En iyi vlog kamerası ayarları ile her geçen gün rekabetin arttığı vlog dünyasında, içeriklerinizi bir adım öteye taşıyabilirsiniz.
Video kamera teknolojisi gelişmeye devam ederken ve vlogların popülerliği artarken, daha fazla insan YouTube videosu çekmeye çalışıyor. Bununla birlikte, özellikle yeni başlayan birçok vlogger için, YouTube videoları çekerken doğru kamera ayarlarını yapmak zor olabilir. Bunun üstesinden gelmek ve kitlenin ilgisini çekecek, çarpıcı videolar ortaya koymanız için en iyi vlog kamerası ayarlarını sıraladık.
İster bir seyahat vlog’u, ister moda vlog’u çekin, dilerseniz günlük yaşamınızı kayıt altına alın, içeriğimizdeki kamera ayarları, çok daha iyi bir çekim kalitesi yakalamanızı sağlayacak.
Kaliteli videolar için en iyi vlog kamerası ayarları
Kare hızı ve video kalitesi
Kaliteli YouTube videolarının ilk kuralı, mümkün olan en iyi görüntü kalitesini sunmak. Bu nedenle, kameranın izin verdiği en yüksek çözünürlükle çekim yaptığınızdan emin olun. 4K çözünürlüklü kameranız varsa şanslısınız. Yüksek çözünürlükte çekim, çok daha büyük dosya boyutu ve yükleme süresi anlamına gelse de, ortaya çıkacak sonucun buna değeceğine emin olabilirsiniz. Dosya boyutu çok büyük gelirse, yayın öncesi kaliteyi düşürme şansınız var. Ancak kalite düşükse, tersini yapamazsınız…
Dijital kamera kare hızını değiştirebiliyorsanız, en iyi fikir saniyede 30 kare (fps) gibi yüksek bir kare hızı. Bir referans olarak, filmler ve sinematik video içerikler, 24 fps’de çekilir. Vlog konusunda deneyim elde ettikçe, slow motion gibi farklı konseptler elde etmek için, farklı kare hızlarını deneyebilirsiniz.
Perde hızı
En iyi vlog kamerası ayarları içinde, diğer bir önemli madde, shutter, yani perde hızı. Bu ayar ve aşağıdaki ayarlar, kameranın manuel pozlama modunda ayarlanabilecek özelliklerdir. Genel bir kural olarak, perde hızı kare hızının iki katı ya da iki katına yakın olmalıdır. Bu, size en yumuşak, en net ve en sinematik görüntü sonucunu verir.
Örneğin, kare hızı 30 fps olarak ayarlanmışsa, deklanşör hızı da saniyenin 1/60’ı olmalı.
- Sony’nin ilk vlog kamerası ZV-1 ne kadar başarılı?
- iPhone 12, kamera özellikleri ile çıtayı yükseltiyor
Açıklık boyutu
Yine bu ayarı yapmadan önce, kameranızı manuel pozlama moduna geçirmeniz gerekir. Diyafram açıklığınız, çevrenin hangi kısımlarını ve ne kadarının odakta olduğunu belirleyerek, videonun görünümünde önemli bir fark yaratacaktır.
Bu ayar için bir kural yoktur ancak, daha geniş bir diyafram açıklığı, sığ alan derinlikleri oluşturmaya yardımcı olur. Bu da, küçük bir alana odaklanan YouTube videolarında önemli bir ayardır. Öte yandan, küçük bir diyafram açıklığı, çekime daha az ışın girmesine izin verir ve çevredeki daha fazla öğeyi odakta tutar.
Bir ipucu: Perde hızı ve ISO ile birlikte, diyafram açıklığı, iyi pozlanmış ve odaklanmış videolar için en iyi kamera ayarlarından biridir. Bu nedenle doğru şekilde ayarlamak için zaman dikkat edebilirsiniz.
ISO
Kameranın ISO ayarı, ışığa duyarlılığı belirler. İç mekan ya da düşük ışık fotoğrafçılığı için yüksek ISO kullanılmalı, doğal ışık fotoğrafçılığı ya da bol miktarda parlak, eşit ışığa sahip olduğunuz durumlarda düşük ISO kullanılmalıdır. Yüksek bir ISO, daha fazla görüntü paraziti oluşturabilir ve bunu dengelemek için diyafram açıklığının ince ayarının dikkatle yapılması gerektiğini unutmayın.
Fotoğraf makinenizde, ISO ayarlarını ne zaman yapacağınızdan emin değilseniz, kameranın ışık ölçerine dikkat edin ve ölçüm, optimize sonuçlar verene kadar deneysel olarak ayara devam edin. Parlaklık, görüntü kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir etkendir, dolayısı ile ISO, en iyi vlog kamerası ayarları içinde ciddi bir yere sahip.
İpucu: ISO’da ışık ölçer okuması (+) sonuç veriyorsa, bu durum görüntünün aşırı pozlanmış ve çok parlak olabileceği anlamına gelir. (-) okuması ise yetersiz pozlanmış olduğu ve çok karanlık olacağı anlamına gelir.
Beyaz dengesi
Bu ayar, fotoğraf makinenizin renk gölgelerini ortadan kaldırmak ve beyaz nesnelerin, fotoğraf ve videolarınızda gerçekten beyaz olarak görünmesini sağlamak için, renk işleme yöntemi ile ilgilidir.
Yeni başlayanlar için, vloglarda “otomatik beyaz dengesi” ayarı, ideal olacaktır. Kamera deneyiminiz arttıkça, beyaz dengesini manuel olarak da ayarlayabilirsiniz. Bu da size, çekimlerinizde ışık ve renkleri özelleştiren ve size ait bir görsel imza katan, özel videolar çekme imkanı verecektir.