iPhone ve Android telefonlarımız başta olmak üzere kullandığımız pek çok mobil cihaz, bizim ile ilgili çok sayıda bilgiye ev sahipliği yapar. Kişisel notlardan, mesajlara, konum geçmişinden, internet geçmişine kadar çok sayıda özel bilgi, bu küçük cihazlarda saklanır. Peki bu bilgileri üçüncü taraflardan nasıl gizleriz? Bu yazıda iPhone ve Android gizlilik ayarları ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilir ve bu ayarları yaparak kişisel verilerinizin daha güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayabilirsiniz.
iPhone ve Android gizlilik ayarları nasıl yapılır?
Apple ve Google’ın iOS ve Android cihazlar için sunduğu çok sayıda gizlilik ayarı mevcut. Bu ayarlar sayesinde, hangi uygulamanın ne zaman, hangi verilere erişebileceğini belirlemek ve bunları sınırlamak mümkün. İşte iPhone ve Android gizlilik ayarları için takip etmeniz gereken adımlar.
iPhone gizlilik ayarları (iOS ve iPadOS)
Şayet bir iPhone ve iPad kullanıcısıysanız gizlilik ayarlarınızı yapmak için cihazınızdaki Ayarlar uygulamasına girin. Ardından Gizlilik seçeneğine dokunun. Karşınıza başta Konum Hizmetleri ve İzleme olmak üzere çok sayıda sistem özelliği ile ilgili seçenekler çıkacaktır.
Konum Servisleri, yaklaşık konumunuzu belirlemek için GPS ve Bluetooth, Wi-Fi noktaları ve baz istasyonu konumlarını kullanır. Bir çok uygulama bu bilgilerden herhangi birini sorgulayabilir. Ve elde ettiği verileri kendi sunucularına gönderebilir. Google Haritalar, Apple Haritalar ve Uber gibi navigasyon ve ulaşım uygulamaları, pek çok işlemi yerine getirebilmek için temel olarak konum servislerinden yararlanır. Facebook gibi bazı diğer uygulamalar ise bu bilgileri yalnızca coğrafi özellikler sağlamak için değil, siz özel reklamlar sunabilmek için de kullanır.
Konum Servisleri, tamamen devre dışı bırakılabilir. Veya belirli bir uygulama için etkinleştirilebilir. Sistemde yüklü bulunan her uygulama için aşağıdaki seçenekler tercih edilebilir.
Asla: Uygulamaların konum bilginize ulaşabilmesini tamamıyla engeller.
Bir Dahaki Sefer Sor: Bu seçenek, uygulamaların konum hizmetlerini her kullanmaları gerektiğinde sormasını gerektirir ve bir uygulama konum verilerinize erişmek istediğinde Bir Kez İzin Ver seçeneğini belirlemenize olanak tanır.
Kullanırken İzin Ver: Uygulamalar yalnızca açıkken, konum servisini kullanabilir.
Her Zaman: Uygulamalar kapalı olsa bile konum servislerinde yararlanabilir.
İzleme, Uygulamaların İzlemesine İzin Ver, seçeneği ile aktif hale getirilip, devre dışı bırakılabilir. Bu, bir geliştiricinin web siteleri ve uygulamalar arasında bir bağ oluşturmasına olanak tanır. Bu özelliği devre dışı bırakırsanız bazı işlevler ve entegrasyonlar çalışmayabilir.
Diğer sistem servisleri arasında yer alan, fotoğraflar, kişiler, mikrofon, kamera, Bluetooth, takvim, sağlık gibi tüm servislere dilediğini uygulamaların erişip erişemeyeceğini tercih edebilirsiniz. Bunun için Ayarlar uygulamasından ilgili uygulamaya basıp, verdiğiniz izinleri kontrol etmeniz ve bu servislerden dilediğinizi açıp, dilediğinizi kapatmanız gerekmektedir.
Örnek vermek gerekirse, Ayarlar uygulamasında yer alan Facebook uygulamasına girerek, bu uygulamanın, konumunuzu görüp göremeyeceğini veya ne kadar görebileceğini ayarlayabilirsiniz. Aynı şekilde Facebook’un tüm fotoğraflara mı, yoksa yalnızca seçili bazı fotoğraflara mı erişim sağlayabileceğini buradaki menü üzerinden seçebilirsiniz.
Android gizlilik ayarları (Samsung, Huawei vs.)
Samsung, Huawei, Xiaomi ve benzeri bir Android telefon kullanıyorsanız, gizlilik ayarlarınızı tıpkı iPhone’larda olduğu gibi Ayarlar menüsündeki Gizlilik bölümünde yer alan İzinler seçeneği üzerinden veya bazı telefonlarda yer alan Uygulama İzinleri seçeneği üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili bölüme girdiğiniz zaman karşınıza çok sayıda sistem servisi çıkacaktır. Bunlar arasında depolama, kamera, konum, telefon, mikrofon, kişiler, takvim, SMS vb. seçenekler yer alacaktır.
Bu servislerden her birine ayrı ayrı dokunarak, izin verdiğiniz uygulamaları görebilir ve yönetebilirsiniz. Şayet uygulama bazında izin verilen servisleri görmek isterseniz, cihazınızın Ayarlar menüsünden Uygulamalar kısmına girmeniz ve dilediğiniz bir uygulamaya dokunup, gizlilik ayarlarını ve verdiğiniz izinleri değiştirebilirsiniz.
Tıpkı iOS 14’te olduğu gibi Android 11 de kullanıcıların gizlilik kontrollerini daha ayrıntılı bir şekilde yapabilmesine olanak sağlayacak. Kullanıcılar yeni sürümlerle birlikte, hangi uygulamaların hangi servislere hangi sıklıkla kullanabileceğini belirleyebilecek. Android 11’in bir başka iyi özelliği ise, uzun bir süredir kullanılmayan uygulamaların tüm izinlerini sıfırlayacak olması. Yani uzun bir süredir kullanmadığınız uygulama sizin hakkınızda herhangi bir veriye erişemeyecek. Daha sonraki kullanımda tüm gerekli izinleri tekrar alması gerekecek.
iPhone ve Android gizlilik ayarları için takip etmeniz gereken adımlar işte bu kadar. Artık yalnızca izin verdiğiniz uygulamalar, izin verdiğiniz servislere erişim sağlayabilecek. Ve bilgileriniz sizin kontrolünüz altına girecek.