Bu yazımızda, en büyük teknoloji işten çıkarmalarını (2022) açıklayacağız. Amazon, Twitter ve Meta gibi şirketler 2022 yılında çok sayıda çalışanını işten çıkarttı. Daha da kötüsü 2022 yılının sonuna yaklaşırken daha da fazlası olacak gibi görünüyor. Teknoloji için başarılı bir yıl olan 2021’den sonra teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar başladı. 2022 yılında 795 BT şirketi tarafından 121.667 çalışan işten çıkarıldı ve sayılar gün geçtikçe artıyor.
Kuzey Amerika teknoloji sektörü tarihsel olarak endüstrinin ana itici güçlerinden biri olmayı sürdürüyor. ABD teknoloji sektörü 20 yılı aşkın bir süredir sürekli olarak yükselen hisse senetleri ve rahat, iyi maaşlı işler sağladı. Şimdi 2022’de teknoloji sektöründeki işten çıkarmalara neyin neden olduğuna, bunların nasıl gerçekleştiğine ve gelecekte neler olacağına bakalım.
Teknoloji işten çıkarmaları (2022): Nedenleri
Kamuoyuna açıklama yapan birçok şirket iki temel nedenden en az birini öne sürüyor:
- Teknoloji firmaları, Covid-19 pandemisi sırasında insanların yoğun olarak çevrimiçi olduğu dönemde çok sayıda personel işe aldı. Bu yeni personeller, salgının bitmesinin hemen ardından normal hayat sürecine geçildiği için şirketlere maliyetli oluyor.
- Ekonomik belirsizliklerin artması nedeniyle, markalar şu anda birçok internet işletmesinin gelir kaynağı olan dijital reklamlara harcama yapmaya daha az istekli. Artan faiz oranları nedeniyle, girişim finansmanı artık düşük maliyetle sağlanamıyor.
COVID-19’un teknoloji sektöründeki işten çıkarmalarla bir ilgisi var mı?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu durum COVID-19’un başlamasından kaynaklanmıyor. Aslında, 2022’de teknoloji sektöründeki işten çıkarmaları tetikleyen şey pandeminin azalan etkileridir. Aşağıdaki grafiği kullanarak COVID-19’dan bu yana teknoloji sektöründe işten çıkarılanların sayısını kontrol edebilirsiniz.
Peki buraya nasıl geldik? Büyük teknoloji şirketleri geçtiğimiz günlerde pek de parlak olmayan kârlar açıkladı. Bununla birlikte, önümüzdeki aylar için uyarıcı sinyaller de verdiler. İşletmeler, tüketicilerin harcamalarını azalttığını çünkü bir durgunluğun başlamak üzere olduğunu iddia etti. İşlerin yakında daha iyiye gidebileceğine dair çok fazla işaret yok. Bu durum, önümüzdeki haftalarda ve aylarda yukarıda sayılanlardan daha fazla şirketin maliyet düşürme seçenekleri arayabileceğini gösteriyor.
Teknoloji sektörü için patlamayı körükleyen pandemi nihayet sona erdi. BT sektörü, insanların evlerine kapanıp cihazlarına bağlı kalmadıkları bir döneme yeniden uyum sağlarken, şu anda yaşananlar bir tür düzeltme.
Şu anda neler oluyor?
2022’de teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar planlandığı gibi devam ediyor. Ekonomik zorluklar nedeniyle, aralarında Coinbase, Spotify, Meta ve Twitter’ın da bulunduğu 83 teknoloji şirketi, Kasım ayında birçok çalışanını işten çıkardı.
Gıda ve ulaşım, tüketici odaklı dijital şirketler için en büyük iki kayıp oldu. Pandeminin bizi nasıl etkilediğini düşündüğümüzde, bu mantıklı geliyor. Evde kalmaya, online yemek siparişi vermeye ve toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınmaya başladık.
Asana işten çıkarmaları (2022)
İş yönetimi yazılımı sağlayıcısı Asana, Salı günü yaptığı açıklamada, dünya çapındaki ekonomik krizle yüzleşmek için aynı şeyi yapan diğer teknoloji firmalarını takip ederek, işletme giderlerini azaltmak için çalışanlarının yüzde 9’unu işten çıkardığını açıkladı.
Şirketin işletme müdürü (COO) Anne Raimondi, Salı günü LinkedIn’de yaptığı açıklamada, 1600 kişilik küresel işgücünü azalttığını söyledi.
Şimdi neler olduğu ve sonrasında neler olacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için 2022’de teknoloji sektöründeki işten çıkarmaları birlikte inceleyelim.
En büyük teknoloji işten çıkarmaları (2022)
Şirketin büyüklüğüne ve bu yazı yazıldığı sırada işten çıkarılacak çalışan sayısına göre, aşağıdaki teknoloji şirketleri 2022 yılında en büyük işten çıkarmaları görecek:
- Meta işten çıkarmalar 2022: 11.000
- Amazon işten çıkarmalar 2022: 10,000
- Snap işten çıkarmalar 2022: 6,000
- Getir işten çıkarmalar 2022: 4,480
- Twitter işten çıkarmalar 2022: 3,700
- Bytedance işten çıkarmalar 2022: 3600
- Salesforce işten çıkarmalar 2022: 2.100
- Stripe işten çıkarmalar 2022:1,100
- Coinbase işten çıkarmalar 2022: 1.100
- Microsoft işten çıkarmalar 2022: 1,000
- Netflix işten çıkarmalar 2022: 450
- Tesla işten çıkarmalar 2022: 229
Size neler olduğunu hızlıca hatırlatalım.
Meta
Meta, ekonomik zorluklar nedeniyle personelinin yüzde 13’ünü, 11.000’den fazla çalışanını işten çıkardı. Bu, 2022 yılının en önemli işten çıkarmaları arasında üst sıralarda yer alıyor.
“Bugün Meta’nın tarihinde yaptığımız en zor değişikliklerden bazılarını paylaşıyorum. Ekibimizin büyüklüğünü yaklaşık yüzde 13 oranında azaltmaya ve 11.000’den fazla yetenekli çalışanımızın işine son vermeye karar verdim. Ayrıca daha yalın ve daha verimli bir şirket olmak için isteğe bağlı harcamaları keserek ve işe alımları dondurma kararımızı ilk çeyreğe kadar uzatarak bir dizi ek adım atıyoruz.”
Amazon işten çıkarmalar 2022
Şirket tarihindeki en büyük işten çıkarması, kurumsal ve teknik pozisyonlarda çalışan 10.000 kişinin işine son veren Amazon tarafında gerçekleşti.
Snap işten çıkarmalar 2022
Snapchat’in ana şirketi Snap, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkardıktan sonra Pixy fotoğraf çekme drone’u ve Snap Originals premium programları da dahil olmak üzere bir dizi projeyi askıya aldı.
Getir işten çıkarmalar 2022
Getir’in işten çıkarmaları dünya çapında 4480 kişiyi etkileyecek. Market alışverişlerini ve diğer şeyleri dakikası dakikasına teslim eden 12 milyar dolarlık hızlı teslimat firması Getir, dünya çapındaki personelinin yüzde 14’ünü işten çıkarıyor.
Pandemi sona ererken, gıda ile uğraşan teknoloji şirketleri işten çıkarılmalardan özellikle etkilendi. İşten çıkarmalar 4480 çalışanı etkiledi çünkü Türk şirketi dokuz bölgesinde 32.000 kişiyi istihdam ediyor.
Twitter işten çıkarmaları 2022
Twitter, meslektaşlarını 4 Kasım Cuma günü “küresel işgücümüzü azaltacağı” konusunda uyardı. Musk, işten çıkarmalarla Twitter’ın giderlerini sınırlamaya çalışıyor.
ByteDance işten çıkarmalar 2022
Çinli dev şirketin ByteDance video oyun bölümü yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Çinli düzenleyici makamlar geçen yıldan bu yana internet sektöründeki tekellerine son vermeleri için yerli teknoloji devleri üzerindeki baskılarını arttırdı.
Salesforce işten çıkarmaları 2022
Ticari bulut yazılımı üreticisi Salesforce, 2100 çalışanının işine son verdi.
“Salesforce sürecimiz hesap verebilirliği teşvik ediyor. Ne yazık ki bu durum bazılarının işten ayrılmasına neden olabiliyor ve biz de geçiş süreçlerinde onlara destek oluyoruz.”
Stripe işten çıkarmaları 2022
Geçtiğimiz hafta çevrimiçi ödeme şirketi Stripe, 1100’den fazla çalışanın ya da işgücünün yüzde 14’ünün işine son verdi.
Stripe, işten ayrılan tüm çalışanlara 14 haftalık bir kıdem tazminatı ödemesi sunacak ve şirkette daha uzun süre kalan kişilere ek ödemeler yapılacak. Ayrıca, altı aylık geçmiş veya mevcut sağlık primlerini de karşılayacak.
Amazon 10.000 çalışanını işten çıkaracak
Raporlara göre, Stripe’ın iç değerlemesi Temmuz ayında 95 milyar dolardan 74 milyar dolara düştü.
Coinbase işten çıkarmaları 2022
Haziran ayında Coinbase, tam zamanlı çalışan sayısını yüzde 18 oranında, yani yaklaşık 1100 kişi azalttığını açıkladı. Coinbase CEO’su Brian Armstrong, olası durgunluklar, maliyetleri sınırlama ihtiyacı ve boğa piyasaları sırasında “çok hızlı” genişleme konusunda uyarılarda bulundu.
Microsoft işten çıkarmalar 2022
Microsoft, çalışanlarının yüzde 1’inden daha azının işten çıkarıldığını belirtti. Azaltmaların 1000’den az kişi üzerinde minimal bir etkisi olmuştur.
Microsoft, 30 Eylül’de sona eren çeyrek için daha önce beş yıldan uzun bir sürenin en zayıf gelir artışını öngörmüştü.
Netflix işten çıkarmalar 2022
Netflix‘in üyelik tabanı, Disney+ gibi rakiplerin şiddetli rekabeti ve şifre paylaşımına yönelik geniş çaplı bir baskı nedeniyle ilk kez 2022 yılında düşmeye başladı.
Mayıs ayında 150 kişinin işten çıkarılmasını takiben Haziran ayında 300 kişinin işten çıkarılmasının nedeni olarak yavaşlayan gelir artışı gösterildi.
Tesla işten çıkarmalar 2022
Elon Musk’ın kısa bir süre önce Bloomberg‘e işgücünü yüzde 10’a kadar azaltacağını açıkladığı göz önüne alındığında, Tesla şirketinin Haziran ayında 229 çalışanı işten çıkaracağına inanılıyordu. İşten çıkarılanlar, çoğunluğu veri açıklama uzmanları olmak üzere maaşlı çalışanlardan oluşuyordu.
İşe alımları yavaşlatan veya donduran teknoloji şirketleri
Önlem almak için tüm çözümler işten çıkarmaları içermiyor. Bazı işletmelerin istihdamı azaltması ya da durdurması da sektöre zarar veriyor. İşe alımları azaltan veya durduran teknoloji firmaları aşağıdaki gibidir:
Microsoft
Microsoft, Mayıs ayı sonunda Teams, Office ve Windows yazılım bölümlerindeki istihdamı büyük ölçüde azalttı. Bu ekiplerdeki gerilemeden sadece son dönemdeki büyüme sorumlu tutuluyor.
Yeni mali yılın başlangıcı yaklaşırken, bir Microsoft sözcüsü Bloomberg‘e yaptığı açıklamada şirketin “doğru kaynakların doğru fırsatla uyumlu hale getirildiğinden emin olduğunu” söyledi. Şirket 20 Temmuz’da, bulut ve güvenlik iş alanları da dahil olmak üzere çok sayıda iş ilanını kaldırdı.
Nvidia
Nvidia, Mayıs ayında yaptığı sonuç çağrısında işe alımların yılın ilerleyen dönemlerinde yavaşlayacağını belirtmişti. Nvidia’ya göre, bu karar “enflasyon devam ederken bütçemizi mevcut çalışanlara bakmaya odaklamak” için alınıyor.
Lyft
Lyft, mevcut en önemli pozisyonlara odaklanmak amacıyla Mayıs ayında işe alımları durduracağını açıkladı. Şirket başkanı John Zimmer, personele gönderdiği bir notta, “ekonomik yavaşlama ve yatırımcı duyarlılığındaki dramatik değişim” nedeniyle maliyet düşürücü önlemler alınacağını belirtti.
Uber
CEO Dara Khosrowshahi’nin çalışanlarına yazdığı bir e-postaya göre Uber, pazardaki “sismik değişime” tepki olarak işe alımları ve diğer maliyetleri azaltıyor. Khosrowshahi, işe alımın bir “ayrıcalık” olarak görülmesi gerektiğini ve bu şekilde şirketin “en az verimli” pazarlama ve teşvik programlarına daha az harcama yapmasını sağlayacağını iddia ediyor. Eylül ayı ortasında Litvanya Vilnius’taki ofisini kapattı.
Salesforce
Şirket içi bir nota göre, Salesforce Mayıs ayında istihdam ve diğer maliyetleri azalttı, bunlar arasında planlanmış tesis dışı toplantılar ve iş seyahatleriyle ilgili olanlar da vardı. İşletme, bütçe azaltımı için herhangi bir gerekçe göstermedi. Salesforce’un hisse senedi fiyatı son altı ayda yüzde 50’nin üzerinde düşüş gösterdi.
Meta
Şirket içinde yapılan bir toplantıda Mark Zuckerberg, işten çıkarmaların beklenmediği konusunda çalışanlara güvence verdi. Ancak Meta‘nın, “sektör genelinde yaşanan gerileme” sırasında harcamaları dizginlemeye çalıştığı için sınırlı sayıda pozisyon için işe alımları dondurduğunu açıklayan en büyük şirket olduğu bildiriliyor.
Zuckerberg’in 30 Haziran’da çalışanlarına şirketin bu yıl mühendis alım hedeflerini en az yüzde 30 oranında azaltacağını söylediği ve “yakın tarihte gördüğümüz en kötü gerileme dönemlerinden birine” hazırlıklı olmaları konusunda uyardığı bildirildi. İşe alımların azaltılması “şirket genelindeki hemen her ekibi” etkileyecek ve yılın geri kalanında da sürecek.
Spotify
Spotify CEO’su Daniel Ek, ekibe bir e-posta göndererek işe alım hedeflerinde yüzde 25’lik bir azaltmaya gidileceğini duyurdu. Bundan önce CFO Paul Vogel, şirketin personel sayısını yakında değerlendireceğini ve “küresel ekonomiye ilişkin artan belirsizliğin açıkça farkında olduğunu” belirtti.
Alphabet’in sahibi olduğu Google, yılın geri kalanında harcamaları ve işe alımları yavaşlatacağına dair önceki duyurusuna ek olarak 20 Temmuz’da işe alımların iki hafta süreyle durdurulacağını personele bildirdi. Kıdemli Başkan Yardımcısı Prabhakar Raghavan’a göre, bekletme mevcut teklifleri etkilemeyecek, ancak şirket gecikme sona erene kadar yeni teklif vermeyecek.
Teknoloji sektöründe işten çıkarmalar devam edecek mi?
Teknoloji şirketleri muazzam bir büyüme ve abartılı harcamalarla dolu bir on yıl geçirdi. Ancak bu hafta, Silikon Vadisi’ndeki işletmelerin büyük çaplı işten çıkarmalar yapacağını duyurması, yaklaşmakta olan küresel durgunluk göz önüne alındığında ekonomi için öncü bir gösterge olabilir ve bu durgunluk pek çok kişinin beklediğinden çok daha uzun ve sert olabilir.
Değişen ekonomik durum nedeniyle, teknoloji şirketlerinin son dönemdeki genişleme ve harcama patlamalarını mümkün olduğunca maliyet düşürücü önlemler lehine yavaşlatmaları gerekebilir.
Pandemi sonrası işten çıkarmalarla ilgili tüm düşünce ve bilgilerimiz bu kadar. Umarız hiçbir okuyucumuz büyük şirketlerin işten çıkarma politikalarından etkilenmez.
2022’de gerçekleşen en büyük teknoloji işten çıkarmalarıyla ilgili hazırladığımız bu yazımızı beğeneceğinizi umuyoruz. Eğer beğendiyseniz, Facebook 11.000 kişiyi neden işten çıkardı? başlıklı yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.