Gemini, yapay zeka aracı olarak çeşitli durumlarda faydasını kanıtladı. Ancak esnekliğine rağmen, etkileşimleri odaklanmış ve ayrılmış tutmak isteyebiliriz. ChatGPT gibi araçlar, sohbetleri ve dosyaları belirli bir çalışma için bir araya getiren projeleri destekliyor. Gemini de benzer bir çözüm geliştiriyor ve son gelişmelerde ilerleme kaydedildi.
Eylül ayında, Gemini Android uygulamasının yan hamburger menüsüne “Projects” etiketi eklendi. Bu, projelerin web üzerinden oluşturulup mobil uygulamada etkileşim sağlanacağı izlenimi veriyordu. Kullanıcılar, projeleri tarayıcıda başlatıp telefon üzerinden devam ettirebilecek gibi görünüyordu.
Google uygulamasının en son sürümü 16.47.49.ve.arm64’te önemli bir değişiklik gözlendi. Artık Gemini’nin Android versiyonunda doğrudan “New Project” butonu görünüyor. Bu buton, tarayıcıya ihtiyaç duymadan projelerin telefon üzerinde başlatılabileceğini gösteriyor.
Bununla birlikte, “Create project” butonu henüz işlevsel değil. Butona tıklanabiliyor ve görüntülenebiliyor, ancak aktif hale gelmedi. Google’ın bu özellik için planlarını daha net anlamak istiyoruz, fakat şu an sınırlı bilgi mevcut.
Uygulamada yeni bir metin dizesi keşfedildi. Bu dize, “Add up to 10 files that Gemini can reference throughout your project” şeklinde. Yani, projeye kadar 10 dosya eklenerek Gemini’nin bu kaynaklara sürekli başvurması sağlanacak.
Bu, projelerin belirli kaynakları diğer görevlerden ayırarak kullanılmasına uyuyor. Ancak 10 dosya sınırı sabit mi, yoksa Google AI planlarına göre değişiyor mu, belirsiz. Bu detaylar, özelliği deneme fırsatıyla netleşecek.
Gemini projelerinin yanı sıra, uygulamada küçük arayüz değişiklikleri hazırlanıyor. Şu anda hesap değiştiricisinde NotebookLM kısayolu yok. Geliştiriciler, bunu hesap değiştiricisine eklemeyi düşünüyor.
Hesap değiştiricisi ve ayarlar üzerinden erişilen Gemini planlanmış eylemleri de değişebilir. Google, bunları daha görünür kılmak için yan hamburger menüsüne taşıyabilir. Bu, gizli kalmalarını önleyecek bir düzenleme olur.
Hiçbiri henüz halka açık değil. Google, bu değişiklikleri ne zaman yayınlayacağına karar verecek. Projeler, etkileşimleri organize etmek için önemli bir adım niteliğinde.
Gemini’nin bu özelliği, ChatGPT’nin projelerine benzer şekilde çalışacak. Kullanıcılar, dosyaları ve sohbetleri belirli bir bağlamda tutabilecek. Android uygulamasındaki gelişmeler, mobil kullanımını kolaylaştırıyor.
Eylül’deki ilk ipuçlarından bu yana, işlevsellik artıyor. “New Project” butonunun eklenmesi, web bağımlılığını azaltıyor. Dosya yükleme sınırı, projelerin verimli yönetilmesine yardımcı olacak.
Arayüz düzenlemeleri, navigasyonu iyileştirecek. NotebookLM kısayolu, hızlı erişim sağlayacak. Planlanmış eylemlerin menüye taşınması, kullanıcı deneyimini basitleştirecek.
Google, bu yenilikleri test aşamasında tutuyor. Kullanıcılar, resmi duyuruyu bekleyecek. Gemini, yapay zeka etkileşimlerini daha yapılandırılmış hale getiriyor.




