Anayasa Mahkemesi’nin onayladığı yeni yasa, ülke genelinde dijjital gözetlemeye izin veriyor.
Mart ayında Paris’te yaşanan Charlie Hebdo katliamı sonrasında hazırlanan Gözetleme Yasası (The Surveillance Act), Fransa istihbaratına neredeyse tamamen dokunulmaz bir şekilde vatandaşları gözetleme izni veriyor.
Fransa Başbakanı Manuel Valls, attığı bir tweet’te “Şu andan itibaren, Fransa özgürlüklere saygı duyan ve terörizme karşı bir güvenlik yapısına sahiptir” dedi.
Muhalefetin Fransa’nın Büyük Birader’i olarak adlandırdığı yasa, istihbarat servislerinin Başbakan’ın izniyle herhangi bir vatandaşı gözetleme hakkını tanıyor.
Yasayla, güvenlik birimleri insanların bilgisayarlarına da son çare olarak girebilme (hack’leme) yetkisine kavuştular.
IMSI Catcher adı verilen ve belirli bir bölgedeki tüm kısa mesajları, telefon görüşmelerini ve internet iletişimini takip edip, kayıt altına alabilen bir sistem kullanılacak. Bu bölgesel takipte hiçbir suçtan şüpheli olmayan insanların bilgileri de dinlenip, kayıt edilebilecek.
Yetkililerin bunu yapmak için bir mahkeme iznine sahip olması da gerekmiyor. İstihbarat Teknikleri Kontrolü için Ulusal Komisyon adlı grup, sadece bağlayıcı olmayan tavsiyeler düzenleyebilecek.
Fransa Anayasa Mahkemesi, acil durumlarda bu grubun tavsiyelerini es geçmelerini onaylayan maddeye itiraz etti.
Mahkeme, bu maddeyi “gizlilik hakkına karşı açıkça oransız” olarak tanımladı.
Sivil haklar örgütlerinin ve 100 bin kişinin imzaladığı bir dilekçenin bu yasaya karşı olmasına karşın, milletvekilleri yasayı kabul ettiler. Yasa, Temmuz sonunda yürürlüğe girecek.