Son dönemde popüler sosyal medya platformu X’de (Twitter) yayılan bir iddia, kullanıcıları Google’ın tanınmış e-posta servisi Gmail’i Ağustos 2024’te kapatacağı yönünde endişelendirdi. Resmi bir Google duyurusu izlenimi veren bir ekran görüntüsünün hızla yayılması sonucu milyonlarca kişiye ulaşan bu haberin tamamen sahte olduğu ortaya çıktı.
Gmail, kullanıcılara Google tarafından sunulan ücretsiz bir e-posta hizmeti veriyor. 1 Nisan 2004’te başlatılan Gmail, dünya çapında en meşhur e-posta servislerinden birisi ve 1.8 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip.
this is insane. I hate this company pic.twitter.com/pXBRezPAyX
— Daniel (@growing_daniel) February 22, 2024
“Gmail kapanıyor” sahteciliği ortalığı karıştırdı
X platforumunda ortaya çıkan “Gmail’in yolculuğu sona yaklaşıyor” ifadelerini içeren sahte paylaşım, 1 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla Gmail’in gönderme, alma ve depolama işlevlerine artık destek vermeyeceğini belirtmekteydi. Sahte görsel, Google’ın resmi logosunu ve yazı tipini kullanarak gerçek bir duyuru gibi görünmesi için tasarlanmış olarak karşımıza çıkıyor.
Özellikle teknolojiden uzak kullanıcılar, sahte haberlerin gerçek olup olmadığını ayırt etmekte zorlanabiliyor. Fakat paylaşım milyonlarca kez görüntülendiğinde Google, resmi Gmail X hesabı üzerinden “Gmail’in kapanacağına dair söylentiler duyuyoruz. Merak etmeyin, Gmail kullanılmaya devam ediyor.” açıklaması ile durumu netleştirdi. Bu kısa açıklama, Gmail’in kapanacağına dair spekülasyonları sonlandırdı ve Google’ın popüler e-posta servisinin uzun yıllar daha hizmet vermeye devam edeceğini teyit etti.
Gmail is here to stay.
— Gmail (@gmail) February 22, 2024
Gmail, DemandSage’in verilerine göre 1.8 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip son derece popüler bir ürün. Bu denli geniş bir tabanının elinden e-posta hesaplarının alınması dünya ekonomisinde ciddi sorunlara neden olurdu.
Yine de, bu viral şaka belki de verilerimizi korumak konusunda sadece birkaç küresel teknoloji devine ne denli bağımlı olduğumuzu hatırlatıyor. Google, kullanıcılarına geniş bir zaman aralığı verse bile, Gmail gibi bir ürünü kaldırmaya karar verirse ne olurdu?
OpenAI Sora erken erişime mi açıldı?
Öte yandan bu sahte haber, Elon Musk’ın platformu satın almasından bu yana X’da yanlış bilgilerin ne kadar kolay yayıldığını da ortaya koyuyor. Musk’ın ortadan kaldırdığı eski doğrulama sistemi, 8 dolar karşılığında herkesin sözde “verified” (doğrulanmış) hesaba sahip olmasına imkan veriyor. Ancak X, bu hesaplardaki kişilerin kimliklerini eski yöntemlerdeki gibi doğrulamıyor ve platformun algoritması ücretli üyelere daha fazla görünürlük sağlıyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Solen Feyissa / Unsplash