Kablosuz hızlı şarj teknolojisi nasıl çalışır sorusu, gitgide hayatımızda daha çok yer edinen yenilikçi şarj teknolojisi ile ilgili akıllara gelen bir soru. Kablosuz hızlı şarjın nasıl çalıştığı ve gelecekte bu teknolojiye dair bizi nelerin beklediğini anlattık.
Kablosuz hızlı şarj teknolojisi nasıl çalışır?
Günümüzde, aralarında son model cep telefonları ve kablosuz kulaklıkların da olduğu birçok elektronik alet, kablosuz şarj özelliğine sahip. Apple, Samsung ve LG, bu özelliği birçok ürününde sunuyor.
Kablosuz şarj, elektronik cihaz sahiplerine herhangi bir kablo ihtiyacı olmadan, şarj sisteminin yer aldığı bir altlığa cihazlarını yerleştirip, hızlı şarj olanağı sunuyor.
Kablosuz hızlı şarj nasıl çalışır ve hangi teknolojiye dayanır diye merak ediyorsanız, birçok modern kablosuz şarj cihazı manyetik indüksiyon adlı bir sistem kullanıyor. Bu sistem, şarj pedinden gelen manyetik enerjinin, cihaz içinde bir bobin aracılığı ile elektrik gücüne dönüştürülmesini sağlıyor. Bu enerji daha sonra, pili şarj etmek için kullanılıyor. Kablosuz hızlı şarj cihazlarının metal yerine camdan yapılmasının en önemli nedeni, camın indüksiyon için daha avantajlı olması.
Kablosuz şarj, artık standart bir hale gelen ve gitgide yaygınlaşan şarj biçimlerinden biri. Bağlantı kablosu gerektiren klasik şarj cihazlarının aksine, birçok kablosuz şarj cihazı WPC (Kablosuz güç konsorsiyumu) tarafından oluşturulan Qi standardını kullanır. Bu da, tek bir standart hızlı şarj pedinin hem Apple AirPods hem de Galaxy Note ile çalışacağı anlamına geliyor.
Kablosuz hızlı şarj teknolojisinin gelişimi
Hızlı şarj, bir telefonun piline verilen watt düzeyini artırarak çalışır. Ancak bu her iki şekilde de çalışmalıdır. Bu teknolojiye uygun ürün üretmek isteyen üreticiler, alıcı cihazları hızlı şarja uygun şekilde tasarlamalı, ayrıca aksesuar üreticileri şarj cihazları ya da vericilerin potansiyel verimini artırmalıdır.
Geçmişte kablosuz şarj yavaş ve hantal bir teknolojiydi. Geçmişte çok daha az esneklik sunan hızlı şarj, sadece 5 watt ve azını şarj edebiliyordu. Bu da, kablolu şarja nazaran daha düşük bir güçtü.
Günümüzde Qi standardını kullanan normal kablosuz şarj cihazları, uyumlu cihazlarda 15 watt’a kadar şarj gücüne sahip. Bu teknoloji, EPP, ani genişletilmiş güç profili olarak adlandırılıyor.
Kablosuz şarj, güç dağıtımında kablolu şarja benzer bir modele sahip. Bu sistem, cihazın tam verimde çalışması ve şarj döngüsünün sonuna doğru ölçeklendirmeyi içeriyor. Kablosuz hızlı şarj teknolojisi nasıl çalışır sorusunun aşama aşama yanıtları şöyle:
- Algılama: Verici, üzerinde Qi uyumlu bir aygıt olup olmadığını algılar.
- Tam güç: Alıcı, Qi’nin en son sürümüne sahipse, uyumlu vericiden 15 watt’a kadar güç elde eder.
- Isı algılama: Vericiler, bir cihazın ısındığını algılamalarını sağlayan bir termal özelliğe sahiptir. Isı yüksekse verici güç çıkışını yavaşlatır.
- Tamamlama: Alıcı pili dolduğunda, Qi pedi cihazı şarj etmeyi otomatik olarak durdurur.
Bu işlem, cihazların güvenliğini sağlar ve aşırı ısınmalardan kaynaklı pillerin zarar görmesini önler. Ayrıca bir cihazın vericiden aşırı şekilde şarj edilmemesini sağlar, böylece telefonunuzu gece boyunca güvenle şarj pedi üzerinde bırakabilirsiniz.
- Şarjı en uzun giden akıllı bileklikler (2020)
- OnePlus 8T, 65 W hızlı şarj desteği ile gelecek
- Hızlı şarj nedir ve nasıl çalışır?
Özelleştirilmiş kablosuz şarj standartları
Temel Qi hızlı şarj standardı, 2015 yılında güncellendi ve EPP sistemi ile geliştirilmiş ısı duyarlılığını getirdi. O zamandan beri, alıcı cihaza bağlı olarak vericilerin 30 watt’a kadar güç sağlamasına olanak tanıyan EPP Güç Sınıfı 0 piyasaya sürüldü.
Bu şarj hızı, genel olarak standartlaştırılmış olsa da birçok üretici, daha yüksek hız sağlayan Qi EPP standardının değiştirilmiş sürümlerini uygulamaya koydu. Bu tür şirketlerden biri, amiral gemisi 8 Pro ile 30 watt’lık bir kablosuz warp şarj cihazı sunan OnePlus. Şirket, cihazı 29 dakika içinde yüzde 50 şarj etmeyi destekleyebileceğini iddia ediyor.
Şarj pedi, daha yüksek şarj hızları elde edilmesine izin veren dahili bir fana ve aşırı voltaj ve akımlara karşı korumaya saihp. Ancak sadece belli OnePlus modelleri ile uygun. Xiaomi gibi bazı şirketler de, 30 watt Qi kablosuz şarj cihazlarını piyasaya sürdü.
Kablosuz şarjın geleceği
Kablosuz hızlı şarj teknolojisi nasıl çalışır sorusuna detaylı açıklamamızın ardından, gelelim bu sistemin geleceğine. Kablosuz hızlı şarj, gelecekte daha da hızlı olmaya devam edecek. WPC tarafından, bir sonraki adımın 60 watt’lık hızlı şarj standardı olacağını şimdiden duyurdu. Bu hız, günümüzdeki en iddialı kablosuz şarj hızlarının çok daha üstünde.
Vericiler güç çıkışını artırmayı sürdürdükçe, daha geniş bir cihaz yelpazesini şarj edebilecekler. Cep telefonlarını şarj etmek için artan hızlara ek olarak, dizüstü bilgisayarlar gibi büyük pillere sahip elektronik cihazların da, gelecekte Qi standardı ile uyumlu, kablosuz hızlı şarj olma özelliğine sahip olacağı öngörülüyor.