Zoom Skype karşılaştırma analizleri, video uygulamalarına olan ilgi arttıkça daha da fazla öne çıkıyor.
Uzaktan çalışmak, yaşadığımız küresel salgının ardından her zamankinden daha yaygın bir hale geldi. Bu da beraberinde, iş toplantılarını genellikle video konferans uygulamaları üzerinden gerçekleştirmeyi gerekli kıldı. Koronavirüs salgını sonrasında, en çok dikkat çeken çıkışı, yüz milyonlarca yeni kullanıcı kazanan Zoom yaptı. Ancak Skype da, geniş kullanıcı tabanı ve güçlü yönleriyle hala önemli bir alternatif. Peki Zoom ve Skype arasında bir karşılaştırma yapsak, hangisi bir adım öne çıkar?
Zoom – Skype karşılaştırma: Video kalitesi
Video konferans uygulamalarında en çok dikkate alınması gereken faktörler arasında, video kalitesi geliyor. Sunumunuzu eminiz ki piksel piksel bir formatta sunmak istemezsiniz. Bu yüzden, hem Zoom hem de Skype’ın 1080p’ye kadar video kalitesi sunduğunu söyleyelim.
Video kalitesi konusunda, kullandığınız programın yanı sıra veri bağlantınız ve donanımınız da buna uygun olmalı. Mevcut internet bağlantı hızları, uygulamaların asgari standartlarını rahatlıkla karşılıyor. Skype, yüksek kaliteli çağrılar için 1.2Mbps önerirken, Zoom ise en yüksek ayarlarda 3Mbps hız istiyor.
Aradaki tek temel fark ise, Zoom’un 1080p çözünürlüğü varsayılan olarak etkinleştirmemesi. Bunun için, ayarları manuel olarak güncellemeniz gerekiyor ve her ekip, kendi tarafında HD ve daha yüksek çözünürlükleri ayarlamalı. Bunu yapmazsanız, 720p video çözünürlüğü kullanmalısınız. Ses kalitesine gelirsek, bu durum çoğunlukla mikrofon kalitesi ile yakın ilişkili. Donanım kalitenize bağlı olarak, Zoom ve Skype’ta yakın bir ses kalitesi yaşayacaksınız.
Katılımcı sınırı
Zoom Skype karşılaştırması esnasında kararınızı en çok etkileyen konulardan biri, katılımcı sınırı olabilir. Skype’ın ücretsiz sürümü, 50 katılımcı sınırına sahip. Microsoft Teams platformuna ücretli aboneliğiniz söz konusu olursa, bir görüşmede 300 kişiye kadar katılımcı da mümkün. Yine de bu rakamlar, Zoom’un katılımcı sınırına göre biraz sönük kalıyor.
Zoom’un ücretsiz planı, 100 katılımcıya kadar video konferans olanağı sunuyor. Ücretli plana dahil olursanız, katılımcı sınırını 1000 kişiye kadar çıkarabilirsiniz. Büyük bir şirketiniz ve 300’den fazla kişiyle görüntülü konuşma ihtiyacınız varsa, Zoom daha iyi bir seçenek olabilir.
Hesap açma zorunluluğu
Skype, kullanıcılara, görüntülü konuşma için programa kaydolma gereksinimini ortadan kaldıran Meet Now adlı yeni bir özellik sundu. Bu özellik, Zoom’a özenilmiş bir fikir gibi görünüyor. Yine de, hizmeti kullanmak için oturum açmak ve üye olmak zorunda kalınmaması, Skype için önemli bir adım.
Hem Zoom hem de Skype, bir video görüşmesine girişte, diğer katılımcılarla paylaşılabilen benzersiz bir bağlantı oluşturuyor. Toplantıyı düzenleyen sizseniz, Zoom ya da Skype kullanıcısı olup olmadıklarına bakmadan herkesi davet edebilirsiniz. Kullanıcılar, çağrıya girdikten sonra Skype ve Zoom’un sunduğu tüm hizmetlerin keyfini çıkarabilir.
- Skype’ta sesli ve görüntülü konuşma [Nasıl Yapılır]
- Zoom’da çıkan yeni güvenlik açığı, sahte toplantılara kapı aralıyor
- Facebook Portal, Zoom ve Webex gibi pek çok uygulamayı destekleyecek
Zoom – Skype karşılaştırma: Diğer özellikleri
Zoom ve Skype, birçok benzer özellikleri sunuyor. Her iki uygulamada ekran paylaşımı, toplantı kaydı, bulut depolama, beyaz tahta, dosya paylaşımı ve daha fazlasını sunuyor. Bununla birlikte, üçüncü parti entegrasyonlarını ele alırsanız, Zoom bir adım daha öne çıkıyor.
Uyumluluk
Şanslısınız ki, hem Zoom hem de Skype, harika bir uyumluluğa sahip. Her iki uygulama da Windows, Mac, Linux, Android, iOS ve hatta web tarayıcısında da kullanılabiliyor. Ve belirttiğimiz gibi, telefonla dahil olmak da mümkün. Dolayısıyla toplantıyı kaçırmak için hiçbir bahane yok…
Güvenlik
Hem Zoom hem de Skype, uçtan uca şifreleme modeline sahip olduğunu duyurdu. Ancak Zoom, özellikle salgının dünyada pik noktasına ulaştığı ve kullanıcı sayısının zirve yaptığı dönemde, birtakım güvenlik endişeleriyle gündeme gelmişti. Zoom, bu endişeleri gidermek adına 90 gün boyunca yeni özellikleri dondurdu ve iyileştirmeler yaptı. Güvenlik güncellemeleri, şifrelemenin iyileştirilmesi, toplantı kimliklerini devre dışı bırakma özelliğinin eklenmesi ve Zoombombing gibi faaliyetlere karşı savaşılması, bu kapsamdaydı. Tüm bu çabalara rağmen şirket, 500 bin Zoom hesabının çalınıp satılmasını engelleyemedi.
Güvelik, Zoom’un lehine işlemeyecek bir başlık. Şirketin şifreleme anahtarlarını Çin’deki sunuculardan yönlendirmesi konusu da, ABD’de ses getirmişti. Güvenlik konusunda hassassanız, Skype muhtemel tercihiniz olabilir.
Zoom – Skype karşılaştırma: Fiyatları
Zoom’un ücretsiz planı gayet güzel. Ancak 40 dakikalık sınır ve maksimum 100 katılımcı, sizi zorlayabilir. Daha fazlasına ihtiyaç duyarsanız, ücretli Zoom aboneliğini düşünebilirsiniz.
Skype’ın kurumsal sürümü, Microsoft Teams ile entegre. Bu pakette Teams, Microsoft Office işbirliği ile üretkenlik uygulamalarına erişim de dahil olmak üzere birçok teklif içeriyor. Teams’te üyelik ücreti 5 dolardan başlıyor. Zoom’da ise sadece ana bilgisayar için ödeme yapıyorsunuz. Zoom ve Skype fiyat karşılaştırma denkleminde, biraz sıkı hesap yapmanız gerekebilir.
Zoom – Skype karşılaştırma: Hangisi daha iyi?
Zoom ve Skype, sektörde farklı alternatifler olsa da, kalite ve popülerlik bakımından en yakın iki rakip. Her ikisi de harika seçenekler sunuyor ancak Zoom, işle ilgili kullanımda daha eksiksiz çözümler sunuyor.
Zoom’un temel ücretli aboneliği 14,99 dolar. Ancak ücretsiz sürüm, çok ciddi bir ihtiyacınız yoksa oldukça başarılı. 100’den fazla kullanıcıyla iletişime geçmeye ihtiyaç duyanlar ya da 40 dakikalık sınırla yapamayanlar için, Zoom’un premium aboneliği uygun.
Ekibiniz, Microsoft Teams’in ek özelliklerinden, yani Office uygulamalarından ya da işbirliği araçlarından yararlanabiliyorsa, Skype özelliklerini paket halinde alabilirsiniz. Ancak kişi başı 5 dolar maliyet düşünüldüğünde, bir ekip için bu durum pahalı olabilir.
Kısacası, Zoom ve Skype arasındaki tercihiniz, işletmenizin büyüklüğüne, Office programları ile olan bağlantısına ve bütçenize göre değişebilir.