Huawei, herhangi bir Amerikan teknolojisini kullanmadan yonga üretebilmek için Çin’in Şangay kentinde yeni bir çip fabrikası kuracak. Dev şirket bu yatırımı ile ABD yaptırımlarını kısmen de olsa hafifletmeyi planlıyor.
- Huawei Mate 40 Pro tanıtıldı: Özellikleri, fiyatı, çıkış tarihi
- İsveç, Huawei ve ZTE ekipmanlarının 5G altyapısında kullanılmasını yasakladı
- Huawei Kirin 9000, 24 çekirdekli bir GPU ile gelecek
Bilindiği üzere Huawei bir süredir bazı konularda sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntıların çoğu ABD yaptırımlarından ileri geliyor. Bilindiği üzere Huawei’yi Çin için casusluk yapmakla suçlayan ABD yönetimi, Çinli şirkete karşı oldukça geniş kapsamlı bir ambargo uyguluyor. Bu ambargo ve yaptırımlar, Huawei’nin üretim süreçlerine zarar verdiği gibi, dağıtım ve geliştirme süreçlerini de oldukça büyük bir şekilde etkiliyor.
Huawei, Google Play gibi ABD menşeli yazılım ve hizmetlerin yanı sıra, ABD teknolojileri ile geliştirilen donanımları da kendi ürünlerinde kullanamıyor. Dev şirket bir süredir bu olumsuzluklara karşı bir takım adımlar atıyor. Bu adımlar, Huawei’nin iş sürekliliğini sağlamak ve her alanda bağımsızlığını kazanmak için attığı adımlar olarak nitelendiriliyor. İddialara göre bunlara bir yenisi daha önümüzdeki günlerde ekleniyor.
Huawei, Çin’de yeni bir çip fabrikası kuruyor
Financial Times tarafından yayınlanan bir rapora göre, Huawei, Çinin Şangay kentinde, Amerikan teknolojisinden arındırılmış yongalar üretebileceği yeni bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Mayıs 2019 tarihinden bu yana ABD teknolojilerini kullanması yasak olan şirket, bu hamlesi ile kendi işlemcilerini üretmeyi ve geliştirmeyi planlıyor.
Huawei tarafından kurulacak olan şirketin, Şangay Belediye Hükümeti tarafından desteklenen bir çip araştırma şirketi olan hanghai IC R&D Center tarafından işletileceği belirtiliyor.
Financial Times tarafından verilen bilgilere göre Çinli telekomünikasyon şirketini işe ilk olarak daha düşük teknolojili 45nm yongalar yaparak başlayacak. Daha sonra Huawei’nin akıllı TV modellerinde ve akıllı cihazlarda kullanılabilecek 28nm çipler geliştirilecek. Bu, muhtemelen 2021 yılının sonlarında olacak. 2022 yılı sonlarına gelindiğinde ise, şirket 5G ekipmanlarında kullanılabilecek daha gelişmiş 20nm çipler üretmeye başlayacak.
Yeni tesis Huawei’nin akıllı telefon işine katkı sağlamayacak
Kaynaklara göre Çin’de kurulacak olan bu tesis, Huawei’nin akıllı telefon işine bir katkı sağlamayacak. Zira akıllı telefonlarda kullanılan yonga setleri çok daha ileri bir teknoloji ile üretiliyor olacak. Örneğin Huawei’nin şu anki amiral gemisi telefon serisi Mate40, gücünü 5nm tekniği ile geliştirilen işlemcilerden alıyor.
Huawei yeni çip fabrikasında, ilk etapta daha düşük donanımlara yönelik işlemciler geliştirmeyi amaçlıyor. Çinli teknoloji devi bu ve benzeri hamleleri ile ABD yaptırımlarını hafifletmeyi amaçlıyor.