NFT sanatçısı olmak mı istiyorsunuz? Bu içerikte, NFT sanatı kuralları ve telif hakkını gözden geçireceğiz, böylece NFT dünyasına girmeden önce bilmeniz gerekenleri öğreneceksiniz.
NFT sanatı kuralları neler? NFT’lerin telif hakkıyla korunduğu doğru mu? Telif hakkı koruması için temel koşulları sağlamadıkları için muhtemelen NFT’lerde telif hakkı yok. Bunlar sadece, fikri mülkiyet hukuku uyarınca orijinal bir yazarlık eseri olarak nitelendirilmeyen bir blok zinciri üzerindeki verileri temsil eder.
NFT’ler hakkında en sık sorulan sorular
Bir NFT’nin nadirliği nasıl hesaplanır?
Ücretsiz bir şekilde NFT nasıl oluşturulur?
5 adımda NFT satın alma rehberi
En iyi NFT pazar yerleri
GameFi: NFT’lerin oyunlarda kullanımı
NFT’ler için siber güvenlik nasıl sağlanır?
NFT sanatçısı olmak: NFT sanatı kuralları ve telif hakkı
Sanat eserleri (dijital olsun ya da olmasın), Nitelikli Fikri Tapu (NFT) ile aynı değil. NFT’ler, dijital varlıkları temsil ettikleri ve blok zincirinde saklanan bir özgünlük sertifikası içerdiği anlamına gelen “karşılıksız token’lar”dır. NFT’lerin değiştirilmesi mümkün değildir, yani aynı değere sahip olsalar bile başkasıyla değiştirilemeyecek benzersiz bir unsurdur.
Öte yandan, takas edilebilir bir varlık, çoğunlukla birbirinin yerine geçebilen ve her bir parçası bir diğerinden ayırt edilemeyen birimlere sahip değerli bir emtiadır. Örneğin, iki adet 5 dolarlık banknotun bir 10 dolarlık banknotla değiştirilmesi, parayı değiştirilebilir bir varlığa dönüştürür. Toplamda, NFT’ler, temeldeki resimden ziyade bir belirteçteki sahiplik belirteçlerini temsil eder. Ancak çok fazla telif hakkı iddiası ve yasal meseleler gündemde.
Minting nedir?
Bir NFT oluşturduğunuzda, önce çalışmanızın dijital versiyonunu “mint” etmeniz gerekir. Resmi simgeleştirme süreci, minting olarak adlandırılır. Ardından, işlemi başlatmak ve çalışmanızı bir pazarda NFT olarak kullanıma sunmak için sizden “Gas ücreti” alınır. Bir NFT’yi bir pazaryeri için oluşturduktan sonra başka bir blok zincire transfer edemezsiniz. Böyle bir şey yapmaya kalkıştığınızda, platformun NFT’yi silme ve hatta siteye erişiminizi askıya alma yetkisine sahip olduğunu unutmayın.
Bununla birlikte, NFT’nin altında yatan sanat eseri üzerindeki tüm ticari haklara sahipsiniz. Sanatınızı baskı veya ticari mal olarak satabilir veya lisanslayarak da pazarlayabilirsiniz.
Koleksiyonerler aşağıdakilerden hiçbirini yapamaz: NFT’yi çoğaltma, insanlardan NFT’yi görmeleri için ücret alma, NFT içeren herhangi bir türev ürünü satma veya ticari mal olarak kullanma.
Bu bizi temel bir soruya götürür: NFT’lerin telif hakkı var mı? NFT’ler, telif hakkı koruması için minimum gereksinimleri karşılamadığından, telif hakkı söz konusu değil. Sanat eserleri, esasen fikri mülkiyet hukuku kapsamında orijinal bir yazarlık eseri olarak kabul edilmeyen bir blok zinciri üzerindeki verilerin temsilidir.
Ancak bastığınız sanat eseri telif hakkı kapsamına girebilir. Sonuç olarak, asla size ait olmayan (veya diğer sanatçıların yardımıyla) bir sanat eserini paylaşmamalısınız. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da telif hakkı koruması, sadece fikirlerin veya kavramların değil, yalnızca fikirlerin ifade biçimini de kapsar. Bu, korunması için fikrinizi bir ortamda “düzeltmeniz” gerektiği anlamına gelir.
Minting yapmadan önce NFT sanat kurallarını bilmeniz gerekiyor
Yeni bir sanat eseri yaratırken, NFT sanat kuralları açısından düşünülmesi gereken birkaç şey var. Mevcut NFT pazarı, büyük ölçüde sanatçıların ve koleksiyoncuların blok zincirinde nasıl hareket ettiğine dayanır. Sonuç olarak, gelecekteki piyasa istikrarını garanti altına almak için çalışırken her zaman dikkatli olmalısınız. Yeni bir çalışma üretmeden önce, telif hakkı düzenlemelerine uyduğunuzdan emin olmak için aşağıdaki soruları göz önünde bulundurun:
- Basmak istediğiniz sanat eseri özgün, benzersiz ve sizin tarafınızdan mı yaratıldı?
- Orijinal olmayan bir sanat eserini basmak veya başka birinden sanat eseri çalmak, telif hakkı ihlali olarak kabul edilebilir.
- NFT’nin altında yatan eseri kendiniz mi yoksa diğer sanatçılarla işbirliği içinde mi yarattınız?
- Ortak sanat eserlerini basmak istiyorsanız, katkıda bulunan diğer sanatçılardan izin aldığınızdan emin olun.
- Sanat eserinin fikri mülkiyet haklarının sahibi misiniz?
Eser, sipariş üzerine veya işvereniniz için üretilmişse, muhtemelen fikri mülkiyet haklarına sahip değilsiniz. Söz konusu esere ilişkin haklarınızı zaten lisansladıysanız veya devrettiyseniz, eseri oluşturmadan önce bu sözleşmeleri incelemek isteyebilirsiniz. Emin değilseniz her zaman yasal tavsiye alın. Çalışmanız diğer sanatçıların çalışmalarını içeriyorsa veya onlardan ilham alıyorsa, bunları kullanma hakkınız olup olmadığından emin olun!
Fikri mülkiyet hukukunda, başkalarının çalışmalarından faydalanmanıza izin veren birkaç istisna var (örneğin, sanat eserinin artık kamu malı olması veya adil kullanım olarak kabul edilmesi gibi). Ancak sanatçıdan yazılı izin almanız mümkün değilse bir avukata danışmanızda fayda var.
Telif hakkımı başkasına devredebilir veya satabilir miyim?
Evet, telif hakkı NFT sanatı kurallarına göre başkasına devredilebilir veya devredilebilir. Her iki taraf da devir veya temliki yazılı olarak imzalamalı ve teslim etmeli. Telif hakkı devrine devam etmeden önce hukuk danışmanına başvurmak iyi bir fikir. Daha önce belirtildiği gibi bir NFT satarsanız, telif hakkını alıcıya devretmezsiniz.
Ancak, her iki tarafça yazılı bir sözleşmede açıkça kararlaştırılırsa, bunu yapmak mümkün olur. Geçtiğimiz günlerde, Family Guy sanatçısı Seth Green’in NFT’leri çalındı bu nedenle uzun zamandır üzerinde çalıştığı şovu yapmaya devam edemiyor. Çünkü şovu bir NFT karakteri etrafında dönüyordu. Hırsızı dava edip mahkemeye vermek yerine şovunu yapmaya devam edebilir, ancak bu sefer de hırsız tarafından dava edilebilir…
Başka biriyle ortaklaşa oluşturulan bir parça pazaryerinde mint edilebilir mi?
Evet, teoride yapabilirsiniz. Ancak, çoğu platform henüz sanat eserlerinin “ortak basımına” izin vermiyor. Sonuç olarak, kârın uygun şekilde dağıtıldığından emin olmak istiyorsanız, sanat eserinin ortak yaratıcısı ile ilişkinizin iyi olduğundan emin olmak çok önemli.
Geçmişteki/şimdiki işverenim için yarattığım bir parçayı mint edebilir miyim?
Teoride, hayır, yapamazsınız. Prensip olarak, daha önce de belirttiğimiz gibi, her sanat eserinin sahibi, işi ortaya koyan kişidir. “Kiralık eser” olarak yaratılan eserler için muafiyet söz konusu. İşvereniniz için (bir iş sözleşmeniz olan) iş ürettiyseniz veya yazılı bir sözleşmeyle bu işi oluşturmak için işe alındıysanız, hazırladığınız NFT’nin sahibi sizi işe alan kişidir.
Her durumda, bir avukatla iletişime geçmeli ve mümkünse, ögeyi oluşturmak için sizi işe alan kişiden izin almalısınız. Bu tür izinler alırsanız, mümkünse bunları yazılı olarak aldığınızdan emin olun. Temel kuralı aklınızda bulundurun: Yalnızca telif hakkına sahip olduğunuz sanat eserlerini üretebilirsiniz.
NFT eserimde başka birinin sanat eserini kullanabilir veya dahil edebilir miyim?
Teknik olarak, NFT sanat kurallarına bir başkasının çalışmasını önceden izni olmadan asla kopyalamamalı veya kullanmamalısınız, zira sizde onayınız olmadan eserinizin kopyalamasını ve ondan faydalanmasını istemezsiniz. Ancak, bu kılavuzun orijinal olmayan içerik (kendi üretmediğiniz) barındıran bir eser yaratmaya izin verildiği bazı istisnalar var.
Bu istisnalardan yararlanmadan önce daima sanatçıdan izin alın. “Yönergeler” olmadığı için, istisnaları yüzde 100 doğrulukla uygulamak zor olabilir. Bu muafiyetlerin meşru olup olmadığına yalnızca bir mahkeme karar verebilir. Bu nedenle, devam etmeden önce sanatçının izin verip vermediğini her zaman kontrol etmeniz gerekir. Düşünülmesi gereken başka bir şey de, sanat eserinizdeki sanatçıya itibar etmektir. NFT’nizin açıklamasında sanatçıya ve sanat eserinin adını mutlaka geçirmelisiniz.
İstisna 1: Adil kullanım savunması
Adil kullanımı açıklamak kolay, ancak uygulamak her zaman kolay değildir. Basitçe tanımlamak gerekirse, adil kullanım, adil bir şekilde yaptığınız sürece başka bir sanatçının eserinden yararlanmanıza olanak tanır. Daha zor olan kısım şimdi başlıyor… Anlamı ülkeden ülkeye değiştiği için, bu istisnayı kullanmadan önce, sizin uygulayabileceğinizi veya uygulayamayacağınızı doğrulamak için bir avukata danışmalısınız. Her durumda, sanat eseri kullanımınızın “adil” olup olmadığını değerlendirmek için aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmalısınız:
Çalışmanızın orijinal sanat eserine benzer şekilde “dönüştürücü” bir amacı olmalı. Bu, pazara yeni bir şey eklemeniz gerektiği anlamına gelir, tıpkı bir şarkının remiksinin başka bir kopya değil, tamamen yeni bir parça olması gibi. Çalışmanızın “dönüştürücü” amacı şu kategorilerden birine girmeli:
(a) telif hakkı almış olan çalışmayı yorumlamak veya eleştirmek, (b) bir parodi yapmak; Özlediğiniz eser, eserinizde belirgin bir şekilde yer almamalı, yani eserinizin ana parçası olmamalı; adil kullanım istisnası, esas olarak dünyada ifade özgürlüğüne izin vermek için var, insanların başkalarının çalışmalarından hileli olarak yararlanmalarına izin vermek için değil.
Adil kullanım istisnası, ticari markaları da kapsar. Ticari isimler, logolar ve sloganlar ticari marka örnekleri arasında sayılabilir. Ticari markaları işinizde kullanabilirsiniz, ancak öncelikle bunu yapmanın tüketiciler arasında eseri kimin yarattığı konusunda kafa karışıklığına neden olmayacağından emin olmalısınız. Bireyler, işlerinin nedenleri ve hedefleri hakkında bilgilendirilmeli (yorum, eleştiri veya parodi şeklinde). Sonuç olarak, kendi ürettiğiniz bir işe dikkat çekmek için başkasının ticari markasını kullanmamalısınız.
İstisna 2: Kamu malı
Sanat eserlerinin üzerinden telif hakkı kaldırıldıktan sonra kamu malı olur. Artık telif hakkı kapsamında olmadığı için telif hakkı koruması altında da olmaz.
Bir yazar öldüğünde kamusal alana girer. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere çoğu ülkede telif hakkı süresi, sanatçının ölümünden 70 yıl sonra biter. Kanada gibi diğer ülkelerde, telif hakkı sanatçının ölümünden sonra 50 yıl daha devam eder. Sanatçı eserinin kamusal alana girmesini amaçladıysa, sanatı kamu malı olabilir.
Bir eser kamu malı olduğunda, onu izin istemeden kullanmakta özgürsünüz. Unutmayın, bir NFT’yi bastığınızda orijinal çalışmanın tamamen size ait olması gerekir. Sonuç olarak, kamuya açık bir ögeyi basmayın (yalnızca bir kısmını kullanmıyorsanız). Ayrıca, bir eser kamu malı olsa bile, esere ait bazı fotoğrafların kamu malı olmayabileceğini de unutmayın.
NFT sanatı kuralları ve telif hakkıyla ilgili bu içeriğimizi beğeneceğinizi umuyoruz. Bunun yanı sıra, Solana NFT drop takvimine veya Hyper NFT’nin ne olduğuna da göz atabilirsiniz.