Microsoft, SMS ile iki aşamalı kimlik doğrulamayı kaldırıyor
Güvenlik

Microsoft, SMS ile iki aşamalı kimlik doğrulamayı kaldırıyor

Microsoft, kişisel hesaplarda SMS tabanlı iki aşamalı doğrulamayı kaldırarak daha güvenli passkey yöntemine geçişi başlatıyor.

Microsoft, SMS tabanlı iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) sona erdirmeyi planlıyor. Şirket, SMS kodlarının “artık dolandırıcılığın önde gelen kaynağı” olduğunu belirtti.

Kullanıcılara, SMS kodları yerine bir şifre anahtarı kurmaları önerilecek. Microsoft, kullanıcı hesapları için şifre kullanmama yönünde adımlar atıyor ve geçen yıl yeni hesaplarda şifre anahtarlarını varsayılan seçenek haline getirmişti.

Microsoft, 2FA ve hesap kurtarma işlemlerinde SMS kodları yerine şifre anahtarları, kimlik doğrulama uygulamaları ve doğrulanmış yedek e-posta adreslerini tercih ediyor. SMS kodları, hızlı ve kullanışlı olmasına rağmen, kimlik avı ve SIM değiştirme saldırılarına karşı en az güvenli çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) yöntemi olarak kabul ediliyor.

Kimlik doğrulama uygulamaları, her 30 saniyede bir değişen geçici kodlar üretiyor ve SMS kodlarına göre biraz daha güvenli. En iyi MFA seçeneği, biyometrik veriler ve şifre anahtarları gibi WebAuthn kimlik bilgilerine dayanan sistemlerdir.

Şifre anahtarları, kullanıcının cihazının yerleşik kimlik doğrulama yöntemlerinden, yüz taraması, parmak izi taraması veya PIN gibi yöntemler ile çalışır. Bu anahtarlar, parola yönetim hizmetleri aracılığıyla cihazlar arasında senkronize edilebilir. Şifre anahtarları kurulduktan sonra, güvenilen cihazlar üzerinden giriş işlemleri yapılabilir. Bu yöntemler, kimlik avına veya hırsızlığa karşı koruma sağlar.

Şifre anahtarları, yalnızca oluşturulduğu meşru alan adında çalışır ve sahte sitelerde kimlik doğrulama talep edilmez. Ayrıca, kimlik doğrulama işlemi, güvenilen cihazın giriş yapılacak cihaza fiziksel olarak yakın olmasını gerektirir, bu nedenle uzaktan erişim için kullanılamazlar.

SMS kimlik doğrulamasının sona erme tarihi henüz belirlenmedi; ancak Microsoft kullanıcılarının alternatif bir yönteme geçiş yapmayı beklemesi gerektiği ifade edildi.