal, Musk’ı platformla ilgili attığı tweetlerin konumunu güçlendirmediği ya da süreci ilerletmediği konusunda uyardı. Musk ise Agrawal’a tüm bunların bir “zaman kaybı” olduğunu ve Twitter’ı özelleştirme teklifinde bulunacağını söyleyerek karşılık verdi.
Parag Agrawal texts Elon Musk
April 9, 2022 pic.twitter.com/40bP9RDCSA
— Internal Tech Emails (@TechEmails) September 29, 2022
Mesajlar ayrıca haftalar sonra Dorsey’in Musk’ın endişelerini gidermek ve şirketin geleceği konusunda bir karara varmak amacıyla Musk ve Agrawal arasında bir görüşmeyi koordine etmeye çalıştığını ortaya koyuyor. En azından birlikte çalışamayacağımız netleşti. “Hangout “un ardından Dorsey Musk’a “Bu açıklayıcı oldu,” diye mesaj attı.
Musk, telefonundan milyarlarca dolarlık finansman sağlamak ve destekçilerinden doğrudan destek almak için hamleler yaptı. Mesajlara göre Musk, satın alma planına mesaj yoluyla 2 milyar dolar taahhüt eden Oracle Kurucu Ortağı Larry Ellison ile finansman konusunu görüştü. Diğer sızıntılar, Musk’ın Twitter’ı satın alma teklifinden vazgeçeceğini açıklamasından önce Ellison ve Musk’ın gece geç saatlere kadar mesajlaştıklarını gösteriyor.
Jack Dorsey organized a last ditch meeting on 4/26 between Elon and Parag Agrawal. It apparently did not go well: Jack vouches for Parag before the meeting, then says afterwards that it's clear Elon can't work with Parag. pic.twitter.com/ZUgcIjKaks
— kate conger (@kateconger) September 29, 2022
Musk, Twitter’ı satın alma konusundaki ciddi görüşmelere ilk olarak Mart ayında, sosyal medyanın gelecekteki yönünü tartışmak üzere kurucu Jack Dorsey ile bir araya geldiğinde başladı. Musk, SEC dosyalarına göre, Nisan ayında şirketin yüzde 9,2 hissesini satın aldı ve aynı ay içinde şirketin tamamını 44 milyar dolara satın almak için bir anlaşma yaptı. Bu hamle, Musk’ın erken ve üretken bir kullanıcısı olduğu ve daha sonra platformun daha titiz içerik denetimine doğru ilerlemesinin ateşli bir eleştirmeni haline geldiği platformu satın almakla beş yıllık düşüncesinin doruk noktasıydı.
Elon Musk’ın sosyal medya şirketini satın alma girişimini çevrimiçi ifade özgürlüğü için bir haçlı seferi olarak isimlendirilmesi, önde gelen sağcı aktörleri harekete geçirdi. Kayda değer bir metin etkileşiminde, adı redakte edilen bir kişi, yasaklanan kullanıcıların, özellikle de eski Başkan Donald Trump’a muhtemel bir gönderme olan “patronun kendisi” de dahil olmak üzere Cumhuriyetçi kullanıcıların platforma geri dönmesine izin verilmesini tartışıyor.
Musk, Mayıs ayına kadar olası satın alma konusundaki fikrini değiştirmişti. Musk, bankacısı Michael Grimes’tan bir takasta “sadece birkaç gün yavaşlamasını” istedi. Musk, “Putin’in yarınki konuşması son derece önemli” diye yazdı. “3. Dünya Savaşı’na gireceksek Twitter satın almak mantıklı olmayacak.”
Şirketin 44 milyar dolarlık değerinin önemli bir bileşeni olan Twitter kullanıcılarının kaçının sahte veya spam hesapları olduğuna dair endişelerini dile getirmeye başladı ve 13 Mayıs’ta resmi bir çalışma için işlemin durdurulduğunu ilan etti. Agrawal’a göre, Twitter’ın dahili istatistikleri, hesapların %5’inden daha azının bot olduğunu gösterdi. Musk, Twitter CEO’su Musk’ın sitedeki botların sayısının harici olarak incelenmesini önerdiğini belirttiğinde, Twitter’ın yayınlamak istemediği özel kullanıcı verilerinin ifşa edilmesini gerektirdiğini belirttiğinde Musk bir kaka emojisi ile yanıt verdi.
Wow. As part of this Twitter suit, here are some texts to Elon Musk from a redacted recipient and sender.
One talks about letting back on "the boss himself" — likely Trump — and creates a strategy for making a "Blake Masters type" a "VP of enforcement."https://t.co/QqczyfOtB8
— Ben Collins (@oneunderscore__) September 29, 2022
Mayıs ayına gelindiğinde Musk önerilen anlaşmadan soğumuştu. Musk bankacısı Michael Grimes ile yaptığı bir yazışmada, “sadece birkaç gün yavaşlamalarını” talep etti. Musk, “Putin’in yarınki konuşması son derece önemli,” diye yazdı. “Eğer 3. Dünya Savaşına doğru gidiyorsak Twitter’ı satın almak mantıklı olmayacak” şeklinde konuştu.
Twitter’ın 44 milyar dolarlık değerlemesinin önemli bir unsuru olan kullanıcılarının ne kadarının sahte ya da spam hesaplardan oluştuğuna dair soruları gündeme getirmeye başladı ve 13 Mayıs’ta anlaşmanın resmi bir inceleme için beklemeye alındığını duyurdu. Agrawal, Twitter’ın dahili verilerinin hesapların yüzde beşinden daha azının bot olduğunu gösterdiğini açıkladı. Twitter CEO’su, Musk’ın platformdaki bot sayısına ilişkin önerdiği harici analizin, Twitter’ın paylaşmak istemediği özel kullanıcı verilerinin ifşa edilmesini gerektireceğini açıkladığında, Musk bir kaka emojisiyle yanıt verdi. Musk daha sonra Agrawal’ın değerlendirmesini kamuoyu önünde eleştirmeye başladı ve sahte hesap sayısının çok daha yüksek olduğunu ve anlaşmanın ancak daha düşük bir fiyatla tamamlanabileceğini belirtti. Haziran ayına gelindiğinde Musk satın alma işleminden caymaya çalıştı ve Twitter Temmuz ayında anlaşmayı uygulatmak için kendisine dava açtı.
Twitter anlaşmasının sona ermesi ve ardından davalık olması Musk için hem mali darbelere hem de kamuoyu önünde utanç verici bir keşif sürecine neden oldu. Twitter’ın botlarla mücadelesine ilişkin vaat edilenler henüz gerçekleşmedi. Musk, eski çalışanları tarafından açılan bir dizi davanın yanı sıra, geçmişte ters düştüğü ve Twitter’ı devralma girişimini düzenlerken bir kez daha düzenlemelerini çiğnemekle suçlandığı Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun da incelemesi altında faaliyet gösteriyor.
Elon Musk’ın sızdırılan mesajlarıyla ilgili hazırladığımız bu yazımızı beğeneceğinizi umuyoruz. Eğer beğendiyseniz, Elon Musk satın alsaydı Twitter’da ne değişecekti? isimli yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.