Pandemi ile ofislerden uzak kalan çalışanlar için hem uzaktan hem hibrit çalışma yaygınlaşırken, güvenlik çözümlerine sahip dizüstü bilgisayarlar da önem kazanıyor. HP ProBook 650 G8 yazımızda, uygun fiyatla yüksek performans sunmanın yanında, sahip olduğu güvenlik özellikleriyle BT ekipleri küçük olan KOBİ’ler için iyi bir dizüstü bilgisayar seçeneği sunan dizüstü bilgisayarı değerlendirdik.
COVID-19 ile uzaktan çalışmaya geçiş, öngörülemeyen güvenlik problemlerini beraberinde getirdi. Tripwire’ın bir araştırmasına göre siber güvenlik uzmanlarının yüzde 94’ü pandemi öncesine göre siber güvenlik konusunda daha fazla endişeye sahip olduklarını belirtirken, yüzde 64’ü güvenlik görünürlüğünün uzak çalışanların olduğu bir şirket ortamında güçleştiğini belirtiyor. Hatta aynı uzmanların endişelerine bakıldığında, uzaktan çalışma birinci sırayı alıyor. Bunda da haksız değiller, zira pandemi sonrası dönemde her gün 350 binden fazla yeni zararlı yazılım varyantı karşımıza çıkıyor ve bir kuruma ait sistemlerin devre dışı kaldığı her saat başı kaybı 10 bin dolar olarak ölçülüyor.
KOBİ’ler güvenli bir dizüstü bilgisayar seçerken nelere dikkat etmeli?
Uzaktan çalışanların kullandıkları cihazların belirli güvenlik özelliklerine sahip olması, bu konunun etkin çözümlerinden birisi. Buna uygun bir cihaz olan HP ProBook 650 G8 yazımızda, çalışanların kullandığı bilgisayardaki güvenlik özelliklerinin ne kadar etkin olabileceğini göreceğiz.
Hibrit çalışma dönemi için en güvenli dizüstü bilgisayar hangisi seçerken, aşağıdaki soruları sormanızda fayda var:
- Bilgisayarınız sağlam bir güvenlik altyapısına sahip mi?
- Bilgisayarınız bir tehditle karşılaştığında bunu fark edebiliyor mu?
- Olumsuz bir durum karşısında bilgisayarınız kendini eski haline getirebiliyor mu?
- Bilgisayarınız kimlik doğrulama konusunda ne kadar başarılı?
- PC’nizin güvenliği uzaktan yönetilebiliyor mu?
- Bilgisayarınız gizlilik açısından ne gibi özellikler sunuyor?
Hacker’lar sistemlerinize saldırı gerçekleştirdiğinde ve koruma kalkanlarını aştığında, PC’lerin kontrolünü ele geçirmeleri son derece kolaydır. Buna karşın, bilgisayarlardaki donanım tabanlı güvenlik özellikleri, bu noktada ciddi bir koruyuculuk sağlayabiliyor.
HP’den donanım tabanlı güvenlik özelliklerine sahip ProBook 650 G8
HP ProBook 650 G8, sahip olduğu HP Endpoint Security Controller ile HP Elite serisi bilgisayarlardaki gibi bir korumaya sahip oluyor. Fiziksel olarak izole edilmiş, kriptografi özellikli güvenlik çipi, HP Sure Start, HP Sure Run ve HP Sure Recover gibi güvenlik özelliklerini sunuyor. Böylece sistem açılışı, uygulama/program çalıştırma ve bir felaket anında verileri geri getirme konularında dış etkenlerin müdahalelerinden etkilenmeden sonuç verebiliyorlar. HP Sure Start ve HP Sure Recover bu noktada bir ağ bağlantısına dahi ihtiyaç duymadan işletim sistemi ve verileri geri getirebilmesiyle, pratik ve güvenilir bir çözüm sunuyor.
Nispeten küçük BT ekiplerinin bulunduğu KOBİ’lerde çalışan sayısı arttıkça, kullandıkları cihazların güvenlik yönetimi de güçleşiyor. Bu noktada yapay zeka kullanarak yeni zararlı yazılımlar, virüsler ile saldırı gerçekleştiren hacker’lara karşı geleneksel güvenlik yaklaşımı da çözümsüz kalabiliyor. Oysa HP ProBook 650 G8’deki HP Sure Sense, derin öğrenmede kullanılan sinir ağlarından faydalanarak yapay zekanın üreteceği saldırılara yapay zekayla karşılık veriyor. Bunun anlamı şu: Daha önce karşılaşılmayan bir tehditle karşılaşıldığında, geleneksel güvenlik sistemlerinin karşılaştırarak tehdit bulma yaklaşımı çaresiz kalırken, HP Probook 600 serisi PC’ler zararlı yazılımı tanıyabiliyor. Daha sonra bunu micro-VM (ufak bir sanallaştırma alanı) üzerinde izole ederek sisteme zarar vermesini önlüyor ve ortadan kaldırıyor.
Kimlik doğrulamada parmak izi ve yüz tanıma desteği
Sistemlere giriş yapılmasını önlemenin etkin yollarından birisi de kimlik doğrulama. Ancak burada klasik kullanıcı adı – parola yaklaşımının yetersiz kaldığını, güncel siber saldırılar ve veri sızıntılarına bakarak söylemek mümkün. HP’nin bu konudaki yaklaşımı üçlü doğrulama tekniğini temel alıyor. Parolanın yanına parmak izi okuyucu ve kızılötesi destekli kamera da girdiğinde ikili biyometrik doğrulama ile son derece güvenli bir şekilde sistem girişi yapmak ya da verilere/sistemlere erişim kazanmak mümkün oluyor. Bu cihazların güvenlik politikalarının da donanım seviyesinde olması, dışarıdan müdahale ihtimalini ortadan kaldırıyor.
IR özellikli kameranın özelliklerini de biraz detaylandırmakta fayda var. Zira, uzaktan çalışma demek şirket içi toplantıların, müşteri buluşmalarının da online ortama kayması anlamına geliyor. Yani kameraya erişim sağlanmasını önlemek de pandemi sonrası güvenlik yaklaşımının önemli bir parçası. HP Privacy Camera sayesinde fiziksel olarak kamerayı kullanmadığınız zaman kapatabilirsiniz. Üstelik HP ProBook 650 G8’in gizlilik özellikleri bununla da sınırlı değil. HP Sure View, ekranın tek dokunmayla gizlilik kalkanına sahip olmasını sağlıyor. Yani, ekranı tam karşıdan bakmadığınız sürece görmeniz mümkün olmuyor ve kalabalık ya da şirket dışı kişilerin bulunduğu bir ortamda ekrandaki verilerin başkasının eline geçmesi önleniyor. HP Presence Aware özelliği ise, kimlik doğrulama ve kilit açma işini cihaza el sürmeden yapabilmeyi sağlıyor.
Tüm bu özellikler ile çalışanların ve sistemin verilerini koruyabilen Intel® Core™ i7 işlemcili HP ProBook 650 G8 (3S8P1EA), sistem yöneticilerine ve BT departmanına bir başka kolaylık sunuyor. HP Sure Admin ile yöneticiler, güvenlik ayarlarını her yerden yapabiliyorlar. Böylece uzaktan çalışan tüm sistemler tek noktadan kolayca yönetilebiliyor. Örneğin sistem yöneticilerine tanımlanan güvenli bir dijital imza, BIOS ayarlarına kadar uzanan bir kapsamda güvenli yönetim imkanı sağlıyor.
HP güvenlik özellikleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.
HP ProBook 650 G8 özellikleri
Cihazın güvenlik özellikleri kadar, tasarımı ve performansı da önemli. Alüminyum kasası ve MIL-STD 810H sertifikası ile hem ince hem de dayanıklı bir dizüstü bilgisayar olan ProBook 650 G8, sıvı dökülmesine dayanıklı klavyesiyle de dikkat çekiyor.
Bellek: 32 GB DDR4-3200 SDRAM (2 SODIMM yuva)
Dahili depolama seçenekleri: En fazla 512 GB Intel® PCIe® NVMe™ QLC M.2 SSD, 32 GB Intel® Optane™ bellek ile H10
128 GB en fazla 1 TB PCIe® Gen3x4 NVMe™ M.2 SSD TLC
256 GB en fazla 512 GB PCIe® Gen3x4 NVMe™ M.2 SED SSD TLC
256 GB en fazla 512 GB PCIe® NVMe™ Value M.2 SSD
Ekran: 15,6 inç, 1920×1080 veya 1366×768
Grafik işlemci: Intel® Iris® Xᵉ Grafik Kartı ya da Intel® UHD Grafik Kartı
Ağ bağlantıları: Tümleşik 10/100/1000 GbE NIC; Intel® 9560 802.11a/b/g/n/ac (2×2) Wi-Fi® ve Bluetooth® 5 birleşimi, vPro® olmayan; Intel® AX201 Wi-Fi 6 (2×2) ve Bluetooth® 5 birleşimi, vPro® olmayan
Diğer bağlantılar: 3 Super Speed USB Type-A 5 Gb/sn sinyal hızı (1 şarj); 1 SuperSpeed USB Type-C® 10 Gb/sn sinyal hızı (USB Güç İletimi, DisplayPort™); 1 kulaklık/mikrofon birleşimi; 1 HDMI 1.4b; 1 AC güç kaynağı, isteğe bağlı 1 SIM kart yuvası
Kamera: 720p HD kamera, IR kamera
Ses: Çift stereo hoparlör, çift dizi mikrofon
Diğer: Parmak izi okuyucu (belirli modellerde)
Yönetim özellikleri: HP Sürücü Paketleri, HP System Software Manager (SSM), HP BIOS Config Utility (BCU), HP İstemci Kataloğu, HP Manageability Integration Kit Gen3
Boyutlar: 359,4 x 233,9 x 19,9 mm
Ağırlık: 1,74 kg’dan başlıyor