Firefox’ta varsayılan arama motoru olarak kalmak isteyen Google, Mozilla ile anlaşmasını yeniledi. Bir Mozilla sözcüsü, Google ile ortaklığının devam edeceğini doğruladı ve “Mozilla’nın Google ile arama ortaklığı, dünyanın birçok yerinde Firefox’ta varsayılan arama motoru olarak Google ile devam ediyor. Yakın zamanda ortaklığımızı uzattık ve ilişkimiz aynı şekilde kaldı” dedi.
Anlaşmanın süresi veya ilgili anlaşmanın finansal karşılığıyla ilgili ayrıntılar verilmezken, anlaşmanın yılda 400 ila 450 milyon dolar arasında olduğu iddia ediliyor. Google ile Mozilla arasındaki önceki anlaşmaların üç yıllık bir süresi vardı ve bu yeni anlaşmada da geçerli olduğu düşünülüyor.
- Mozilla VPN hakkında bilgi verdi: Çıkış tarihi, fiyatı, özellikleri...
- Android’de tarayıcı geçmişi nasıl temizlenir?
- Firefox yeni şifreleme özelliği ile tartışma yarattı
Dünyanın en popüler ikinci masaüstü web tarayıcısı Firefox
Şu anda Firefox, ABD’deki masaüstü tarayıcı pazar payının %7,91’ine ve dünya çapında ise %8,61 pazar payına sahip. Temmuz 2020 itibarıyla Firefox, dünyanın en popüler ikinci masaüstü tarayıcısı olarak Safari’yi kıl payı geride bıraktı.
Google, ana şirket Mozilla ile olan anlaşmasını yenileyerek, dünyanın önde gelen masaüstü web tarayıcılarından biri olan Firefox’ta varsayılan arama motoru konumunu sağlamlaştırıyor.
Firefox’un da bir mobil uygulaması var, ancak% 1’in altındaki pazar payı, bu konuda onu rekabette önemli bir yere konumlandırmıyor.
Mozilla için bu anlaşma önemli
Mozilla’nın Google ve diğer arama motorlarıyla yaptığı anlaşmalar çok önemli, zira finansal istikrarının bunlara bağlı olduğunu söylemek yalan olmaz. Mozilla’nın mali tablolarına göre, kazancının %90’ı dünyanın farklı bölgelerinde Firefox’ta varsayılan arama motoru olmak için ödeme yapan şirketlerden geliyor.
Bu finansmanın büyük kısmı ise Google’dan geliyor ve dolayısıyla bu ortaklık, Mozilla’nın devam eden operasyonları için özellikle önem taşıyor.
Google, Apple ve Mozilla, tarayıcı dünyasının üç devi olarak görülürken, aralarında sadece Mozilla , açık kaynaklı ve kâr amacı gütmeyen bir şirket durumunda. Bu, Mozilla’nın kazandığı tüm paranın kendi projelerini finanse etmek için kullanılacağı anlamına geliyor.
Mozilla’nın kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak en büyük gideri, kişi başına yılda ortalama 286.000 dolar kazandığı tahmin edilen çalışanları olarak gözüküyor. Bu rakam, kuruluşun Mozilla’nın 2018’de 1.000 personel için 286 milyon dolar harcadığını gösteren mali tablolarına dayanıyor.
Görünüşe göre bu, mevcut iklimde organizasyonun karşılayamayacağı bir masraf.
Google anlaşmasının yenilenmesine rağmen Mozilla, uzun vadede mali açıdan istikrarını korumak için yakın zamanda yüzlerce çalışanı işten çıkarmak zorunda kaldı.
Mozilla, geçen hafta 250 kişiyi işten çıkarmıştı
Mozilla, geçen hafta birçok ülkede çeşitli departmanlarda 250 personelin işten çıkarıldığını duyurduktan sonra manşetlere çıktı.
Şirket içi bir mesajda, şirketin CEO’su Mitchell Baker şöyle yazdı: “Taypey’deki mevcut operasyonlarımızı kapatmak da dahil olmak üzere MoCo iş gücünün boyutunu yaklaşık 250 kişi azaltıyoruz. Yaklaşık 60 kişi ise takım değiştirecek. İşten çıkartılan kişiler hem gerçek Mozilla’lılar hem de yüksek derecede beceri, uzmanlık ve bağlılığa sahip profesyoneller.”