Meta, veri merkezleri için gerekli yeni enerji santrallerinin inşasını hızlandırmak amacıyla elektrik ticareti işine girmeyi hedefliyor. Bloomberg’in haberine göre, Meta ve Microsoft federal onay için başvuruda bulundu. Apple ise bu onayı zaten aldı.
Meta’ya göre, bu adım yeni santrallerden uzun vadeli elektrik alımlarını güvence altına alacak. Şirket, fazla gücü toptan piyasalarda satma imkanı ile riski azaltmayı planlıyor. Meta’nın küresel enerji sorumlusu Urvi Parekh, Bloomberg’e verdiği demeçte, enerji santrali geliştiricilerinin “güç tüketicilerinin oyuna dahil olmaya istekli olduklarını bilmek istediklerini” belirtti.
Parekh, “Meta’nın sistemdeki güç miktarını genişletme ihtiyacında daha aktif bir rol almaması durumunda, bu süreç istediğimiz kadar hızlı ilerlemiyor” diye ekledi. Teknoloji şirketlerinin iddialı yapay zeka veri merkezi planlarının arkasındaki benzersiz enerji ihtiyaçlarına örnek olarak, Bloomberg Louisiana’daki Meta veri merkezi kampüsü için en az üç yeni gazla çalışan santralin inşasını zorunlu kıldığını vurguladı.
Bu gelişme, veri merkezlerinin artan enerji talebi karşısında şirketlerin proaktif adımlar attığını gösteriyor. Meta’nın başvurusu, enerji altyapısının genişletilmesinde kritik bir rol oynamayı amaçlıyor.




