En iyi vlog kamerası nasıl alınır, YouTuberların yanıtını merak ettiği bir soru. ASMR videolardan yemek videolarına, hileli çekimlerden gündelik çekim konseptine kadar, YouTube’da milyonlarca içerik üreticisi var. Hal böyle olunca, yüksek kalitede içerik ortaya koymak isteyen YouTuber’larla birlikte vlog kameraları da popülerleşti. Sony ZV-1 ve Panasonic G100 gibi vlog kamerası modelleri, çevrilebilir ekran, yüz sabitleme ve göz algılamalı oto fokus gibi özelliklerle, vlog çekimleri için özel tasarlandı.
Kamera üreticileri, fiyatı 4 bin TL ile 35 bin TL arasında değişen normal, aynasız, kompakt ve DSLR fotoğraf makinelerine de özel vlog modu özellikleri eklediler. Hatta vlog modu öyle bir hale geldi ki, kamera incelemelerinde artık vlog çekimleri önemli bir kriter haline geldi.
- En iyi vlog kamerası ayarları [Rehber]
- En iyi vlog kameraları (2020)
- Nikon, yeni tam kare aynasız kamera modelleri Z6 II ve Z7 II’yi tanıttı
En iyi vlog kamerası nasıl alınır: Neye ihtiyacınız var?
İyi içerik üretmek adına, en iyi vlog kamerası nasıl alınır sorusu, tercih edeceğiniz kamera için ilk adım. Vlog kameraları tek başına çalışan ve kamera tutmak için tripod, araç montajı ya da sadece elleri ile çekim yapan film yapımcıları için tasarlanmıştır. Bu kameralar sadece kendinizi filme almak için değil aynı zamanda hikayenizi anlatmanıza yardımcı olacak, diğer “B-Roll” çekimleri için de iyi bir performans sunmalı.
Vlog kamerası satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, çekim esnasında kendinizi görebilmeniz için, çevrilebilen bir ekrandır. Aşağı, yukarı ya da yana dönebilen ekranlar, tripod ya da mikrofonu engellemeyen, sadece size daha iyi bir çekim deneyimi sunan özelliklerdir.
Yüz ve göz algılamalı videolarda, sürekli otomatik odaklama (AF) özelliği bir zorunluluktur. Bu özellik, farklı şeylere konsantre olmanızı sağlayan bir kamera asistanınız gibi işlev görür. Günümüzde birçok kamera modeli bunu yapabilse de, bazı kameraların odaklama özelliği fark yaratacak ölçüde çok iyi.
Vlog çekiminde, daha çok etrafta dolaşmayı ve yürümeyi planlıyorsanız, yerleşik optik sabitleme özelliğini sunan bir kamera tercih etmelisiniz. Elektronik stabilizasyon da, sınırlamaların farkında olduğunuz sürece faydalı olacaktır.
Vlog kamerasının kayıt kalitesi ne olmalı?
En iyi vlog kamerası nasıl alınır sorusunun en kilit yanıtlarından biri de, 4K kayıt özelliği. Günümüzde tüm kameralar, en az 24 fps’ye kadar 4K çekim yapabiliyor. Ancak, 60 fps’de 4K kayıt yapan bir kameraya sahip olmak kesinlikle fark yaratabilir. Spor videoları ya da hızlı hareket içeren farklı videolar için en az 120 fps kare hızı, slow motion içinse 1080p kayıt özelliği sunan bir kamera bulmalısınız.
Video kalitesi, iyi bir vlog için en önemli kriterlerden. Işık duyarlılığı, gece çekim kalitesi gibi özellikler, özellikle konser gibi etkinliklerde yapılan kayıtlarda farkını ortaya koyar. Dinamik aralığı iyileştirecek özellikler, HDR videolar çekmenizi sağlar. Mümkün olan en iyi video kalitesine sahip olmak istiyorsanız ve bütçe sorununuz yoksa, 10 bitlik (milyarlarca renkle) 4K kayıt yapabilen bir kamera sahibi olun. Bu kameralarla çektiğiniz videolar, düzenleme aşamasında size çok fazla seçenek sunacaktır.
Diğer bir önemli konu da ses. Ses kalitesi kötüyse, bu izleyicilere kötü bir deneyim sunabilir. Bundan ötürü, bir shotgun ya da yaka mikrofonu takabilmek için mikrofon bağlantı noktasına sahip bir kamera tercih edebilirsiniz. Çekimi tamamladıktan sonra kötü sürprizlerden kaçınmak adına, sesi takip için bir kulaklık bağlantı noktası, avantajınıza olacaktır.
Kamera seçiminde dikkat edilebilecek diğer noktalar içinde, iyi bir pil ömrü ve mümkünse çift hafıza kartı yuvası yer alıyor. En iyi vlog kamerası nasıl alınır sorusunun diğer kilit yanıtları arasında elbette ki kamera boyutu ve ağırlığı geliyor. Çekim yaparken gimball gibi aksesuarlar kullanıyorsanız, ağırlık daha da önem kazanacaktır.